tisdag 12 mars 2013

Amning på stan

Nu när vår son blivit två veckor får vi enligt rekommendationerna börja röra oss lite försiktigt utanför vår bebibubbla. Det skulle till exempel vara trevligt att gå ut på stan och äta lunch någon dag. Eller kanske ta en kaffe någon eftermiddag. Eller bara spatsera runt lite grann i något köpcenter. Men hur gör man se då bebin blir hungrig?! 

Jag har funderat rätt mycket på det här med amning på stan. Hur gör man bäst? Hur okej är det att amma på t.ex. caféer eller restauranger? Vilka är er bästa diskrettips. Man vill ju ogärna flasha sig för hela världen. Måste man gå och sätta sig på toan för att kunna göra det ostörd och diskret?! På hur många ställen finns det skötrum med amningshörnor?! Hinner man sen till dem ifall bebin blir akuthungrig? Är det då okej att ha med lite ersättning? Men den måste väl värmas, så hur gör man det?! 

Ja, det är många frågor som snurrar i mitt huvud. Kanske det bästa bara är att bege sig ut på stan och testa sig fram. Nappen med för skriknödfall och fullamning just innan man beger sig ut genom dörren borde väl ge ganska gott skydd. Men man kan ju aldrig riktigt veta med små bebisar...

23 kommentarer:

 1. Jag ammar på cafeér o restaurager. Försöker att välja ett diskret bord, lite på sidan, o så har jag en trasa över babyns huvud o min axel så inget syns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänkte jag också, att man väljer ett bord lite på sidan. Kanske ett bås och sen sitter man in vänd mot väggen så syns det ju nästan inget. Det går bra att amma med duk på huvudet på honom, men när man skall hitta greppet så klara jag iag inte det ännu med duk på, så då måste man ju flasha lite...

   Radera
 2. Ni har ju tur som har en så kort väg hem om det råkar bli katastrof :).

  Jag tycker att amningskjorta + riepu över axeln och bebisens huvud ger ganska bra skydd. En poncho kan också vara bra att amma under, kanske lättare och ger mer skydd (jag har aldrig testat).

  I Kampens köpcentrum finns ju skötrum med en soffa och en fåtölj där man kan amma. Stocka lär också ha något ställe där man kan amma. Jag ammade en gång på wessabyttan i en invawessa och bytte blöja på golvet. Hätä keinot keksii :)

  Vi hade alltid ersättning med just in case. Det räddade nog oss några gånger. Vi har lärt Kevin att dricka sin mjölk rumsvarm så det är enkelt. De flesta restauranger och caféer har ju micro där mjölken kan värmas.

  Rohkeesti vaan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är kort väg hem så känns den garanterat hur lång som helst med gallskrikande bebis i vagnen... hehe! Men jag skall försöka vara modig och bara pröva mig fram. Och ersättning för nödfall. Smart det där med att han drack den rumsvarm! Gjorde han det redan från helt liten?!

   Radera
  2. Hihii tiden känns alltid lång med en gallskrikande bebis. Men de första gångerna då man far någonstans är nog sjukt spännande. Lönar sig att fara tillsammans med mannen din. Jag sku säkert aldrig ha vågat fara någonstans om jag inte skulle ha farit med 3jorn först :) Fast buss och metro måste jag åka ensam, vitsi det var skrämmande till först.

   Hmmm... jag tycker nog att han ganska länge druckit den som rumsvarm. Minns inte riktigt in i dimman. Det var lättare på nätterna då man inte behövde värma. :P

   Radera
 3. Skulle säga att jag var ganska diskret ibörjan, var lite nåjig på något sätt. En toa var bra var det fanns mycke folk, tex. Stockas F8 har en stor toa i hörnet var barnbörnet finns, där satt jag. Men när Elliot blev äldre och större så valde jag vanligtvis ett hörn eller en lite mer diskret plats, aleksi 13 har många i deras cafe' var jag ammade helt bland folk. Nog med trasa över huvudet, men då han redan var större så tittade han ju runt sig och kunde flasha mitt bröst lite hur som helst. Stackars en kar som satt nära då vi en gång var på aleksi tretton, trodde han skulle storkna i sin mat.
  Men som jag skrev var jag lite tassig ibörjan när allt var nytt. Ifall Elliot skulle ta flaska skulle jag säkert i akuta fall tagit det i bruk. Man kan bra ta lite varmt vatten från tekannan och sätta flaskan med mjölk i den så den blir varm, funkar bra.

