onsdag 12 februari 2014

Två till en

När började era barn  gå över från två dagssömner till en?! För jag misstänker att Hubbe börjar vara redo för det nu så småningom. Eller igår sov ha faktiskt bara en och det gick fint. Likaså på lördagen. De senaste två veckorna har han varit väldigt jobbig att få att somna till dagssömnerna. Det som tidigare gått på några minuter och oftast inte ens krävt något gungande eller vyssjande har nu tagit upp till 15 minuter och man måste stå och gunga vagnen annars vägrar han somna. Fast när han väl sover så sover han gott och lika länge som tidigare. Han orkar dock helt klart längre vaken innan han blir trött än tidigare. Eftersom vi blivit så sena om morgnarna så har också hela dagsrutinen skjutit på sig så den andra dagsömnen blir lätt väldigt sent, vilket i sin tur leder att Hubbe somnar sent till natten. Äsch, jag vet inte! Hur skall man veta hur mycket sömn ens barn behöver?!
Tulpanbild får illustrera inlägget. Jag sitter nämligen bredvid dem och bloggar. Ganska bra har de hållit sig, fick dem av Mamma förra fredagen. Lite långa har skaften blivit men annars ser de rätt fräscha u ännu :)

20 kommentarer:

 1. Vår flicka är 1 år 1,5 mån och vi har sovit en dagssömn kanske i 1 månad. Så hon var alltså lite på 1 år när vi tog bort den andra. Vi gjorde det främst för att hon plötsligt hade svårt att somna på kvällen och vaknade väldigt tidigt. Bra har det gått. Ibland sover hon en stund i bilen på förmiddagen om vi far nånstans, men försöker att det bara är en 15-20min.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog vi lite småningom kommer gå över till en sömn här också! Nattsömnen verkar nog inte ännu ha störts av två dagssömner, han sover nog fint sina nästan 12 timmar om natten.

   Radera
 2. Lite för Agnes blev ett år, strax för 11mån vill jag minnas, övergick vi från två dagsvilor till en. Och vi gjorde det över en dag. Hade redan funderat på det ett tag eftersom jag tyckte att hon somnade så sent på kvällen och hade svårt att komma till ro och en dag då hon råkade vakna lite senare på morgonen så bestämde jag att vi försöker. Till min stora förvåning så klarade hon bra av att vara vaken lite längre på dagarna trots att hon tidigare hade somnat fint på dagen. Och det gick konstigt enkelt så jag antar att hon verkligen var redo för det. Ni kan ju alltid göra ett försök. Nog borde det väl visa sig rätt fort om det är för tidigt att övergå till en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här gick det nog inte på en dag :) Jag försökte hålla honom vaken lite längre idag men det var störtomöjligt, han blev vrålgnällig och han slocknade direkt när jag lade honom i vagnen.... Jag tror vi tar det lite på touch ännu :)

   Radera
 3. Eller, ja. Jag insåg precis att det kanske inte alls är så lätt att det visar sig inom kort. Visst, just att övergå från två till en dagvila gick ytterst smidigt för oss men nu sitter jag och lyssnar på en tvååring som ligger och grejar i sängen- och har gjort det nu i en och en halv timme utan att somna. Kanske hoppar hon över vilan idag igen. Vissa dagar somnar hon bums och sover två timmar. Så har det varit i flera veckor. Men ja, testa tycker jag. Kanske går det fort eller kanske behövs en längre övergångsperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma grej för er som för oss tydligen :) Det positiva är att det är lättare att få M att somna om kvällarna om hon inte sovit dagssömn. Och då somnar hon tidigare också.

   Radera
  2. Men skönt att hon ändå hålls i sängen och är nöjd där! Så kanske du får lite kaffetid ifall babyn råkar sova samtidigt :)

   Radera
  3. Jo, det är super att hon ändå är nöjd i sin säng trots att hon inte somnar eller tar långe för hon somnar. På så vis får hon en vilostund ändå - och jag får oftast en paus också eftersom Edwin åtminstone delvis sover samtidigt.

   Radera
 4. M var omkring 11 månader då hon började sova en gång per dag. Men om jag minns rätt var det i början (2 veckor kanske) så att hon varannan dag sov 1 gång och varannan dag 2 gånger. Hon har aldrig varit den som sovit långa dagssömner så i början kunde det hända att hon bara sov 45 minuter... men med tiden blev det till 1,5h. Och så har hon sovit fram till nu då hon är 2 år och 2 månader. Eller de senaste månaderna har hon sovit kortare eller inte alls. Så snart är det väl slut på den där lediga kaffestunden på dagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss är det just nu varannanperiod :) Skulle han sova två timmar den första dagssömnen så skulle det säkert gå med bara en. Men igår sov han just och just en timme och då går det bara inte! Får se hur länge han sover idag. Och även om barnen är sååå ljuvliga så är det ju nog så skönt när de sover ;-) Hoppas M ännu vill sova dagssömner en tid till...

