fredag 5 april 2013

De nödvändigaste prylarna i början

Jag fick i en kommentar förfrågan om vilka som var de nödvändigaste prylarna i början med en liten bebis. Förutom kläder är det inte så särdeles mycket man behöver egentligen. Och man kan faktiskt gå ut och köpa om det krisar. Både Maken och jag var ute och handlade nödvändigheter den första veckan hemma och det också bra.

Det som jag dock kommer på att jag är glad att vi hade hemma de första veckorna är följande:
 • Bröstpump. Jag lånade min av en vän som knappt använt sin. Den har varit jätte bra! Speciellt i början då min ena bröstvårta var så öm att jag hellre pumpade än ammade. En elektrisk är förstås enklast men samtidigt dyrast... Pumpar kan man också hyra, googla för mer info.
 • 3-4 tuttflaskor och en flaska ersättning för säkerhetsskull. Vi har inte behövt använda vår emergency-flaska ännu, men jag är glad att den finns. Tuttflaskorna behövs också om man pumpar mjölk.
 • Massor med "harson", alltså snuttetrasor. De behövs till allt. Speciellt när man ammar och rapar bebin.  Lättast är det om de finns trasor lite överallt där det behövs, i soffan, vid sängen, i sittern, på skötbordet osv... Vi har säkert 15 stycken och det är nästan inte tillräckligt!
 • Jag är också glad att vi hade köpt två tutttar/nappar. Det är inte sagt att alla vill använda napp, men för oss har det fungerat bra. Rekommendationerna säger dock att man inte skall börja innan barnet är två veckor för att inte rådda till amningen... Eftersom amningen fungerade för oss började vi nog redan  när Hubbe var en dryg vecka.
 • Amningsgummi. De kostar inte så mycket och de är nog bra att ha ifall bröstvårtorna är väldigt ömma i början, vilket de ofta är. Det är kanske också en grej som det kan vara lite svårt att skicka sin Man ut för att köpa... I bästa fall behövs de inte alls! Jag använda gummit de första dagarna hemma, sedan dess har jag inte behövt dem.
 • Bindor! De behövs i början. Kanske man inte tänker på att skaffa då det är bara bebisens behov man tänker på...
 • Cuplaton och D-vitaminer från Apoteket. D-vitaminerna skall börja ges då babyn är två veckor så det kan ju vara smart att skaffa de redan innan ifall man inte är säker på att man hinner/orkar gå till ett apotek de första veckorna. Cuplaton kan ges innan amning ifall babyn får ont/luft i magen. Det har fungerat finfint hos oss.
 • BabyBjörn sittern är jag också jätte nöjd med. Speciellt sedan Maken började jobba är det skönt att ha en bekväm och trevlig plats att sätta ner Hubbe i när 
 • Badkar med ställning. Det är så praktiskt med en ställning till badkaret så att man kan bada på bekväm höjd. Babyolja att ha i badvattnet är också bra att ha.
 • Lasinoh-kräm från apoteket för såriga bröstvårtor. Denna kräm är fantastisk. Jag hade min med redan på sjukhuset och har använt den varje dag sedan dess. Utan den vill jag inte ens veta hur ont det skulle ha tagit i början...
 • Amnigskudde! Jag har lånat min av Marika och den är så bra. Med hjälp av amningskudden så får man inte ont i axlarna och ryggen då man ammar utan man hittar lättare en bekväm ställning.

Det som behövs i början

Här ovan lite grejer som jag tyckte var bra att ha i början. Livsviktiga grejer vet jag nu inte om de är, men alldeles säkert saker som kan komma till nytta!

Kommer ni andra på mer saker som ni tyckte var absolut nödvändiga i början?!

4 kommentarer:

 1. Blöjor förstås! ;) Men det hör ju till det självklara. Och zinksalva är bra att ha hemma.
  Sen kan det vara bra att ha två olika sorts tuttar/nappar. Inte säkert att babyn gillar alla. Vi fick testa några olika innan vi hittade en som Molly gillade.
  Annars tycker jag du har med det viktigaste. Jag tyckte också att det var skönt att ha "trasor" och handdukar lite här och där i hemmet. I soffan, i sängen i sittern, osv. Nu tycker jag också att det är skönt att ha många olika tuttar, utplacerade på ungefär samma ställe, så man inte måste springa runt och söka den där ena!
  Och vår babybjörn bärsele har vi använt jättemycket! Så den rekommenderar jag!
  Och filtar! Dem har jag också utspritt överallt. I sängen, i vagnen, i soffan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blöjor tog jag som en självklarhet :) Zinksalva har vi faktiskt inte ens skaffat eller behövt. Men bepanthen har vi hemma, det kan man väl använda till rätt samma sak.

   Vi har också tuttar utspridda överallt :) En i handväskan, en i vagnen, två i sängen, en i soffan och sen några invid skötbordet... Men man kan ju inte vara säker på om ens barn ens vill ha tutt så jättemånga lönar det sig säkert inte att köpa innan.

   Filtar har vi inte behövt eftersom det är såå varmt inne hos oss när solen gassar varje dag. Men någon filt att ha i vagnen och på golvet för gymppasessioner är ju bra att ha!

   Radera
  2. Ja, men det är ju så, lite olika vad man behöver beroende på vad nan fått för bebis! :) som cuplaton tillexempel har inte vi behövt. Inte heller amningsgummin eller lasinoh-salvan, även om jag skaffat båda. Och tuttflaskorna vi köpt är helt onödiga då barnet vägrar ta flaska. Men ändå är jag nog glad att jag haft allt detta hemma, ifall man skulle ha behövt det! :)

   Radera
 2. Amningsskydd :)

  SvaraRadera