torsdag 5 juni 2014

Lite resfunderingar

Även om min res-stress lindrades lite tack vare noggrannare planering och bokandet av hotell så finns det nog en del grejer som jag funderar lite extra på och som gnager lite grann i min stressmage. En av dem är maten till Hubbe. Han är ju kanske inte precis känd som någon storätare ens här i Finland, där vi ger honom bekant mat han gillar. Och att ta med mat från Finland för tre och en halv vecka är ju inte möjligt. Hur finns det till exempel gröt-pulver i Florida? Gärna osockrat och instant som man bara blandar med vatten vill jag hitta... Och lunchburkar som smakar skulle vara bra att hitta. Men månne det inte fixar sig. "Han äter väl sen när han blir tillräckligt hungrig" är Makens svar när jag stressar... och så är det väl säkert också.

Flygresan är förstås också ett litet stressmoment. Det kommer garanterat bli en låååång dag. Start från Helsingfors-Vanda åtta på morgonen så väckning typ klockan fem... Sedan fjorton timmar resande. Hm... Ett stickersalbum och en massa roliga fina tarror (=klistermärken) har jag redan köpt som underhållning. Någon liten, lätt och rolig bok vill jag också hitta. Typ Pixi-böcker som man hade när man var liten! Men var hittar man sådana?! Vad finns det annat man kan ha med som inte tar plats, väger mycket och underhåller en toddler länge?! Ipaden kommer nog säkert också tas fram i något skede så tips på toddler-vänliga appar tas också gärna emot :) Hur Hubbe skall sova på flyget stressar mej också... Men månne han inte somnar och sover om han är tillräckligt trött?! Och då kommer han ju bara snabbare in i USA-tiden om han är lite sömnig första natten framme. Positivt tänkande ni vet. 

Annars känns det mesta bara bra. Värmen, bilresor och aktiviteter kommer inte bli något problem tror jag. Eller inget kommer väl bli problem, men det oroar jag mig åtminstone inte för i förväg... Äääh, så onödigt att stressa för saker man inte kan påverka själv anyways (märker ni min internationella input här! Jag håller redan på att amerikaniseras). Allt kommer nog gå bra och vi kommer garanterat få en resa att minnas för livet!
Tyvärr inte lika lätt i praktiken alla gånger....

17 kommentarer:

 1. Pixiböcker finns att köpa via adlibris och även på Akademens hemsida så månne de inte säljer dem i fysiska butiken också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah perfekt! Klickade just hem några :) Hoppas de hinner komma innan resan...

   Radera
  2. Jag har sett av dem vid en del s-marketkassor.

   Radera
 2. Jag sku nog ta grötpulver med tror jag men bara påsen som är inne i pafflådan. MEN man vet ju förstås inte hur dom reagerar i tullen? Men tycker precis att det åtminstone på Hipps grötpulverpåse finns nån text...
  Men kanske nån i USA kan kolla utbudet?
  /ia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag tänker ta med grötpulver för ca. 20 dagar, så nästan för hela resan men inte riktigt. Nånting ätbart som duger för Hubbe måste man ju hitta även där :) Och kanske jag tar med en låda med text för säkerhetsskull :) Man vet ju nog aldrig riktigt med tulltyper, speciellt inte där på den sidan av Atlanten....

   Radera
 3. Det finns även i matbutikerna (iaf i Prisma och Cittaren) små böcker (typ 10x10 cm) som vi köpte åt pojkarna mycket när de var små. De är ju på finska, men man kan ju översätta åt sådär små :)
  Vi har t.o.m en som vi läste sååå mycket att vi nu då pojkarna är 4 och 6, ännu också kan recitera utantill... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Skall spana efter dem nästa gång jag är i en sån butik :) Och finska duger ju bra! Fast jag beställde nu faktiskt några på svenska från adlibris också :)

   Radera
 4. Det kommer nog att gå hur bra som helst! :)
  Vad blev det annars för resevagn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå månne inte :) Men med min natur så stressas det väl ändå... Suck! Resevagnen skall få ett eget inlägg så fort jag får hem den. Den är beställd för över en månad sen men leveranser bara är försenad hela tiden :(

   Radera
 5. Vi har en app som heter Toddler - a free and fun animal pointing book som vår pojke gillar så mycket att vi t.o.m. köpte den fulla versionen. Det är bilder med djur på och så ska man trycka på djuren så har de ljud. Finns väl fyra olika bilder i gratis versionen och typ 10 i den fulla versionen. Mega hit hos oss åtminstone :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just liknande tror jag också blir hit för Hubbe! Den skall jag asbolut kolla in :)

   Radera
 6. Jag såg åtm inte grötpulver då när vi var i Florida, visserligen är det ju ca. 2 år sedan, men vi hade med oss pulver från finland och det var inga problem med det. Det fanns nog stort urval med barnmat så det lönar sig inte att oroa sig för! Nu vet jag ju inte hur ni bor men om ni har tillgång till kök så går det ju lätt att fixa något att äta också, hos oss vägrade V nämligen burkmat när han blev 1-år trots att det hade varit smidigt ibland.

  Med tanke på flyget så tycker jag att det är bäst att förbereda sig på att det kommer att bli tungt. Dagsflyg är ganska tunga med barn, men om man förbereder sig på att barnet möjligtvis inte kommer att sova alls/väldigt lite så kanske man blir positivt överraskad då barnet sedan sover. På flyget till NY sov V 2x30min och då var han bara 7 månader så det var ju mycket mindre än jag förväntat mig på 9 timmar! Sedan hade vi ju byte till Miami ännu framför oss och förseningar och annat som inte precis höjde humöret på någon av oss men FOKUS på MÅLET bara :) det går nog bra, om om det inte går så jätte super dupera bra så klarar ni det nog ivarjefall :)

  Utöver det som du skrev så har vi haft färgpennor och målarbok/papper, snacks i många många olika former, till ipaden har vi kollat in pappasappar för tips. Fiete var pop där kring 1+ åldern, andra appar som i den åldern funkade var Toch the sound, baby touch men på flyg är det ju lite krångligt med ljud, kräver nästan hörlurar isåfall. Babblarna har också en egen app, den är nu kanske inte så sjukt bra, men funkar för den åldern. Vi har också haft barnfilm och sånger laddade på paddan och så lönar det sig att använda sig av viaplays gratis månad, då kan man nämligen ladda ner program som man kan se offline, perfekt för flyget.

  Oj, nu blev det sjukt långt men ha en härlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten är jag inte lika orolig för som för gröten och mjölken. På de flesta boenden har vi inte kök! Men nog på några. Då går det absolut lättare :) Men månne det inte fixar sig så här också.... Och flyget har jag nog förberett mej på redan nu att det blir jobbigt.... Men som tur är Hubbe oftast glad och nyfiken. Kritor och papper skall också med. Han brukar däremot inte riktigt ha tålamod att titta på videon på ipaden ännu.. Men kanske det nog är värt att testa!

   Radera
 7. Er resa vore väl ett utmärkt tillfälle att vänja er ett-åring till att äta samma mat som alla andra, eftersom precis det som han är van vid hemma inte finns att tillgå. Mitt råd är alltså att sätta upp på hans tallrik av samma mat som ni föräldrar äter och bara säga "Var så god, här är din mat" utan att på något vis uppmärksamma vad han serveras eller att det kanske är något han tidigare inte ätit. Sen när han ätit sin mat kan ni konstatera "Du tyckte uppenbarligen om strömmingsflundror med blomkåls- och broccolibuketter (eller vad ni nu sen åt)". Barn är ju i allmänhet nyfikna av sig, så jag antar att han skulle smaka självmant även på främmande mat. Sen tycker jag din man verkligen har ett sunt sett att se på saken, för nog äter pojken säkert nästan vad som helst då han är hungrig nog. Men om ni föredrar att krånga med burkmat, så kör på det, för det lär nog finnas att få i butikerna där borta. Hur som helst stressa inte för ätandet.
  Grötflingor kan det ju vara bäst att ta med, eftersom de annanstans i världen inte matar lika mycket gröt till sina barn som vi gör.
  Trevlig resa hur ni än gör med diverse saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han äter nog långt samma mat som vi till lunch och middag, och de kommer säkert gå bra även i USA. Men morgongröt och hans mjölkflaska är nog inte något vi vill sluta med ännu. Burkmat är bara lätt på det sättet att det inte blir lika klottigt som när han skall äta själv... Och att man då vet att han får i sej det nödvändiga som han behöver. Äter han själv så flyger hälften på golvet,hälften i hakklappen och resten kanske i munnen eller så inte.... Och det ju just grötflingorna som jag är orolig att vi inte kommer hitta där! Eftersom han äter gröt två gånger per dag, och vi är borta i 30 dagar så blir det ju ganska mycket flingor att ta med....

   Radera
 8. Hej!

  Jag är precis hemkommen fr Kalifornien där vi varit 2 mån med vår 7-månaders. Vi hade m oss gröt och ersättning fr Sverige men det hann ta slut och vi var tvungna att fylla på under resans gång vilket det inte var några problem med. Walmart och andra större matbutiker så som Food 4 less har ett stort utbud att välja på även osockrat och organic. Stora märken är bl a Greber (eller Greder - kommer inte ihåg hur det stavas) och Ella's kitchen (vilket vi även har i Sverige). Ella's kitchen kan ju funka bra som mellanmål om inte annat med deras smoothies. Grötpulver finns både osockrat, wholegrain och givetvis med hur mkt socker man vill ha. Flingor finns i ett oändligt utbud och äts av yngre barn. Chips och snacks som är barnanpassat finns också. Vill ni ha ännu mer miljötänk när det gäller maten kan ni leta upp Sprouts eller Whole Foods som satsar på ekologiskt och närproducerat. Finns säkert fler kedjor. Ett tips är att ta med blöjor hemifrån om ni orkar släpa på det då iaf Pampers blöjor är otäckt parfymerade. Har även läst ditt inlägg om resevagn. Duger det med en billigare variant som du inte behöver vara så rädd om finns det också att hitta på Walmart, Target eller Burlington. Vi hittade en Graco, lättkörd för ca 100 dollar. Då behöver man inte vara rädd för att den går sönder under flygresan.

  Tips på butiker för shopping till barnen är Target, Burlington, Macy's, Babys'r'us, Gap, Osh-Kosh, Kohls och Carter's. Sedan finns ju förstås alla märkesbutiker. Har man tid och vill försöka göra riktiga fynd så är Ross - dress for less ett alternativ. För skor Famous footwear.

  När det gäller tidsomställning o jetlag så är det bara att räkna med att det kan ta några dygn.

  Trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK för din informativa kommentar :) Skönt att höra att Ellas Kitchen finns i USA. De gillas ju redan här :) Resevagnen är redan beställd, jag kollade nog upp motsvarande i USA men priset skulle ha varit samma som här så det är nog lättare att ha med då! Och tack för shoppingtipsen, de uppskattas också :)

   Radera