torsdag 12 december 2013

Bloggbrödet

Först ut var avokadopastan. Se kom bananpannkakorna och nu är det bloggbrödet som är på tapeten! Till vår självständighetsbrunch fick jag äntligen provbakat det ombloggade brödet som man låter jäsa över natt och sedan gräddar i gryta i ugnen. Brödet levde verkligen upp till sina förväntningar. Det var både enkelt att göra och supergott. Dessutom ser det så proffsigt ut då det formar sig efter grytan, nästan som ett köpebröd! Om du har en gryta så testa detta bröd till veckoslutet. Jag lovar att du inte blir besviken. 

Du behöver:
 • 7 dl mjöl, vetemjöl eller annat, jag satt typ 6 dl vetemjöl och 1 dl graham
 • 2 tsk salt
 • 0,5 tsk torrjäst
 • 3,5 dl vatten som är lite varmare än handvarmt
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsatt vattnet. Rör om till en smet. Du behöver inte knåda.Täck bunken med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i 12-16 timmar, till exempel över natten.

När du vaknar på morgonen så häll ut degen på ett mjölat bord och tillsätt lite mjöl också på degen. Forma degen till en boll. Sätt bollen i en gjutjärnsgryta och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader. Sätt in grytan i ugnen och grädda med locket på i 30 minuter. Ta bort locket på grytan och låt brödet gräddas i ugnen i 15 minuter till. Njut av ditt fina goda bröd till frukost!
Visst ser det proffsigt ut?! Och gott var det också. Fluffigt och saftigt på samma gång.

4 kommentarer:

 1. Jag ska SÅ göra det där brödet på veckoslutet!

  SvaraRadera
 2. Kan tillägga att det lönsr sig att olja grytan först... Vet int hur jag skall få ut brödet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt! Jag har inte haft några problem!

   Radera