söndag 11 april 2010

Kinamuren vid Badaling

Dagen börjar lite misslyckat med att tåget jag kollat upp via nätet tydligen inte avgår idag. Så vi har en och en halvtimme väntetid på tågstationen innan vi kan åka till Badaling för att kolla in den berömda Kinamuren. Som tur hittar vi ett köpcenter bakom hörnet och vi dödar tid genom att dricka te och espresso och läsa China Post.

Tåget tar en timme och kostar bara 2e/person (turerna som hotellen säljer till muren kostar mellan 20-40e, så man sparar verkligen mycket genom att åka själv!). När vi kommer fram blåser det iskallt, så Eric inhandlar en stilig kinesisk armé pälsmössa. Vi köper studerande biljetter in till muren och börjar gå. Det är verkligen något speciellt med att vandra på Kinamuren. Så vackra landskap och så mycket historia. Eftersom muren går ganska brant uppåt så har vi snart fått upp värmen igen. Tyvärr är inte det helt klart väder idag, men landskapen är ändå magnifika. Hur skulle det månne vara en klar dag? Lite sur är jag på OS-texten som de smällt upp på en kulle. Förstör ganska mycket enligt mig. På den delen av muren som vi väljer att gå till så är det dessutom nästan tomt på turister (det går nämligen inte någon cable car till den sidan, bara till den andra, turisterna är tydligen lata).

Kinamuren!

När vi har sett tillräckligt går vi till Murmuseet och blir ännu gladare då det är gratis! Dessutom är museet verkligen välgjort, tomt, nytt, fint och informativt. Vi lär oss att det funnits flera olika murar under olika dynastier. De var byggda i flera lager för att skydda kina imperierna från hunner och mongoler. Den första muren började byggas redan 700 år före Kristus. Den som står kvar i dag är dock till största delar byggd från och med 1500-talet. Allt som allt fanns det över 7000 km mur. Helt galet vad folk har byggt alltså. Det kan inte ha varit något drömjobb att släpa stenar upp för de branta bergena precis.

Tåget tillbaka går precis lika smidigt. Just nu sitter jag i hotellrummet. Eric är lite hungrig så vi skall säkert byta kläder och gå ut och äta så småningom. Kanske det blir pekinganka idag igen :)

Imorgon skall vi pröva vår lycka på Ryska ambassaden och besöka gamla delar av Peking där alla hus är låga och gamla, kallat Hutong. De skall nämligen börjar riva den stadsdelen helt snart så man måste passa på!

2 kommentarer:

  1. Hej på er!
    Roligt äventyr ni har!
    När ni far till Hutongområdet - åk med Rickshaw igenom det. Lönar sig, det är stort och man tappar annars bort sig lätt där...
    krams!

    SvaraRadera
  2. Hej, det blev ingen rickshawtur, men som tur tappade vi ändå inte bort oss. Härliga små gator med mysiga små cafeer och butiker. På sommaren är området säkert ännu finare med alla uteserveringar vid sjön!

    SvaraRadera