onsdag 17 april 2013

Lunch för hemmamammor?!

Vad brukar ni fellow hemmamammor äta till lunch?! Det är ju sååå tråkigt att laga mat till sig själv. Helst skulle jag bara äta smörgås och yoghurt, men det är varken särskilt närande, mättande eller hälsosamt. Enkelt måste det vara. Helst inte kräva någon tillagning alls. Gott måste det också vara förstås och så måste jag hållas mätt till middagen, annars blir jag ohållbart sötsugen när det närmar sig sen eftermiddag... 

Hittills, när jag varit hemma, har jag ätit spenatplättar, överblivna middagar som värms i mikron, havregrynspikagröt, thaibox och hämtsushi. Idag var det mest ambitiösaste lunchen hittills, men också en av de godaste; sallad med avokado, tomat, mozzarella och rökt lax. Behövde ingen tillagning alls, bara skära lite i bitar. Salladen håller en mätt, är hälsosam och god. Jess! Kanske jag borde äta detta varje dag i fortsättningen också då. Om ni inte tipsar om andra lättlagade goda lunchar förstås :)
Mums mums, dagens lunch!

21 kommentarer:

  1. Sallad med rökt lax hör till mina favoriter just nu!sku kunna äta de alla dagar!
    annars blir det nog mycket sallad med olika huvudingredienser(lax.tonfisk,broiler),spenatplättar och färdiga soppor på burk eller tetra
    inga nya tips alltså... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppor! Bra tips juh! Fryst spenatsoppa med kokt ägg är ju hur gott som helst. Och färdig tomatsoppa brukar också vara bra :)

      Radera
  2. Jag lagar oftast olika sorters omeletter :-)

    http://mammakati.blogspot.fi/2013/02/omelett.html

    och sallader :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omelett är bra! Det skall jag laga nån dag, med mycket ost, tomat och skinka :)

      Radera
  3. En idé är att också blanda t.ex. ordentligt med kvarg i yoghurten så blir den mer mättande och näringsrik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Riktigt lata dagar skall jag börja med detta :)

      Radera
  4. Jag är nu ingen hemmamamma ännu, men jag har fastnat för ungspotatis efter att jag åt på picnic härom dagen (sjukt god rökt lax fast jag inte annars gillar fisk). Vår lokala k-butik har t.o.m. färdigt tvättade och rättstorleks ugnspotatis i paket på två stycken, om man vill göra det simpelt. Fyllningen går ju att variera i det oändliga, feta ost, grynost, fisk av olika slag, grönsaker osv osv. Vill man int ha potatis är det ju bara att byta till lite hälsosammare batat. Man kan ju egentligen vara hur slapp eller hur amtiös med ugnspotatis som man bara sjäv vill.

    Jag hatar att hitta på mat fast jag annars gillar att laga mat så jag har börjat skriva upp en slags matdagbok varje gång jag lagar något jag gillar så är det bara att titta på listan om inspirationen tryter, efter tre månader är det ren en ganska lång lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ugnspotatis är gott, men lite för ambitiöst för att jag skall orka laga det till mig själv till lunch... att både fixa röra och vänta på potatisen i ugnen blir för mycket, haha! Men vi har en picnic här helt bredvid...

      Och så smart av dej att föra matdagbok, fast även här tryter orken tror jag för mig. Jag skulle orka skriva en vecka, sen skulle det bli.

      Radera
    2. Ugnspotatis går också supersmidigt att värma i mikro, några minuter bara och man känner ingen skillnad från potatis värmd i ugn. Om man inte orkar laga egen röra finns det många goda i matbutikens köttdisk. Har faktiskt inte tänkt på ugnspotatis själv, men nu fick jag inspiration att laga till lunch.

      Radera
    3. Men då måste den väl vara tillagd först innan man värmer den? Jag tycker nog också ugnspotatis är gott men lite för krångligt för latmasken mig...

      Radera
    4. Nej, helt rå potatis fungerarbra. Googla så hittar du recept :)

      Radera
  5. Färskpasta fylld med spenat och ricotta, kokar klart på tre minutermedan man plockar fram tallrik och sköljer en näve rucolasallad. Ringla lite olivolja över pastan, salta och peppra och servera med rucolan. Kanske blanda med en hackad tomat.

    Annars är nog gårdagens middagsrester i mikron en vinnare... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ravioli åt jag ju faktiskt här om dagen! Det var jätte bra lunch mat. Snabbt och gott. Jag rev över parmesan och åt med tomat!

      Gårdagsrester är det bästa, men tydligen är vi för hungriga om kvällarna för det är väldigt sällan det blir något över...

      Radera
  6. Ugnsbakade grönsaker och lax, köttbullar, rotsaksbiffar, broilerfiléer på grönsaksbädd, grönsaks-köttgryta, fisksoppa, grönsaksstuvning, tomatköttfärssås o.s.v. helt vanlig mat alltså. Men huvudmaten görs färdig för några dagar i taget för både min man, som tar med mat till jobbet och för mig. Innan det är dags för lunch kokar jag bara potatis, ris eller pasta och fixar grönsaker samt värmer den på förhand gjorda maten. Smidigt system för oss. Lagar maten på kvällen efter att barnet somnat för natten eller dagtid med barnet sovandes i bärsjalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad duktigt att orka laga så där bra och rejäl husmanskost för flera dagar i förväg. Det skulle jag nog tyvärr aldrig orka med... Annars är det nog inga problem att laga mat med Hubbe. Han sitter nöjd och gungar i Babybjörn-sittern samtidigt :)

      Radera
    2. Ärligt talat skulle jag kanske inte orka alla gånger, men det blir betydligt förmånligare att laga maten själv istället för att köpa färdig mat eller halvfärdigmat. Och jag är sträng med mig själv på att inte fuska på den punkten.

      Radera
  7. Här blir det ofta havrevälling, löskokt ägg och varm smörgås.
    Spaghetti med pesto, tomat och grynost är en annan snabb favorit som går snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pestopasta måste jag absolut äta nån dag. Fast egentligen har jag tänkt försöka börja undvika snabba kolhydrater igen så småningom och då är inte pasta det bästa... Varma smörgåsar är ju också bra, så blir det mera matigt än om man bara äter den kall :)

      Radera
  8. Jag äter ju LCHF-mat, och är alltid mätt trots enkel mat till lunch :) gör en burk med majonnäs att a i kylskåpet (står sig 2 veckor), och ät med ägg och sallad. Stek bacon till, ät avokado och turkisk yoghurt med bär och nötter. Det är sånt som msn hålls mätt på ända till kvällen :) sen äter jag mycket kål också. Och baconpannkaka!! Många av de här recepten finns på min mammas receptblogg: fiskensvea.blogspot.com. Kålen steker jag i smör, eller äter rå. Jag hyvlar också zucchini och kokar 4sekunder i saltvatten, så blir det som pasta, fast mättande! :) hoppas du fick något tips! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr tycker jag inte om majonäs... Och eftersom jag ammar så kan jag inte riktigt ännu börja med ordentlig lchf. I maj har jag däremot tänkt sluta med allt vitt socker och mjöl och bara äta bättre kolhydrater. Men så länge jag äter kolhydrater vill jag inte heller äta så mycket fett... Jag skall absolut kolla in din mammas blogg! Alltid bra med matinspis! Zuccinipasta har jag också ätit tidigare, gott! Kål gillar jag också :)

      Radera