tisdag 16 oktober 2012

Frustrerande med föräldrutbildning

Via Helsingfors stad får man gå gratis på kurs i föräldraskap. Jätte bra och trevligt tänkte jag och ringde till Familjecentret för att anmäla oss. Men så fick jag veta att kursen går på onsdagar KLOCKAN 15.30-17.30. Jag slutar jobba tidigast halv fem. Maken brukar sluta lite senare. Det är väl helt normal tid att sluta jobba tycker jag. Inte slutar man väl jobba tidigare eller helt bara för att man skall få en bebis?! När jag frågade om och påpekade detta får den vänlige tjejen i telefon så sa hon tiden beror på stadens anvisningar. Men de finskspråkiga kurserna går nog senare på kvällen berättade hon. Hur kan anvisningarna vara olika för svensk- och finskspråkiga undrar jag?! Nåh, jag anmälde mig ändå och så får jag se ifall jag skulle ha möjlighet att ta ledigt utan lön åtminstone någon av gångerna. 
Bildkälla

Folkhälsan ordnar också föräldraförberedelsekurs, visserligen avgiftsbelagd sådan men den kostar under femtiolappen så det är okej. När jag ringde och frågade om den så visar det sig förstås att den går på torsdagar, det vill säga samma dag som min mammayoga och Maken spelar fotsal. Enda dagen på veckan vi båda har våra hobbier... Nåh, jag anmälde oss dit också för jag skall försöka få yogan ändrat till en senare kurs om det skulle vara möjligt. Suck! Det är tydligen inte det lättaste att bli föräldrautbildad minsann....


11 kommentarer:

 1. Kolla upp om du får räkna det som arbetstid. Det diskuterades nämligen i kafferummet idag ;) Vissa arbetsplatser "bjuder" på dessa kurser. Nu vet jag inte om det gäller din arbetsplats, men lönar sig alltid att kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo bra, jag skall fråga direkt idag!

   Radera
 2. Vi skippade också stadens kurs, men mest för att den var nånstans bakom takana i Sörnäs där vi aldrig rör oss, och vi bor ju ändå granne med folkhälsan så det kändes mer logiskt.
  Nu visade det sig ändå att vi kommer att missa den första gången av kursen...
  Men månne det inte ordnar sig iallafall - många har blivit föräldrar före oss också utan att gå nån kurs ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är på hämeentide och dit kommer man lätt med spåran :) Fast jag förstår att ni valde folkhälsan, ni bor ju verkligen nästan grannar :) Förhoppningsvis så ses vi sen på kursens andra gång!

   Radera
  2. Och ja, klart man kan bli hur bra förälder som helst utan kurs :) Men jag känner att jag gärna träffar andra blivande föräldrar och får en massa info enkelt samt möjlighet att ställa frågor!

   Radera
  3. Med första barnet gick jag på rådgivnngens info (på finska) för blivande föräldrar (ordnas bara för personer som skall bli föräldrar försa gången). Tror jag gick en gång och så var det tack för min del. Om jag ska vara ärlig var det ganska värdelös och skulle aldrig ta ledigt (utan lön) för något sådant. Det finns en bok som rådgivningen delar ut och den gick vi lite igenom men det var absolut inget som man inte sku ha kunna läsa själv. Och man lär sig allt naturlig efter att barnet fötts - då är det helt super med rådgivningsbesök (de är gansa ofta då) och så kan man alltid ringa till rådgivningen om det är något man undrar över. Största nyttan med kursen är att träffa blivande föräldrar och få kompisar - för min del skedde detta först efter att jag fått barn...var med på en epostlista och så fick jag info om en kaffeträff och så gick jag dit. Om jag skulle vara du skulle jag bara se till att jag sku få mitt namn på en epostlista och på det sättet vara med i "gruppen" (om du inte annars kan gå).

   Radera
  4. Det är just kontakten med andra föräldrar som jag främst är ute efter. Samt möjligheten att fråga om sånt jag undrar (fast man kan ju nog fråga av rågivaren också). Jag har alltså nog anmält oss till kursen och kommer att gå ifall jag hat möjlighet till ledigt från jobbet...

   Radera
 3. Jag har själv dragit familjeförberedelskurser på Familjecentret och kan berätta att de finska kurserna är uppbyggda helt på ett annat sätt. De tre första träffarna är på rådgivningen och är oftast kl.8-10 så jag vet inte om det är en bättre tid? De 4 träffarna då babyn fötts hålls sedan i lekparkerna och de hålls 17-19. PÅ familjecentret har man valt något mitt emellan och och pga att vaktmästaren som öppnar dörren i gatuplan går hem klockan 16 måste det bli 15.30 tyvärr. Hela kursen leds av samma dragare och hålls på samma ställe, vilket åtminstone jag upplevde som positivt då jag drog kurser. Hoppas det ändå löser sig för din del så du kan gå kursen. Det gäller ju trots allt ändå bara 3 gånger! Sen är du mammaledig och kan delta oberoende av tidpunkt. För partners blir det ju sen svårare, men förvånansvärt många fick det ordnat med sina jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sen när jag är mammaledig har jag absolut tänkt gå. Och jag skall nog försöka gå på någon av de tre gångerna innan också :) Frågade idag på jobbet och jag har nog troligen möjlighet att ta ledigt, men inte med lön :/

   Radera
 4. Bra om ni förstod att kursen var frivillig. Vi fick på rådgivningen uppmaningen att den och den torsdagen kl. 15:30 befinna oss på Tavastvägen nånting, 4.e våningen. Min man tyckte vi sku gå kursen även om vi sen insett att den var frivillig, medan jag kunde nog ha skippat men fick inte för min man för "det hör till att mammorna deltar i sånthär och du kan få nya vänner". Jepjep.
  Inte fick jag lön för tiden jag var borta från jobbet, tvärtom arbetade jag in mina frånvarotimmar under veckans övriga dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo att det är frivilligt var nog klart från första början :) Min Man har tyvärr ännu sämre möjligheter än jag att få ledigt så där på dagtid, jag tänkte nu försöka gå en gång åtminstone. Kanske redan nästa vecka så jag ser hur det är oxh sen funderar jag om det är värt min tid från jobbet eller inte :)

   Radera