   Radera
 5. Lite före ettårsdagen började vår son sova en gång per dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kommer gå så här också....

   Radera
 6. Hos oss vaknar vi oftast 7.30-tiden och första vilan blir 9-9.30-tiden då storasyster förs till dagis (om hon har dagisdag, annars bäddar jag ner honom i vagnen och ut och sova :) ). 11.30-tiden är det lunch och nästa vila blir efter mellanmålet, 14.30-tiden. Då sover han ca. en timme, tills vi hämtar storasyster från dagis, ibland längre om storasyster är ledig. Men går vilan över kl. 16 så blir han "svårnattad" på kvällen... Han behöver nog ännu sina två dagsvilor, bara den andra inte blir för sent. Blir morgon vilan kort kan andra vilan bli redan 12.30-13-tiden.

  Storasyster böt till en vila just innan dagisstarten, så hon hade just fyllt ett år ungefär.

  Min kompis son som är en vecka äldre än vår son sover för det mesta bara en dagsvila, men dom har också ganska sena mornar. Skulle vi sova längre om morgonen, så tror jag också att en vila efter lunch skulle räcka i den ålder han är i nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag vaknade vi "redan" klockan 8 och då var det omöjligt att hålla Hubbe vaken till längre än 10.30.... Så idag blir det säkert en kortare vila också på eftermiddagen. Jag tror också det hänger rätt mycket på vana och rutiner! Efter ett par dagar av att hårt hålla på bara en vila skulle de små säkert vänja sig :) Men jag är också ett rutindjur så det tar ju en stund för mig att anpassa mig till att jag bara då får en stund för mig själv.. hehe!

   Radera
  2. Hehe, vi vaknar vanligtvis kl 6-6.30 (ibland lyxigt kl 7) Och hon orkar vara vaken til kl 12 helt bra nu. När vi började med en dagssömn var hon nog väldigt trött på förmiddagen, hon var van att gå och sova efter 9 sin första vila..
   h. Första kommentatorn :)

   Radera
  3. Jo, det minns jag när dottern övergick till bara en vila, att då tänkte jag att nu har jag "bara en" stund för mig själv mera :)

   Radera
 7. Vi övergick till en dagsvila när A började dagis, då var han 1 år 2 månader. Hemma orkade han aldrig vara vaken, och jag trodde inte han skulle orka i dagis heller men det började gå bra sen. Ibland kunde han sen ännu sova en halvtimme på eftermiddagen om han vaknat tidigt från dagsvilan, men det var ungefär de första två månaderna sen slutade det. Helt plötsligt går det sen ändå bra med bara en vila fast det verkar omöjligt :)

  SvaraRadera
 8. Mina egna barn är så stora så jag minns inte mera i vilken ålder de nöjde sig med en dagssömn ;) Eftersom jag jobbar som dagmamma, så via den erfarenheten kan jag säga att runt 1 år brukar en sömn på dagen räcka. Visserligen är det helt annat då ett barn är i dagvård, då är morgonväckningen säkerligen tidigare än vanligt, förmiddags rytmen är mer "hetsig" (andra barn i runt omkring som väcker barnets intresse) vilket gör att barnet "orkar" vara vaken. Påföljd av denna förmiddag sover oftast barnet galant 2-3h efter lunchen, vilket brukar räcka för att barnet orkar vara uppe hela kvällen med sina föräldrar :) Visst tar det en tid att komma in i dessa rutiner, men allt som oftast har det gått på detta vis, och det kan jag säga med 16-års arbetserfarenhet ;) Lycka till med ert försök, och slutet blir säkert riktigt bra, och vi ska komma ihåg att alla barn är unika och olika <3

  SvaraRadera
 9. Du kan gott skära av tulpanernas stjälkar om du vill ha dem kortare igen! :D Så kan man hålla på tills själva blomman vissnar bort ;)

  Angående sovandet så var det egentligen mitt initiativ nu för några veckor sedan att bara ha en tupplur mitt på dagen, istället för en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Utöver den där timmes långa tuppluren (jag hade trott den skulle bli längre när man slog ihop två 1-timmes, men det blev den inte) så kan vi sitta och vila i soffan en stund på fm och en stund på em och titta på något barnprogram. Det är så där lagom för oss. :)

  SvaraRadera
 10. Vår son började sova 1 ggr/dag då han var cirka 1 år och 3 månader. Det skedde liksom av sig själv, han ville helt enkelt inte sova på förmiddagen från att tidigare somnat genast jag lagt honom i vagnen så vi började då med en gång/dag. Kommer ihåg att jag la honom att sova redan 11.30 tiden i början så att han inte skulle bli för trött. Lycka till!

  SvaraRadera