onsdag 27 mars 2013

Bebikläder den första månaden

Jooles undrade hur mycket kläder vi hade införskaffat och i vilken storlek, samt annars också hur mycket man behöver i början, så jag tänkte ta och formulera ett inlägg med mina tankar angående bebikläder den första månaden. Självklart är det stor skillnad på bebisars storlek i början, vår son var ju rätt liten med sina 3 kilo, så jag skriver förstås utgående från det. 

Den första veckan var allt stort. Enormt nästan och lilla Hubbe drunknade nästan även i de minsta plaggen. En body från Kappahl Newbie kollektion i storlek 44 hade jag skaffa, den passad perfekt. Ett par små sparkbyxor av märket Joha i storlek 50 var också bra. Annars är bodyn som har "händer" jätte praktiska då bebisens naglar är så vassa i början och de lätt skrapar sig i ansiktet annars. Små vantar från H&M har också varit jätte bra (köp om du hittar, de tar slut snabbt har jag märkt). H&M vantarna har varit de enda som har hållits på, de andra vi har har alla trillat av och varit för stora! Några små mössor är också bra att ha, eftersom bebin de första veckorna inte är så bra på att hålla värmen annars.

Bodys

Omlottbodys är de bästa på små bebisar för de är enklare att klä på. Sockor är svåra att få att hållas på, men det lönar sig att köpa sådana som har rätt långa skaft så är sannolikheten att de hålls på större. Bomullsmössa är bra att ha de första veckorna så att bebin kan hålla rätt kroppstemperatur. Små "vantar" för att skydda från skrap i ansiktet är också praktiskt.

Byxor och pjamisar med "fötter" är också mycket bättre än de utan, strumpor på små bebifötter vill nämligen hållas på rätt dåligt.... Angående pjamisar så lönar det sig också att ha några med dragkedja, de går mycket snabbare att ta på och av än knappvarianterna då man är trött och bara vill byta blöja snabbt på natten. Omlottsbodyn är också bättre än de man måste dra över huvudet! Första gångerna var det jätteskrämmande att dra en body över "Hubbes" lilla ömtåliga huvud.  

Byxor

Babybyxor med fötter är de bästa tycker jag. Då slipper man sockor som bara trillar av!

Storlek 50 har annars varit bra hittils. Vissa 56:or är också nu passliga, några 50:or börjar bli lite trånga. Angående storlekar så varierar det också jättemycket från märke till märke. En body av ett märke i storlek 50 kan vara enorm emedan en i storlek 56 av ett annat kan passa perfekt redan nu. 

Jag tycker inte man behöver särskilt många plagg alls per storlek. Även om vi knappt köpt något själva, eftersom vi lånat de mesta av Grannen och av Marika, så har vi ändå för mycket känns det som. Jag hinner inte använda alla kläderna... 3-5 bodyn och 2-3 byxor räcker bra och så 2-3 pjamisar till det. Lite beroende på hurdana tvättmöjligheter och ork att tvätta man har förstås. Vi har tvättmaskin och tumlare som ändå snurrar nästan dagligen så då behövs det inte så många. Ett par dagar har vi behövt byta en body pga. spugelolyckor, men oftast kan man ha samma hela dagen.  

Bebikläder

En ytterhalare behövs om bebisen föds under alla andra månder utom kanske juni-augusti. Pjamisar med dragkedja är bättre än de med knappar då de går snabbare att sätta på igen om man måste byta blöja på natten!

Utöver vanliga kläder har vi också skaffat ett tunt ylleunderställ, en tjockare yllehalare med bomullsfoder, en toppahalare (eller den har vi lånat). En yllemössa är också nödvändig så här när det är kallt ute. Men annars behöver man nog inte så mycket mer i klädväg den första månaden. 

5 kommentarer:

 1. Super! Tack :) ska definitivt hålla ögonen uppe för små vantar. Det är lite svårt att hålla sig till tåls när det gäller att köpa de första kläderna, de är ju så söta. Men jag vill inte heller köpa en massa småkläder som sen kanske, i värsta fall är alldeles för små sen i juni, om man skulle få en jätte bebis till exempel :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. De på H&M är de enda som hålls på så hoppas du hittar sådana. Vi köpte fler på barnH&M på Alexandersgatan för några veckor sedan. Den som är mittemot Galleria Esplanad!

   Och visst är det kiva att ha fina plagg direkt från start, men det är faktiskt kort tid som man kan ha dem. Köp fler i 62 istället skulle jag säga. Och inte är det ju heller kiva om allt är totalt för stort i början heller, så lite måste man nog ha i små storlekar också :)

   Radera
 2. Hej Hanna, tack för ett jätte bra inlägg om vad som behövs den första månaden klädvis. Fick massa bra tips gällande vilka kläder som kan vara mer praktiska än andra. Har redan skaffat på rea små Marimekko-vantar, 2 par, då jag läst av dig att det är bra o ha första veckorna. Kunde inte motstå då jag såg reakorgen i Ekenäs på påsklovet. :)

  Skulle ha en fråga gällande Bb-väskan. Du hade skrivit tidigare lista på vad du skulle packa med före förlåssningen. Var det nåt du saknade då du var på sjukhuset som du senare kom på att du borde packat med? Och har du någo rekommendationer vad för greijer som man borde skaffa före babyn kommer som man behöver de första veckorna då man säkert inte orkar/kan fara o shoppa? sånt som man inte kan leva utan i början. Tack för en bra blogg och de intressanta inläggen, läser nästan varje dag din blogg. Tänkte att jag måste kommentera i mellan åt oxå. Roligt att följa din graviditet och hur babyvardagen ser ut. Mvh Anna Vuorela :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anna, roligt att du både läser och kommenterade :)

   Hoppas Marimekkovantarna kommer till användning. De enda som vi fick att hållas på Hubbes händer var de från H&M, alla andra var för stora i början...

   Jag skall ta och kolla på mitt BB-väskeinlägg och fundera lite så återkommer jag. Detsamma med vad man behöver i början :) Ett sånt inlägg har jag faktiskt redan börjat på....

   Snart är det dags för er med :) Och Jenny har inte många dagar kvar nu alls! Spännande!!

   Radera
 3. Ok, måste kanske gå o skaffa H&M vantarna oxå för säkerhets skull. Jo Jenny har ju beräknat på fredagen och vi har 66 dagar kvar tills vårt beräknade datum. Stor grattis ännu till er alla!

  Mvh Anna V

  SvaraRadera