lördag 26 november 2011

Bouef Bourgignon

Jag önskade mig en gryta i julklapp. En sån där stor i gjutjärn som man kan koka långkok och mustiga grytor i. När jag uttryckte min önskan förra veckoslutet på middag hos mamma och pappa så trollade mamma plötsligt fram en extra ur deras skåp. Så jag fick den liksom i förtida lillajulspresent. Perfekt! Igår bestämde jag mig för att inviga grytan med en riktigt klassiker. Nämligen boef bourgignon, burgundisk köttgryta.I hela tre timmar höll jag på att kocka innan vi bjöd in grannarna på premiärgryta. Riktigt god blev den. Fast nästa gång skall den nog få vara ännu längre i ugnen! Ifall ni är sugna på att testa kommer här en liten guide:

Du behöver:
ca. 1kg nötkött (jag använde sisäpaisti som de hade på erbjudande i vår lokalbutik, med ulkopaisti eller annat mindre fint nötkött borde också gå bra)
2 morötter
2 gula lökar
en flaska franskt mustigt rödvin
timjan
2msk tomatpuré
oxfond/köttbuljong
3 lagerblad
2 vitlöksklyftor
ett pkt bacon
200g champinjoner
10 små gula lökar
timjan
persilja
Viktigt att provsmaka vinet så du vet att det duger till gryta!
Börja med att korka vinet och hälla upp ett glas åt dig själv. Det är mycket trevligare att kocka med ett glas rödvin som sällskap. Skär köttet i lika stora bitar. Bryn dem i stekpanna så de får färg, salta och peppra. Bryn inte för mycket åt gången utan stek i flera omgångar. Sätt de färdigstekta köttet i grytan. Skär morötterna i slantar och löken i klyftor. Stek tills de mjuknar lite grann och fått lite yta. Lägg i grytan.
Fräs och bryn allt innan du lägger de i grytan.
 Häll ca 6dl rödvin i grytan. Späd på med köttbuljong tills vätskan nästan täcker köttet och grönsakerna. Pressa i två vitlöksklyftor, sätt i tomatpuren och lagerbladen. Gör en bukett av timjan och lägg i den. Koka upp på plattan. När grytan kokar lägger du in den i ugnen som värmts till 160 grader. Där får den sen "muhi" i drygt två timmar.

Jag knöt fast min timjanbukett med svart sytråd.
När grytan varit i ugnen nästan två timmar tar du och steker baconet. Skala lökarna och stek dem i smör tills de får lite färg. Häll på en  dl köttbuljong och koka lökarna mjuka, ca. 25 minuter. Stek svampen som du skurit i fyra delar. En halvtimme innan du skall ta ut grytan ur ugnen lägger du i baconfräset, lökarna och champinjonerna. Sen in i ugnen igen. 
Bacon, minilökar och champinjoner. Viktiga ingredienser i klassisk boeuf bourgignon.
Ta ut grytan, klipp över färsk persilja och låt svalna en liten stund. Servera t.ex. med ris och brysselkål. Ett riktigt gott rödvin är också ett måste. Vi råkade ha en flaska från just Bourgogne som passade utmärkt till. Mums!
Den färdiga grytan. Smaken var god men "spadet" hade lite lös konsistens. En timme till i ugnen och jag tror den hade blivit perfekt! Lite vetemjöl kan man också pudra på köttet i början. Det skall jag testa nästa gång.

2 kommentarer:

  1. Den ska jag testa, absolut! Jag fick en riktig gryta på sommaren och förstår inte hur jag kunnat leva utan den förut!

    SvaraRadera
  2. Jag har också länge längtat efter en riktigt gryta! Har du några bra recept på lager?!

    SvaraRadera