tisdag 9 december 2014

Hubbe 21½ månader

Jag har inte skrivit något om Hubbe på en tid känns det som. Han har nog verkligen blivit stor denna höst. En riktig pojke, inte någon baby längre. På dagis går det nu bra igen och på vårt utvecklingssamtal fick vi bara höra en massa positivt och trevligt *Stolt Mamma*. Hubbe är väldigt social och älskar att leka med andra barn. Sån har han nog alltid varit. Det nya är kanske att han mer och mer kommunicerar med andra, både med barn och vuxna. Han har inte så väldigt många ord ännu, men man missar nog ändå inte vad det är han vill få fram. Han förklarar på sitt eget sätt ända till man har förstått. Han vet vad han vill och är väldigt bestämd av sig. Den berömda två-årstrotsen har också börjat visa sig lite grann. Speciellt med mig så har han börjat testa. Blir Mamma månne sur om jag gör så här? Med Pappa eller andra är han inte ännu lika trotsig men kanske det ännu kommer... Han kan också vara riktigt dramatiskt, titta under lugg och spela teater. Drag som han nog helt klart fått av mig. 

Våra rutiner funkar bra. Till frukost äter han antingen gröt (som han dock börjat krångla med allt mer) eller smörgås. Smörgåsen skall skäras i bitar, annars duger den inte. Lunch och middag äter han samma som vi, själv med gaffel eller sked. Ibland smakar det mera, ibland mindre, någon storätare skulle jag nog inte säga att han är fortfarande. Favoriträtter är bland annat makaronilåda, grillade ribs, pasta och wok. De flesta grönsaker går också ner, förutom broccoli då. Men morot, gurka och majs gillas! Allt som är sött är också pop, även om vi försöker att vara lite strikta här. Hemma äter han nog inte kex eller sötsaker, bara om vi har gäster. Popcorn har vi också testat och det var stor succé, sådana man poppar själv förstås med nästan inget salt på alls. 

Sover gör han också som regler bra. Dagisdagar är han trött om kvällarna, efter klockan 18 orkar han inte med mycket mer än att sitta i soffan och läsa böcker eller titta på Buu-klubben. Lite efter sju brukar vi lägga honom och han somnar oftast snabbt och själv. På natten vaknar han ibland och är ledsen, ibland också flera gånger, men det varierar jättemycket. Ibland lugnar han sig bara man går in och pajar honom, ibland är han ledsen länge. På morgonen brukar han vakna mellan klockan 6-7. Nu på sistone allt mer närmare 6 än 7... *gäsp*. Då kräver han att få komma till vår säng och vi brukar ligga och "sova" ännu till lite efter sju, men somnar om gör han nog inte. 

Favoritsysselsättningar är att bada och duscha. Det skulle han kunna göra dagarna i ända. Att plocka in grejer i lådor eller väskor och sortera saker upp på bord och tillbaka igen är också roligt. Att hjälpa mig laga mat eller baka är också kiva enligt Hubbe. Att åka buss, gå på promenad eller vara ute är också poppis. Att bara vara hemma med Mamma blir snabbt tråkigt och han vill gärna ha leksällskap eller göra saker tillsammans. Vilket förstås är kiva men gör att man själv inte har så mycket möjligheter att få något gjort när man har Hubbe som sällskap. Att hjälpa till är han också väldigt duktig på dock, han dukar, tömmer tvättmaskinen och hjälper mig sortera in kläder i rätt låda. Sötnosen! Fast snabbare skulle det ju gå om man skulle göra det själv, men men....

Annars tycker jag Hubbe är i en så härlig ålder just nu. Han kommunicerar allt mer och visar känslor, temperament och personlighet allt mer. Och han har ju en så fin personlighet, en riktigt charmig liten busig spelevink men med hjärtat på rätta stället. Mitt smälter han i alla fall flera gånger om dagen....
Det är fart på om dagarna på vår lilla Hubbegubbe. Så att få till suddighet på bild är inga problem ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar