torsdag 8 oktober 2015

Lillasyster 4 månader


Lillasyster blev fyra månader för en dryg vecka sedan. Och äntligen tycker jag det börjar lätta lite, både med skrikighet och rutiner. Hon är fortfarande gnällig emellanåt och några fasta rutiner har vi inte heller, men hon är helt klart mer nöjd än tidigare och vi börjar i alla fall få till någon slags rytm på dagarna. Om nätterna sover hon fortfarande fantastiskt bra. Allt som oftast väcker hon mig för att amma bara en gång, annars sover hon i ca. 11-12 timmar. Jag ammar också henne "sovande" s.k. dreamfeed, när jag själv går och sova. Jag tar alltså upp henne och ammar henne även om hon sover. Så gjorde jag också med Hubbe och jag tror alldeles säkert att det får henne att sova i längre etapper. Minimi 5 timmar brukar hon sova i ett sträck efter det, men ibland till och med 7. Fast då brukar jag istället vakna av att det spänner i brösten....

Vi har inte ännu börjat med fast mat, även om man får göra det efter fyra månader. Eftersom hon har så pass känslig mage, och dessutom växer fint på modersmjölk så väntar jag lite ännu. Men om några veckor blir det nog purépremiär! 

Lillasyster är en väldigt social baby som älskar när man pratar med henne. Hon gillar också andra människor och märker tydligt om vi har gäster. Hubbe är också väldigt spännande att iaktta. Hon gillar också att ligga i sitt babygym och leka med någon av alla roliga babyleksaker. Hon griper fint tag i allt och för det till munnen, skakar om det har ljud och slår på grejerna som hänger framför henne. Hon svänger sig inte ännu själv, men kan titta åt sidorna och böja sej lite. Hon är också nöjd på magen, då ser man ju mera runt om kring sej. Hon är överlag väldigt "med" och intresserad av allt runt omkring. I vagnen ligger hon ofta vaken länge och följer med istället för att somna. Samma i bilstolen. När Hubbe alltid somnade direkt både i bilen och vagnen så kan hon istället vara vaken typ hur länge som helt.

Hon sover cirka 4-5 dagssömner per dag. Oftast max en timme, men de senaste veckorna har det även hänt att hon sovit längre! På morgonen när hon vaknar, mellan 7-8 ungefär, så är hon alltid jätteglad. Och hon vill inte morgonamma då alls, det är för spännande med en ny dag. Så istället får hon ny blöja, kläder på och så hänger hon med under frukosten. Sen tar hon dagens första päikkäre. Ofta i samband med att Hubbe först till dagis eller sen i babynästet. Hon sover nämligen inte så länge nu, kanske 20-30 minuter ungefär. Sen har hon ro att amma igen. Så gott som alltid är det förresten så att hon måste ha sovit för att orka äta bra. Bli hon för pigg så är det inte tillräckligt intressant att amma... Hon brukar orka vara vaken i en dryg timme. Sen är det tutidags igen. Om vi är hemma sätter jag ut henne på balkongen. Oftast somnar hon på ca. fem minuter efter lite gungande. När hon är trött är det bara famnen som duger. 

Sen fem kvällar tillbaka har jag nu nattat henne i egen säng. 3/5 kvällar har det gått bra. Och hon har somnat själv efter cirka 20-30 minuter och det har räckt att jag bara satt tillbaka tutten i hennes mun  emellanåt. Men två av kvällarna har det varit skrikfest och hon har inte somnat utan att bli vaggad i famnen. Men vi är på plus och jag tänker fortsätta med samma nattningsrutiner, så månne hon inte snart somnar lättare. Vid åtta brukar vi lägga båda barnen på en gång. Lättast så! Och så får vi åtminstone en liten stund vuxen egentid innan man själv stupar i säng. 

Att en sån liten fröken och fyramånadersvardag har vi hos oss. 
Världens finaste små sockbeklädda fötter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar