torsdag 4 april 2013

Nätterna

En av de vanligaste frågorna man får som nybliven förälder är: Hur går det på nätterna? Får ni sova alls? Så jag tänkte att jag skulle formulera ett litet inlägg om hur nätterna ser ut hos oss för det mesta.

I det stora hela tycker jag att det går lättare än jag trodde att det skulle gå. Jag är en person som alltid behövt rätt mycket sömn. Minimi 8 timmar i ett sträck är det jag mått bra av. Åtta timmar sammanhängande sömn kommer det nog ta ett tag innan jag får igen, men i alla fall hittills är jag pigg och mår prima ändå!

Nu när "Hubbe" är drygt fem veckor känns det som att han på riktigt fattat det här med dag och natt. Tydliga rutiner har vi nog inte riktigt än, men om nätterna sover han allt oftare längre tag i sträck. Minst tre timmar, ibland ända upp till sex timmar åt gången. Oftast somnar han för natten vid 8-9 tiden på kvällen. Första nattamningen är sedan nåt tag mellan 0-2 och den andra nattamningen vid 3-5 tiden. På morgonen brukar han pipa till vid 6-tiden. Men då flyttar jag över honom till min säng (något jag sa att jag verkligen inte skulle göra innan jag fick barn... hehe) och så sover vi tillsammans till klockan 7-8 då han vill äta morgonmål. 

Ibland måste jag byta någon blöja om natten, ibland har han lite magknip och är vaken en stund efter amningen, men oftast lägger jag bara honom tillbaka i sovkorgen och efter en stunds bökande och grymtande somnar vi båda om. Jag skulle uppskatta att en nattamning i medeltal tar ca. 25 minuter, ibland behövs det bara 15 minuter men ibland en hel timme. Det är jag som sköter nätterna eftersom Maken nu jobbar igen. Eftersom det enda vi gör är att amma så kan han dessutom inte hjälpa till så mycket och hittills har denna uppdelning fungera finemang. Jag är faktiskt helt förvånad att jag inte är tröttare! Bara en natt har det känts jobbigt, det var för ett par veckor sedan då "Hubbe" av någon anledning inte ville sova mellan kl. 12-3... Som tur verkade det vara en engångsföreteelse. 
En liten natt-"Hubbe" som inte vill sova. Som tur är sker detta inte allt för ofta!

2 kommentarer:

  1. Det måste ju vara sjukt spännande att vara ny i den där världen. Jag sku också vilja vaka hela tiden! No nej, hoppas ni får fortsätta med längre sovpass om nätterna, det mår nog säkert alla bäst av!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kanske det är därför han gillar att vaka emellanåt. Så man inte missar nåt liksom... Hemma hos oss händer det dock inte så mycket spännande om nätterna och jag tror Hubbe har fattat det också :) Som tur. För det mår vi nog garanterat bäst av!

      Radera