torsdag 19 september 2013

Hembakat knäckebröd

Jag har redan läge varit sugen på att baka något. På grund av HH-13 så vill jag dock inte baka något sött och bröd eller semlor är nästan bara goda samma dag som de bakas. För två år sedan bakade jag en massa knäckebröd till julklapp till släkt och vänner och det är ju idealiskt att baka nu också. Håller länge och är ändå gott (och nästan hälsosamt!). Jag använde mig av detta recept som grund men modifierade lite som jag alltid gör då jag bakar. Mina bröd blev aningen salta så nästa gång tänker jag dra ner på saltet. Lite mer sesamfrön tycker jag också det kunde ha varit så nästa gång tänker jag öka på sesam men minska lite på mjölet. Receptet räckte till hela fyra plåtar knäcke, så en halv sats går säkert också bra om man vill göra lite färre...

Detta behövs:
½ påse torrjäst
1 dl sesamfrön (nästa gång tänker jag sätta 1½dl)
1 tsk krossade fänkålsfrön 
2½ tsk salt (nästa gång tänker jag sätta bara 2 tsk)
3 dl varmt vatten 
2,5 dl rågmjöl
2 dl grahammjöl
½ dl vetekli
½ dl råggkli
2 dl vetemjöl samt lite till för utbaket

Rör först ut torrjäst, salt, fänkål och sesamfröna i det varma vattnet. Sätt till mjölen. Låt jäsa i ca. 1 timme. Kavla ut till tunntunna skivor. Jag använde dessutom en "knottrig" kavel för sista finishen så de blev mer som "äkta" knäckebröd. Skär i sådan form du vill. Jag gjorde både och runda knäcken med hål. Grädda i ugnen på 225 grader tills de är hårda och knapriga. Passa noga så de inte bränns, det är bara någon minut från färdiga till brända knäcken... Mina var ca. 15 minuter i ugnen per plåt. Ta inte ut för tidigt heller för då är de sega istället för knapriga... Låt svalna på galler! 

Mums! Jättegott med lite smör, ost eller skinka.

2 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut, nu blev jag också sugen på att testa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa! Det är både gott och enkelt att baka :)

      Radera