tisdag 15 december 2009

Ett helt annat Thailand

God Morgon!

Vi befinner oss for tillfallet vid gransen till Laos och om en timme skall vi starta var batresa mot Luang Prabang, Laos.

Tagresan upp till Chiang Mai gick forvanansvart bra, lite kallt och obekvamt men med tanke pa att den tog 12 timmar sa tycker jag inte att det kandes sa farligt. Direkt nar vi steg av taget sa markte vi att det inte bara var kallt inne i taget utan ocksa utanfor, ca 16grader. Brrr....

Forsta dagen i Chiang Mai spenderade vi mest pa Zoo. Vi matade giraffer och flodhastar fran sa nara hall att de nog skulle ha kunna mumsat pa oss ocksaom de skulle ha velat! Pa Zoot fanns coska varldens coolaste Panda, supersota apbebisar (chimpans och orangutang, sag nastan ut som manniskor...) och en noshorning som liknade lite en dinosaurie.

Vi ville sedan fara och trekka redan pa lordag men man maste vara minst 6 per grupp och vi var bara fyra sa vi maste vanta en dag. Vi akte runt med skoter, fixade allt infor Laos (visumfoton, vaxla pengar, posta julkort etc.), shoppade lite och tog det lugnt.

Pa Luciadags morgonen borjade sedan aventyret. Tillsammans med ett Hollandskt par och vr smatt galna guide Bok-lok Abudjaa akte vi ivag for tva dagars trekkande i djungeln. Forst tog vi oss en morgonduch i ett superfint vattenfall varefter vi varmde upp vara muskler i en varm kalla. Sen borjade vi ga. 10 km upp och ner i bergen, harliga utsikter, djungelljud och bergsbyar med lokala hill-tribe manniskor. Nar vi antligen kom fram till vart lager var benen nog ratt sa mora. Vi bodde i en bergsby tillsammans med Lahu-village manniskor. Vi sov i en bambuhydda pa golvet med myggnat pa oss. Pa kvallen stekte dom en hel gris ovanfor lagerelden for att en av bykillarna hade fodelsedag. Det smakade knaprigt flask med chili (Matilda du sku ha alska det ;-))

Vi rakade dessutom ha sadan tur att just den kvallen sag man massor stjarnfall (hander en gang pa 15 ar). Jag sag atminstone fyra :)

Att sova i bambuhyddan gick forvanansvart bra. Pa morgonen vantade vi bara pa elefanterna som skulle komma gaende langs med floden for att plocka upp oss och passligt till morgonmalet kom de. Vi red sedan ca en och en halv timme langs med floden pa elefanterna till nasta by. Dar bytte vi till en bambuflotte som bykillarna hade bygt till oss samma morgon. Alla pojkar skulle hjalpa till att staka oss fram medan vi flickor bara fick sitta. Det blev dock ISKALLT att sitta i drygt tva timmar i vat bikini och t-skjorta, vattet var som i Finland pa sommaren typ 19 grader...

Efter bamburaftingen fick vi lunch och sen bar det av vidare langs med floden, denna gang med gummibat och white river rafting. Jag var livradd att fall i men det gick bara bra. Ganska spannande emellanat nar vi akte ner for forsar och vattenfall fulla med storastenar... Da vi kom fram till malet sa var var guide inte dar. Rafting killarna sa att Abudjaa aldrig ar sen och antagligen har bilen gatt sonder.. Hjalp! Vi hade namligen inga skaer, ingenting, bara var vata simklader och vata t-skjortor. Efter en halvtimme kom han som tur och inget hade hant de hade bara lekt lite lekar vid lunchstallet och glomt bort tiden!

Trekkingen var helt super siisti och antagligen nog det basta vi gjort hittills. Under tva dagar fick man uppleva sa otroligt mycket...

Efter duch och middag akte vi sedan genast ivag vidare med minivan mot Laos och har ar vi nu. Nu skall vi alltsa ta slowboat till staden Luang Prabang. Batredan tar tva dagar och ar antagligen bade skumpig och spannande. Men vi hoppas se fina vyer. Nu tar just min internettid slut. Hinner inte lasa igenom for att kolla stavfel...

Manga kramar

1 kommentar:

  1. Alltså shit va coolt allt låter :) ja sku ju oxå villa!!O ni ska nog int klaga på kylan, här e just nu typ -13 grader!

    SvaraRadera