söndag 25 april 2010

Tillbaka i civilisationen

Sain Bainu!

Vi är tillbaka i civilisationen efter 6 dagar ute på Mongoliska landsbygden. Det var verkligen en upplevelse för livet. Vi har sett så vackra landskap och fått göra en massa annorlunda saker; ridit på kameler, hjälpa till att sköta bebi-getter, ridit på mongoliska hästar igenom sanddyner och sett en några timmar nyfödd kalv. Efter några dagar utan rent vatten och wc börjar man också se stadsliv på ett lite annat sett. Jag menar de har alltså inte ens ett utedass för sina behov, man går bara bakom en sten. Herdarna tvättar sig vintertid ungefär en gång i månaden, och då med en svamp och lite uppvärmt vatten. Lite annat än vad man är vad vid... Men många av familjerna hade nog el i sina gerer från solpaneler och de flesta hade också tv!!

Det roligaste var att hjälpa till att förena bebi-getterna med sina mammor då de kom tillbaka från dagen på bete. Bebi-getter är något av det sötaste som finns, till och med Eric blev helt försjust! Eric är också nuförtiden ett pro på att rida. Jag var lite rädd hela tiden (efter att Coralie föll av sin häst och Duncan nästan blev ihjälsparkad av sin) så jag red mest efter den herde som hjälpte oss. Hästarna var också lite opålitliga eftersom det var så trötta och svaga efter en rekordkall och lång vinter med knappt något alls att äta. En tiondel av all boskap här i mongolien har faktiskt dött i Vinter på grund av kylan och för lite mat. Man såg döda djur överallt.

Lite bilder från vår vecka:

Detta är alltså en Ger, en sorts tält som nomaderna bor i. Det var riktigt varmt och skönt så länge elden ännu brann, men på natten när den slocknade blev det rätt kyligt. Inuti är Geren förvånandsvärt stor och rymlig. Ett par sängar, en spis/kamin, ett par skåp, hyllor och byråer fanns i alla.

Världens sötaste bebi-getter. Man kunde ha dem i famnen och gulla med dem och de bara sa bäää och var hur glada som helst. Ljuvliga! Jag skulle ha kunnat ta med mig en hem till Finland. Tyvärr så blir de ju också stora en dag och då var de inte alls lika söta...

Eric leker med två getter. Dom gillade att tugga på allt. Speciellt skosnören, dragkedjornas ändor och fingrar...

Så vackra landskap. Vädret var för det mesta riktigt bra och vi hade sol 5 dagar av 6. Men lite blåsigt var det emellanåt.

Kamelridning. Det var betydligt bumpigare än häst. Men roligt. Kameler är coola djur...

Vackra lanskdap. Och man kunde se hur kångt som helst. Säkert närmare 50-60km.

Cowboy-Eric på sin rodeohäst.

Vår grupp. Coralie, Eric, jag och Duncan på våra hästar vid svansjön.

På tisdag cid tvåtiden fortsätter vi vår tågresa (förutsatt att vi får våra visum imorgon på ambassaden) och på fredag eftermiddag är vi framme i Moskva. Där stannar vi sedan två nätter, firar första maj och sen bär det av hem till Helsingfors igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar