lördag 23 augusti 2014

Road-trip i Baltikum

Ja i måndags tog vi alltså färjan över till Tallinn och började på vår spontana lilla roadtrip igenom Baltikum. Vi hade bokat första natten i Pärnu, i södra Estland. Hotellet var litet och mysigt, men låg lite långt utanför i mitt tycke. Eller så kändes det bara så eftersom det öööösregnande på kvällen när vi skulle gå tillbaka. Pärnu kändes ganska litet och eftersom vädret inte var något vidare då vi var där kunde vi inte alls njuta av den fina stranden. Så nästa dag packade vi ihop oss i bilen och körde vidare. 

Nästa stopp blev Riga. Maken hade varit i staden redan två gånger tidigare, men för mig var det första gången. Riga kändes betydligt turistigare. Troligtvis är det Tallinkbåtarana och de billiga flygpriserna som gjort att turisterna verkligen hittat hit. Men i övrigt är Riga en vacker stad. Vi njöt också spa på hotellet innan vi packade ihop oss. Hubbe älskade jucuzzin! 

Att köra över landgränserna märktes förresten knappt. EU är nog inte så illa på det sättet. Att resa med bil är annars också jättesmidigt tycker jag. Man kan packa med hur mycket saker som helst och det är lätt att ta sej runt. Att vara spontan med bil är mycket enklare än om man reser utan. Vill man stanna gör man det, man behöver inte passa tider eller ta hänsyn till någon annan än sin egen familj! Skönt och praktiskt då man reser med 18 månaders filur. 

Vårt sista stopp blev den Litauska huvudstaden Vilnius. Vi hade egentligen tänkt åka till kusten till badorten Palanga, men pga väderleksrapporterna skippade vi. Blåst, regn och strandbadort går inte riktigt ihop.... Och tur var väl det, för Vilnius var verkligen en positiv överraskning. Ännu finare gamla stad än i Riga, ännu billigare och vi hade dessutom tur med vädret här! Sol och sommar. Att bara strosa omkring och äta gott funkade så bra att vi stannade hela två nätter. Sen fick jag hemlängtan och vi körde hela sju-timmars körningen i ett streck tillbaka för att hinna med den sista färjan tillbaka till Helsingfors igen. 
Hubbe är en van och duktig liten road-trippare. Vi körde ju en hel del i Florida också. Och så har det blivit många turer till landet med bilen. Vi försökte tajma bilturerna med hans dagssömner och det funkade fint. Den långa tillbakaresan sov han dock typiskt nog lite dåligt, så jag måste ta till hela artilleriet av underhållning (böcker, sjunga, mjukisarna, råttan kommer osv). Att pausa emllanåt är förstås också ett måste då man reser med en ettåring.
Någonstans mellan Pärnu och Riga. Estland ser mest ut som Finland. Lettland och Litauen blev mer Europeiskt, öppnare, mer åkrar och mer lövträd.
Nöjd Mama i Rigas vackra gamla stad. 
Vi åt lunch en dag i den lilla Lettiska staden Bauska. Mitt på torget fanns dessa charmiga gamla gungor som förstås måste testas av vår lilla gungälskare!
Gränsen Lettland-Litauen. Skulle inte de gamla gränskoll-husen från pre EU-tider finnas kvar skulle man lätt kunna missa att man plötsligt bytt land!
Vilnius var härligt. Soligt, vackert och fint. Den bästa resvagnen var ju självklart med på resan också!
Så här glad blir man när man får dricka "Complimentary" skumppa utanför hotellet i solskenet! Hubbe var också glad för han fick sitta på vuxenstol och fick dessutom dricka bubbelvatten med sugrör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar