Matllimpa hör hemma på julbordet tycker jag. Finns det förresten något godare bröd? På juldagen kan man sen ta sig en skiva med lite skinka eller kallrökt lax på till frukost... Mums! Jag skall baka mina limpor nån kväll i veckan. De håller sig bra flera dagar. Dagens lucka blir således min Mammas världbästa Maltlimpe recept.
Mammas Maltlimpa
3 dl kokande vatten hälles över
2dl malt (Tuoppi) får stå och dra minst ½ timme
1 paket jäst (50g)
1½ dl sirap
ca 1 msk salt
2 dl rågmjöl
2 dl graham mjöl
1 dl vetekli (Mamma brukar sätta jästbrödsmjöl)
ca 5 dl vetemjöl
Degen får bli ganska lös.
Jäs ½-1 timme.
Degen arbetas något och läggs/hälls i avlånga brödformar. Lite mjöl kan behövas.
Jäs ½ - 1 timme. Kan sättas i kall ugn och efter ca ½ sätter du på ugnen.
Grädda i ca 175 grader en knapp timme.
Om du vill få limporna blanka, pensla med sirap som rörts ut med lite hett vatten direkt när du tar ut dem ur ugnen.
En sats blir 1 stor eller två små limpor.
Om man gör dubbelsats, blir det 3 limpor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar