fredag 22 maj 2015

Förvaring av leksaker

 Fortfarande lugnt på babyfronten så jag kör med mera inredningsinlägg. Denna gång om förvaring av leksaker. Hubbe börjar ju nämligen ha en hel del av den varan. Även om jag tycker att vi inte köpt eller skaffat särskilt mycket leksaker till honom så har han nog nästan för mycket redan. Då är det viktigt att man har bra system för förvaringen. Annars har man inte glädje av leksakerna alls. 

Hos oss är förvaringen uppdelad i två, eftersom en del av leksakerna "bor" i Hubbes rum på övervångingen, och en annan del bor nere i vardagsrummet. Jag tycker det funkar jättebra att ha delat på leksakerna så här, så finns det liksom "nya" leksaker att leka med och större variation för Hubbe. Mest leker han nere eftersom det är där vi är mer, men varje dag leks det nog i eget rum också. Och det kommer säkert öka när han blir större. I Hubbes rum har jag skaffat en Expeditbyrå från Ikea för den huvusakliga leksaksförvaringen. Den är verkligen bra och enkel. Det blir flera lättåtkomliga fack för olika grejer och Hubbe vet själv var sakerna finns och hör hemma. 
 I tältet bor alla mjukisarna. Kanske inte den bästa förvaringsplatsen men det funkar bra. I expediten finns korg, tygkorgar och lådor. Där förvarar vi Brio rågbana, megablocks byggklossar, modellera, papper och pennor och pussel. 

Var sak på sin plats. Lätt att städa undan, lätt att ta fram. Expeditens lådor är just bra storlek för leksaker tycker jag. I lådorna finns pysselsaker så som papper, kritor och modellera. 
I barnrum finns det också mycket saker som inte riktigt hör hemma någonstans. De har vi i en stor korg från Tiger. Här förvaras bilar, lekpianot, tigerdräkten, djur i plast och så vidare. Återigen lätt att städa undan och lätt att plocka fram. Stora korgar funkar alltid när det kommer till leksaksförvaring!
På nedre våniingen bor de flesta av Hubbes böcker och spel. Eftersom vi oftast läser på soffan. Han har fått en helt egen sektion i vår tv-bänk (Ikeas Bestå) och det funkar perfekt. Han vet var allt skall och kan själv hämta och sätta tillbaka böcker. Väldigt lätt för oss också att bara stänga dörren till skåpet så slipper man se röran i skåpet.
Resten av Hubbes leksaker på nedre våningen förvaras i en korgliknande kista och i genomskinliga plastboxar. Funkar också utmärkt tycker jag. Även om vi nog borde gå igenom leksakerna i korgen och rensa bort lite av de han sällan leker med... Korgen har också ett lock så man får undangömt leksakerna totalt om man så vill. Då man kan flytta lådan med Duplo upp på Hubbes rum. Den ryms till exempel under hans säng! Plastlådor för leksaksförvaring är kanske inte det vackraste alternativet, men sååå praktiskt då man ser vad som finns inuti och man lätt kan sätta lock på och stuva undan dem. Hubbe är också bra på att städa undan sina Duplon i rätt låda när det är så tydligt var de hör hemma. 
Småbilarna bor i en egen lite mindre plastlåda. Även här tycker jag det är viktigt att man har ett tydligt, men lättåtkomligt, ställe för förvaring av en viss sorts leksaker. Det gör det enklare att städa undan och samtidigt hålla ordning på sakerna. Småbilar i stora korgen t.ex skulle inte fungera! 
Mina tips är alltså kort sagt, dela upp grejerna så långt det går, var sak på sin egna plast (gärna i en korg, låda eller annat lättflyttbart och lättåtkomligt). Låt barnet vara med och städa undan så hen vet var sakerna hör hemma. Förvara sakerna så barnet själv kommer åt dem. Inga höga bokhyllor eller lådor som inte fås upp. Städa ofta och lite så blir det inte oöverkomligt kaos. Gå också igenom leksakerna nu och då och ta bort de som det inte leks med eller de som hamnat på fel plats. 

Har ni fler tips för förvaring av leksaker?! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar