måndag 20 augusti 2012

Hemma igen

Hemma igen. Bröllopsresan har varit helt otroligt lyckad. Vi har bara njutit. Av god mat, värmen, ledigheten och varandra. Fösta natten bodde vi på ett otroligt fint hotell i Rom. En svit med två rum och frukost med champagne. Personalen som öppnade dörrarna hade topphattar på och allt var verkligen så lyxigt och fint.

På bilden till vänster: Spanska trappan. Vårt lyxhotell, Hotel Eden, låg alldeles nära Spanska trappan. Bilden till höger är från "vardagsrummet" i vår svit. Kristallkronor borde det alltid finnas på hotell tycker jag.

Tursit Hanna på toppen av Vittoriano-palatset. Att komma in på palatset var gratis och vyn var fin. Rekommenderas.
Efter en dag i på stan i Rom tog vi tåget ner till Sorrento där vi njöt tre dagar vid havet. Kusten där nere är verkligen vacker. En utfärd till Capri hann vi med, annars bara slöade vi i solen, havet och poolen. Så skönt det med.
Vy från frukosten på vårt hotell i Sorrento. Helt magnifik. Till höger skymtas vulkanen Vesuvius.
Sorrento ligger på en klippavsats. Nedanför klipporna finns två hamnar, fiskehamnen och småbåtshamnen. Mellan hamnarna finns en liten strand och "pirar" med solstolar där man kan sola och bada. Ner till "stranden" kan man åka hiss eller promenera längs en smal väg som gåår sick-sack längs med berget. 
Bild från fiskehamnen där vi åt vår sista lunch. Söta små rosa hus. Och man förbrände nog så gott som hela lunchen när man sen skulle promenera upp till hotellet igen... 
Vackert så det förslår. Och då borde själva amalfikusten vara ännu vackrare. Tyvärr orkade vi inte/hade vi inte tid att besöka den denna resa. Nästa gång absolut...
Capri besökte vi däremot under en dag. Jag måste köpa mig en hatt för att skydda mig från den starka solen. Dessuomt tyckte jag den var så fin :) Capri var väldigt vackert, men PROPPFULLT med turister samt väldigt väldigt dyrt. Vi klättrade bland annat ner till en strand som låg invid klipporna som syns på bilden, väl nere visade det sig att det kostade 17e per person att komma in på området och så simma i havet.... På lunchen så fakuterarde det oss också 10e extra bara för att vi satt oss vid bordet. Så jag är inte riktigt säker på om jag vill rekommendera Capri eller inte...
Men vackert är Capri sannerligen. Säkert ett av de vackraste ställen jag någons besökt.
På torsdag tog vi sedan tåget tillbaka till Rom, där det var väldigt hett. Nästan +40 grader i skuggan. Lite för varmt även för oss som gillar värme.. Alla sevärdheterna har vi hunnit med, även om det nog var köer och turister överallt. Vatikanen, Colosseum, Spanska trappan, kasta peng i Fontana di Trevi osv. Vårt hotell, hotel Verona, var rätt bra placerat så man kunde lätt promenera överallt. Själva hotellet var inget extra, men helt rent och fräscht. Vi hade väl blivit lite bortskämda med de finare hotellen tidigare under veckan... 

En vecka var just bra tid. Det kändes som vi var borta rätt länge faktiskt. Om vi skulle ändra på något så skulle vi kanske ha stannat en natt längre i Sorrento och varit en dag mindre i Rom. På två-tre dagar hinner man bra se alla sevärdheterna till och med utan stress. 
Jag en kväll invid Pantheon. En otroligt vacker pampig byggnad med en trevlig liten piazza som kvällstid var väldigt livlig. Under armen ser man vår karikatyr-teckning vi lät rita på oss. Tyvärr blev den inte särskilt lik, men roligt var det. 
Colosseum var spännande och maffigt. Eftersom vi betalade 5e mera för att få audioguiden som skymtas i bandet runt min hals, så fick vi gå förbi hela kön (rekommenderas! audioguiden var informativ och intressant, totalt 7 punkter på ca. 2min var att lyssna på runt om i byggnaden) Om jag minns rätt kostade vanligt inträde 12e och 17e med guiden. Biljetten berättigar också till inträde till Forum Romana och Palatino som ligger alldeles invid, men eftersom det var så hett så skippade vi dem.
Köande in till Vatikanen. Jag hade läst att det lönat sig att komma tidigt på morgonen... Nå det stämde nog inte, eller så hade alla andra läst samma. Vi köade nästan två timmar, från halv 9 till typ 20 över 10. När vi kom till ingången ser vi att man skulle ha kunnat reservera biljetter på nätet och då kunna gå förbi hela kön.. Typiskt! Hela vatikanen var också proppfullt med folk och en massa statyer, tavlor och gamla föremål. Visst var det fint, men på något sätt blev jag lite besviken..
Att åka tåg ner och upp gick också bra. De går tre fyra tåg i timmen från Rom till Neapel där man sen byter till Circumvesuvio-linjen till Sorrento (det tåget går en våning ner från Stationen, lite som en metro, först hade vi lite svårt att hitta). Tåget från Rom till Neapel tar 1-2,5timmar beroende på hur snabbt tåg man väljer, ju snabbare tåg destu dyrare. De vi tog ner kostade 24e per person och tog 2 timmar 15 minuter. Tillbaka åkte vi med snabbtåg som var dubbelt snabbare och dubbelt dyrare. Circumvesuvio-tåget kostar 4e per väg och tar 1 timme 15 minuter!
Sista kvällen. Framför slottet St. Anguillo. Under sommaren är slottet öppet ända till kl. 1 på natten och flera kvällar ordnas konserter inne i slottet som är "gratis" om du betalar biljetten in. Då vi kom till slottet var klockan redan närmare halv 12 och konserten hade redan tagit slut så det blev bara turistande utanför...
Annat vi rekommenderar ifall ni reser till Rom är att gå och äta i Trastevere. Så söta små gator med en massa små restaruanger. Man sitter ute på gatan och äter och priserna är aningen billigare än inne i centrum (men ändå Rom-pris, betydligt billigare än Finland dock! Huvudrätt ca. 10e, en flaska vin mellan 10-20e)
All mat vi åt under veckan har varit fantastisk. Italienarna kan nog det där med mat! Min veckas bästa middag var denna hummerpasta. Mmmm...
Gelato är också ett måste i Italien. Och sååå gott! Minst en burk varje dag blev det. Oftast två... Maken började till och med kalla mig för Gelatomonstret :)
Oj, det blev visst ett rätt långt inlägg. Som substitut för att jag bloggat så sparsamt under senaste veckorna :)

4 kommentarer:

 1. Ljuuuvligt med så mycket bilder och info!! :)) ser härligt ut <3

  Hellu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara ännu bättre än bilderna till och med...

   Radera
 2. Tack Hanna för detta inlägg! Vi kom inte ihåg vad utkiskstornet hette! Men nu löste det sig ju! ;) Och tack för senast, det var nog ett rändom sammanträffande, destu trevligare! I trastevere fick jag nu min första ordentliga italienska goda mat, Rom har gett ett aningen bättre intryck åt mig än Vendig! Kram på er, hoppas ni återhämtar er snabbt och börjar höstmysa på soffan med gott te!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själva för senast. Det var ett utomordentlgit slut på vår lyckade resa :) Va bra att du kom på att kolla här i bloggen :) Hoppas ni njuter och har det riktigt härligt där i Rom. Vi hörs och ses när ni är hemma igen! Kram

   Radera