lördag 5 september 2015

Potträning

Vi hade tänkt potträna på allvar nu på sommaren. Det skulle ju gå så lätt i sommarvärmen på holmen tänkte vi. Men så blev det ju inte någon varm sommar och Hubbe kunde vara utan blöja bara någon eftermiddag. Så potträningen gick inte riktigt som tänkt. Och hemma är det inte lika lätt att han honom utan blöja, jag vill ju ogärna ha det vått i soffan liksom.... För jag tror nog att det är det enda som riktigt funkar, att vara utan blöja. Dagens blöjor är så superbra att han knappt märker om det händer något annat. Vilket ju är bekvämt för barnen men inte med tanke på att bli torr. Hubbe sitter oftast gärna på pottan när han blir placerad där, men han kommer nog inte på tanken själv. Nummer 1 funkar också fint men nummer 2 vägrar han. Jag vill inte pressa, jag tror inte att det funkar. På rådgivningen sa de också att de kommer när barnet är moget för det. Men det skulle vara skönt att komma lite längre med potttränandet än vad vi kommit hittills. Igår fixade vi ett belöningsschema. Varje gång han går och lyckas på pottan på eget initiativ får han en stjärna. Om han skulle göra nr2 får han två stjärnor. Tio stjärnor är lika med belöning. Få se om det här kan hjälpa. Vad har ni för andra potträningstips? 
Pottbelönings-schema med stjärnor. Hoppas det får önskad effekt...

3 kommentarer:

  1. Mitt tips är att sätta barnet regelbundet på pottan och ha pottan framme i köket eller vardagsrummet. Sen är det bara att plocka bort alla mattor och lägga täcken eller filtar i soffan som skyddar. I början var det svårare för vår pojke att komma ihåg att gå på pottan om han hade kalsare på, som tur var det sommar då han blev torr. Han var typ 2 år och en månad då vi lämnade bort blöjan på dagen. Nattblöja hade han lite längre.

    SvaraRadera
  2. Tygblöja är bra, för då lär barnet sig märka när blöjan blir våt. Ingen blöja är också effektivt, så gick äldre barnet omkring som 1,5-åring när jag ammande syskonet och oftare hittade barnet sig till pottan och gjorde sitt där än vad jag hittade pölar eller annat på golvet. Vår 1,5-åring har haft underbyxor i stället för blöja hela sommaren, vidare många olyckor har det inte skett, däremot har vi fått ett barn som själv (ibland dock med ytterst få sekunders marginal) kan säga när det behöver till toaletten. Därmed har barnet blöja endast nattetid och då vi uträttar ärenden e.d.. Så modigt bara kalsonger i stället för blöja då ni är hemma och mattorna bort från golvet och handdukar på soffan.

    SvaraRadera
  3. Jag tipsar också om att ställa fram pottan i vardagsrummet, blöjan bort och så sätta honom på pottan med jämna mellanrum i början. De första dagarna blir det nog en hel del pölar att torka, men efter någon dag går det redan bra. Och aldrig bli arg när det händer misstag, utan bara säga hups sånt händer ungefär och istället berömma i mängder när han går på pottan. Fast det är ganska svårt efter 20:e misstaget på en dag ;)

    SvaraRadera