onsdag 2 april 2014

Att resa med en ett-åring

Att resa med en ett-åring är kanske inte lika avslappnande som att resa utan, men det är ändå kul och relativt lätt. Barnet följer ju enkelt med överallt och tycker allt är spännande och roligt. Vissa grejer kan dock vara bra att tänka på. 

Först ut; vad skall man packa med?! Vi tog med allt vi behövde, och lite extra. Även om vi reste till en stad där utbudet är nästan samma som i Finland tycker jag att det var jätteskönt att ha allt klart. Man behövde inte stressa för att hitta butik eller rätt sorts mat. Jag räknade ut vad vi använder vanliga dagar hemma och tog sedan några blöjor och burkar extra. Leksaker tog jag inte med, förutom tre små böcker och en present som Hubbe fick på flyget. Vagnen hade vi med inpackade i en Prampack. Jättesmidigt och lätt att packa upp och ner. Eftersom vi tog flygtåget in till city packade vi upp vagnen direkt så vi kunde inte fylla väskan med grejer, skulle vi ha rest så att vi skulle tagit taxi till hotellet skulle nog all mat och alla blöjor lätt rymmats in i Prampacken tillsammans med vagnen! Bärsele hade vi med men den var nog så gott som onödig! På både Hfors-Vanda och Grademoen fanns kärror där Hubbe satt hur bra som helst. Nästa gång stannar nog selen hemma... En Sack-o-seat hade vi också med, dvs en mobil liten stol man hänger på en vanlig stol där man sedan kan spänna fast barnet. Den var super då vi gav Hubbe morgon och kvällsgröt på hotellet!
Jag tyckte det var enklast att packa med allt i mat och blöjväg som vi behövde under resan.
 Flygresorna gick över alla förväntnignar. Dels tog resan i luften bara en dryg timme och det är så kort tid att man ganska enkelt underhåller sin toddler den tiden. Vi hade med en inpaketerad present till Hubbe som han fick öppna på flyget. Inpaketerad så att det skulle ta ännu längre... Att titta på tidnignarna som fanns i sätesryggen, leka med vattenflaska, titta ut genom fönstret och spana på folk var också kul. Russin och vatten hade vi också med oss.
Denna aktivitetstavla fick Hubbe på flyget. Jättekul tyckte han! Man kan hänga den på spjälsängens kant och kanske hoppas att babyn leker med den på morgonen så man får sova lite längre?!
Att gå på restaurang med en ett-åring kan också vara lite småstressande. Vi gjorde oftast så att vi matade Hubbe efter att vi beställt. Vi hade bara tagit med hans favoritmatburkar som han till och med äter rumsvarma! Så mycket enklare då man inte behövde jaga mikro. Mjölk fick han också rumstempererad och det gick också bra. Vatten, russin, puffits, torkade blåbär, majskrokar och riskakor hade vi också med oss. Perfekt att ge honom att äta och underhålla sig med på restaurangerna. Att smaka på vår mat var också succé. Hakklapp och wetvipes är måste att ha med, lite klottigt blev det nog ändå... Men som tur klagade ingen på oss ändå. På frukosten fick Hubbe frukt, yoghurt, gurka, bröd och russin. Det funkade också fint.
Smoothie på påse är det perfekta mellamålet på resa. Man behöver inte ens en sked utan kan äta direkt ur påsen.
Det som man måste ha med sig om man reser med en ettåring är diskmedel och borste. Vi hade med oss 4 Nuk-muggar, två små tallrikar för gröt och kanske fem skedar. Jag diskade anefter jag hann och vi hade alltid med oss rena i skötväskan.
Disk på tork i hotellbadrummet.
Jag var lite nervös för hur det skulle gå för Hubbe att sova tillsammans med oss i samma rum, hemma sover han ju i eget rum. Men det gick bra. När han skulle somna släkte vi alla lampor och låg i sängen bredvid och tittade på serie från Ipaden på lägsta ljud. När han väl somnat kunde vi tända lampan igen. Eftersom Hubbe ändå har ganska sena vanor (han går och lägger sig mellan åtta och nio) så var det inte så farligt att måsta vara på rummet efter det. I synnerhet som vi båda var helt slut, jag av allt solsken och promenerande och Maken av pollenallergi så vi somnade tidigt ändå. Att ha ett rum som är trevligt är också ett tips då man reser med en liten. Det blir lätt väldigt mycket program och överdos av intryck då man är på resa så att vara några timmar på rummet emellanåt är bra för att lugna ner sig och bara vara. Vi hade uppgraderat vårt rum till ett lite större där barnsängen rymdes utan att allt golvutrymme försvann...
Hubbes säng på hotellet. Funkade hur bra som helst!
 Dagssömnerna fungerade utmärkt i vagnen och Hubbe sov ungefär så mycket och den tiden som han brukar sova hemma. Att hålla ungefär samma mat och sov tider som hemma kan hjälpa så barnet känner sig tryggt. Men att vara total rutin-natzi på semestern är kanske inte det rätta tycker jag. Att vara beredd på allt och flexibel är nog nyckeln för lyckad semester då man reser med en ett-åring i mitt tycke!
När man är på resa behöver man inte äta upp allt i burken utan man kan få en franskis att gnaga på om man är snäll.
Hoppas tipsen kan komma någon till nytta. Ifall ni andra, som är mer beresta än vi, har fler bra tips då man reser med små barn så kommentera gärna!

1 kommentar:

  1. Bra med tips, vi ska ju ut och resa snart!Skönt att både du och Catten har rest före oss så vi kan bara tacka och ta emot :P En sak som jag märkte när jag reste i USA är att vi är så bortskämda med bekväma flygfält i Norden, speciellt Helsingfors-Vanda. Alltså int underligt att det vinner pris hela tiden. T.ex. varken på Dulles eller i San Fransisco hittade jag baggagekärror när jag reste. Det var superjobbigt för jag hade fuskat och hade övertungt handbaggage :D Så räkna inte med källor på alla flygfält, speciellt inte "exotiskare" resemål!

    SvaraRadera