  Sedan finns det ju bra amningsställen i kampen som bebes soffa;) och hela skötrums"avdelningen". Och även på stocka.

  Det största steget är att gå ut på stan för första gången, kommer ihåg även bussresan som kändes jobbig, men som gick galant:)

  Vi kan komma med Elliot in någon dag, typ fredag eftermiddag ifall du vill ha sällskap? Nägot gott på stan är ju aldrig fel:) så kan jag ta med toppen och cuplaton;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag googlade lite igår och upptäckte också att både Stocka, Sokos, Kampen och Bebes har barnrum där man kan sitta och amma. Låter bra tycker jag. Jag tror också jag kommer vara lite diskret och nojig i början, det är ju så nytt. Sen när vi båda lär oss så går det säkert bättre. Bussresa känns också ganska spännande i detta skede, vet inte om jag skulle våga åka ensam med Hubbe riktigt ännu.

   Kaffedejt på fredagen låter jättebra! Jej!

   Radera
 4. Var man kan amma är nog helt upp till vad som känns ok för en själv. Sen tycker jag att det är andras problem om de tycker att det är jobbigt att se.
  Jag använde nästan alltid amningsblusar och så hade jag alltid med en tunn, stor sjal i skötväskan att ha över axeln och bebisen. Det funkade bra. Jag använde ofta de stora skötrummen i centrum, kampen och stocka främst, men de blev sen lite jobbigare att amma i då A blev större och intresserad av omgivningen (där finns ju så mycket kiva att titta på ;)) Men det är ju inget problem i början åtminstone.
  Ett av de lustigaste ställena jag själv ammat på var då jag för första (och enda) gången var i Lovisa för några timmar på vårvintern. A vaknade och var akut hungrig, skrek som en galning. Jag sprang omkring och sökte nånstans att gå in och sätta sig men hittade inget café eller annat ställe att sätta mig ner. Inga bänkar var utsatta utomhus ännu, då det var så tidigt på våren, förutom typ mitt i en stor korsning. Jag fick till slut så lov att sätta mig mitt i korsningen och amma den hysteriska flickan. Nöden har ingen lag ;)
  Det går nog bra och vet du, om det blir totalt skrikkalas någonstans nån gång så försök att inte stressa. Eller, åtminstone inte stressa även vad ANDRA tycker och tänker. Ingen lär väl dö av lite bebisskrik.

  SvaraRadera
 5. jag ammade var som helst! ta en harso sätt fast den vid bh bandet och ha ett litet tält för bröstet och babyn. Vare de sig restaurang eller cafe....

  wc amning uch. smutsigt ohygieniskt, skulle du vilja äta på en wc?

  :-) på bebes i kampen har de en soffa med amningsdynor :-)

  Obs kom ihåg att inte få drag/kallt om brösten, bröstinflamation är inget att leka med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet bara inte om jag känner mej okej att amma överallt. Måste testa mig fram lite. Beroende på restaurangen så är det kanske inte helt okej att dra fram bröstet heller, man måste ju tänka på sina medbesökare. Jag skulle i alla fall inte få mer aptit av att någon sitter och ammar i bordet bredvid....

   Och det finns ju rätt fräscha toaletter på stan också, som är stora och rena. Bebin rör ju inte något utan sitter i ens famn, själv desinficerar man förstås händerna noga innan, så denna nödlösnig kan jag nog tänka mig. Fast bara som nödlösning, hellre ett diskret bord på café eller ett skötrum förstås!

   Bebes soffa måste jag nog testa, det är så många som rekommenderat den nu :)

   OCh jag skall akta mig för bröstinflammation. Min mamma hade flera stycken då jag var bebis och hon blev jättedålig. Så jag ammar tomt, och ser till att ha det varmt. Hoppas det skall hålla stockningarna borta!

   Radera
  2. ifall du känner att de börjar bli ömma så sätt en varm "kaura tyyny" på brösten före du ammar, massera samtidigt och efter amningen pumpa ut de sista. och förstås amma ofta :-)

   min kompis som hade jätte ofta bröstinflammation använde under vintertid en extra lång halsduk som hon vira runt brösten alltid när hon var ute. Hoppas du slipper de :-)

   Radera
  3. Tack för tipsen :) Hittills verkar de inte ömma eller inflammatoriska, men man vet ju aldrig. Peppar peppar, ta i trä.

   Radera
 6. Jeg brukte de der snuttenskluter og gjorde meg så usynlig som jeg klarte. Prøvde dog ikke dette før jeg var helt fortrolig med ammingen og sugeteknikken. I begynnelsen hadde jeg med oppvarmet flaske som jeg hadde i flaskevarmeren. Siden turene aldri var så lange funket det fint, melken holdt seg bra.
  Mangeganger ,faktisk de fleste fikk vi aldri brukt flasken. Siden gullet sov seg i gjennom turene. El så var det bare og gynge vognen om man satt på caf'e.
  Det var heldigvis enklere enn jeg trodde;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra med att det är enklare än man tror :) Jag satsar på det. Snuttekluter tror jag också jag tänker använda mig av, eller sen någon sjal. Jag tycker nog vi börjar få ganska bra kläm på sugtekniken nu, det är bara då man skall hitta greppet som jag inte klara det under en duk.

   Menar du flaskvärmaren i er skötväska eller har du någon skild?! Jag tror jag tänker köra som muffins och testa rumstemperat för nödfall. Det gör det ju mycket enklare. Och så klart blir det nog bara korta turer nu i början :)

   Kul att du kommenterade förresten ;-)

   Radera
 7. Jag brukade också som här redan nämndes göra ett tält där barnet åt i lugn och ro. Glöm inte att ta mjölksamlaren med ut på stan, ifall du brukar läcka mycket mjölk från det bröst barnet inte äter ifrån. Det är inte roligt att märka att man har en väldig, våt fläck på sin blus. För mig räckte tvättbara amningsinlägg ingenstans. Ifall du producerar mycket mjölk och mjölksamlaren fylls typ till brädden, löns det att därhemma öva sig att ta bort den utan att spilla medan man ännu har bebisen i famnen. Om man inte tar bort den och lägger bebisen i vagnen rinner mjölken ur när du böjer dig fram och lägger ner bebisen och du har ändå dendär stora våta fläcken på din blus. Ta tillvara mjölken i en flaska.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tält skall jag också försöka bygga! Och tack för tipset med mjölksamlaren. Ännu har jag inte så mycket mjölk att det skulle läcka igenom amningsinläggena, men jag misstänker att det nog snart kan komma att börja göra det. Det verkar i alla fall som att det kommer mera för varje dag som går...

   Radera
 8. Bra tips här redan :)
  Själv var jag oftast på Kampens skötrum, det var så lätt. Var det behov att amma på restaurang eller cafe, tog jag/vi ett bord lite i sidan, och så "harson" eller min personliga favorit, en bred tubhalsduk i trikå som fungerade som vanlig halsduk och vid amningen tog jag upp ett varv och gömde baby och bröst :) Men det kan ju ta en tid att få detdär med greppet att flyta, så flashar man lite tycker jag inte det är så farligt. Jag hade aldrig nån ersättning med och skulle aldrig ha behövt det heller, men dethär e smaksaker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart med tubhalsduken, synd att jag inte äger en sån! Jag tror också att de där skötrummena kommer vara mina första handsval. Om man nu inte redan sitter på ett café... Och man vänjer sig säkert med flashandet :)

   Radera
 9. Kanske du vågar komma på en lunch med mig i ngt skede :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det gick så bra idag på stan så kanske jag nog vågar :)

   Radera
 10. Hej! Jag har också ammat på caféer och restauranger. Försöker dock välja ett hörnbord om möjligt. Jag brukar ha en schal runt halsen på mig och en trasa och använder dessutom amningstopp så det är verkligen inget som syns. Med tiden lär sig barnet själv ta tag i bröstet och ammandet på allmänna ställen blir bara lättare. Go for it!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu klarat av att amma på vift redan tre gånger och alla gånger har det gått finfint :) Hubbe hittar redan bröstet ganska bra även utan min hjälp under duken. Mitt amningssjälförtroende bara växer. Det skall nog gå bra i fortsättningen också tror jag :) Tack för peppen, tipsen och kommentaren!

   Radera
 11. Jag har en cool produkt som heter Booby Trapper. Det är en amningssjal som gör det möjligt att amma närsomhelst, hursomhelst och varsomhelst!Det är en produkt jag skaffade med mitt första barn i Kanada och som jag tog med mig till Sverige. Helt underbar så jag har börjat sälja den här också. Kolla in boobytrapper.se

  SvaraRadera