lördag 6 april 2013

1+1+1

En kväll i veckan, ett veckoslut i månaden och en vecka om året.

Både Ebba och Peppe bloggar om 1+1+1 regeln. Den svenska barnmorskan och debattören Louise Hallin påstår att man som småbarnsförälder borde ta ledigt på tumis för att överleva som par. Minst en kväll i veckan, ett veckoslut i månaden och en vecka i året skall man pausa tillsammans utan barn. Veckan skall man börja med först då barnet är 2,5-3 år gammalt. Jag förstår idén och tanken bakom regeln. Det är lätt att man bara fokuserar på barnet när man blivit förälder. Partnerns behov kommer liksom i andra hand, liksom ens egna också för den delen. Men jag tycker 1+1+1 regeln låter lite för hardcore. Kanske det är bara för att vårt barn ännu är så litet som det känns att detta skulle vara totalt omöjligt att förverkliga?! Barnvakter har vi gott om så det tror jag inte skulle bli något problem för oss. Man behöver ju inte heller resa bort eller göra något dyrt bara för att man skall ha tumistid. Men nja, jag tror nog inte vi kommer inför 1+1+1 regeln hemma hos oss. Inte så här strikt i alla fall. Nu och då vill jag nog komma bort lite. Gå ut och äta, kanske ta in en natt på hotell, resa bort, eller bara gå på bio tillsammans. Det tror jag nog är viktigt och hälsosamt. Men en hel weekend i månaden?! Nej, det känns för mycket. En kväll i veckan likaså. Kanske en kväll i månaden och 2-3 veckoslut i året istället. Det tror jag kan fungera hos oss!

Vad tycker ni andra om 1+1+1 regeln?! 

12 kommentarer:

 1. Nej, en helg i månaden är nog för mycket. Jag tänker istället jobba för att barnet klarar av att syssla för sig själv när vi är hemma, så att vi kan få tumistid och lugn och ro fast hela familjen är hemma.

  Vi är i och för sig inte heller sådana som behöver komma bort så mycket, trivs bäst hemma. Nu och då vill man förstås ha barnvakt, men att följa en viss regel skapar bara stress för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trivs också bra hemma. Smart det där med att barnen också skall kunna underhålla sig själva, det tror jag också är viktigt sen då de blir lite större. Och på kvällarna kanske man också hinner få lite tumistid?!

   Radera
 2. Nå det låter nog faktiskt ganska hardcore. Det finns ju bara fyra veckoslut i en månad (typ)... Kanske det kunde fungera någon gång när man har äldre barn. Jag skulle då kanske hellre satsa på 1 eller max 2 lördagar/söndagar under en månad (inte alltså hela veckoslut utan hela dagar istället). Och kvällar ibland med jämna mellanrum. Och veckor först myyyyyyyycket senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men var inte grejen med regeln att den var just för småbarnsföräldrar för att klara den tiden och inte sen då man har äldre barn?! Jag tycker också att en dag räcker istället för ett helt veckoslut. Garanterat lättare att få barnvakt så också!

   Radera
 3. Två barn. Hemma ännu med tvåan. Mannen jobbar åtminstonen10 timmar per dag. Jag är sååå med på denhär 1+1+1 regeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen förstå att det måste kännas som du aldrig hinner se din man. Visa regeln för honom och hoppas ni får in lite tumistid inklämt nånstans i alla fall :)

   Radera
 4. Jo, det är nog säkert viktigt att regelbundet ha parförhållandetid oberoende om man har barn eller ej. 1+1+1 -regeln känns dock verkligen utopistisk i vår familj. Jag skulle vara väldigt lycklig om jag hade ens en kväll i veckan egentid utan att vara den som är "huvudansvarig" för barnet. Till och med bara en kväll i månaden gjorde mig lyckligare. Sen när jag är tillfreds med min mängd egentid är jag antagligen redo att dela med mig av den tiden till vår gemensamma parförhållandetid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentid är också viktigt! Absolut. I alla fall nu medan Hubbe är så liten så får jag iaf tillräckligt av egentid då han sover. Vi har också kommit överens om att jag skall få en egen kväll i veckan då jag får göra vad jag vill, jumppa, shoppa, träffa vänner, och Maken sköter hela ruljansen hemma. Ännu har vi inte börjat med det, men snart så! Hoppas du kan få in lite mera egentid så ni kanske hinner med lite tumistid också :) Det är viktigt att jobba för att båda uppfylls tror jag.

   Radera
 5. Njää. Får ju nästa lite panik av att tänka en kväll i veckan å ett veckoslut i månaden. Kanske för att Molly ännu är så liten.. Men jag förstår nog tanken. En weekend i halvåret kanske sen då Molly är över ett halvt år. Och kanske en kväll i månaden. Hittills har vi bara lämnat Molly för några timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att jag känner mig så avogt inställd eftersom Hubbe ännu är så liten. Vi har inte lämnat Hubbe med någon annan ännu. Vi har ju båda varit borta till och från emellanåt men han har då alltid varit med någondera föräldern. Får se hur det känns sen på hösten?!

   Radera
 6. Tycker man nte skall skynda på det. Ibörjan tog det länge före jag var borta från Elliot( men han tog ju inte flaska)
  Nu när han är äldre märker jag nog hur bra det skulle vara med mera tumis tid med mannen, men denna regel är nog lite för heavy enligt mig. En gång i månaden en kväll tillsammans är okej och övernattning har vi ännu inte sysslat med, men kanske mot sommaren:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller man skall skynda, utan ta det som det kommer och passar en själv. Jag skulle nog kanske inte riktigt ännu känna mig redo att lämna Hubbe med någon annan än Maken! Men kanske om några månader?! Eller senast till hösten då vi skall på bröllop. Men det är klart mycket lättare då han tar flaska. Annars skulle jag nog känna mig lite bunden och fast tror jag...

   Radera