måndag 29 juni 2015

Tandborstningstips?!

Hubbe är inte så där värst förtjust i att borsta tänderna. Två gånger per dag försöker vi hålla fast på. Om morgnarna får han borsta helt själv och på kvällarna hjälper jag eller Maken till. Det är på kvällarna det är jobbigare... Han vill bara själv. Och vägrar typ öppna munnen när vi skall borsta. Inte så roligt då varje kväll slutar i antingen tårar eller oborstade tänder! Vi har testat med eltandborste, men den är han nästan rädd för så det funkar inte. Sjungande tandborsta var roligt i en vecka sen funkade den inte något mer. Det bästa är att han har en tandborste och jag en annan och så turas man om lite. Distraherar kanske med lite vatten eller en bil... Men roligt är det inte riktigt. Har ni andra med tvååringar det på samma sätt? Har ni kanske några superbra tandborstningstips?! Dela med er i sådana fall, tack.
Denna bok skall vi låna nästa gång vi går till Bibban. Kanske den kan inspirera till lite enklare tandtvätt....

12 kommentarer:

 1. Vi hade samma fas och så började vi räkna till tio medan vi borstade, så han visste hur länge det är kvar. Först får han borsta själv, och sen borstar nån av oss medan han/vi räknar. Det funkar, men jätte populärt är det inte ännu heller att borsta tänderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att börja räkna högt då. Har nog räknat tidigare också, men då själv tyst i huvudet, haha!

   Radera
 2. Vi fick bättre koll på tandborstningen med hjälp av en Blixten eltandborste plus en massa prat om tandtroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte just en blixten eltandborste i hopp om att det skulle hjälpa men den vägrar han använda! Han tycker väl det är skrämmande med darrandet.... Och jag har nog försökt skrämmas med lite tandtrollshistorier men vet inte helt om han greppar det ännu?!

   Radera
 3. Vår 2,5-åring hatade tandborstningen förra sommaren då han fick massor med tänder och tandköttet var irriterat. Då fick han börja titta på ipaden medan vi tvättade och det har vi fortsatt med, han ser på någon sång och så ser man samtidigt hur lång tid man tvättat åtminstone på YouTubes videon. Sen får han leka lejon och morra när vi tvättar framtänderna, det har också funkat jättebra. Men hur vi ska komma ifrån iPad tittandet är en bra fråga... Men den tar vi sen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det tänker jag inte börja med! Även om jag vet att det garanterat skulle funka... Vi tar redan til ipad som nödlösning vid måltiderna så vi kan inte använda den här också. Lejonmetoden använder vi också, men det funkar bara om han e på lekhumör.

   Radera
 4. Det är tyvärr ganska lika här med vår son som är lika gammal som Hubbe. För tillfället låter han mig borsta då han själv får leka med vatten i lavoaren samtidigt. Så jag hoppas att det fungerar en tid eftersom det går att variera en del vad han leker med. Annars rekommenderar jag även boken Bosse och bella borstar tänder. I boken får Bosse pojken tvätta sin pappas tänder så det har jag också funderat på att prova men inte ännu gjort, dvs att han får borsta mina och jag hans. Men ska även kolla alla tips här för det mesta fungerar tyvärr oftast bara en tid så borde man igen hitta på nåt nytt knep.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för boktipset! Skall kolla om den finns på vår bibba :) Att Hubbe får tvätta våra tänder har vi redan försökt, det funkade första gångerna men sen var det bråk igen. Så du har nog rätt, allt funkar, men bara några dagar. Suck! Typ fem år av kvällsbråk framför oss då med andra ord....

   Radera
 5. Vi har två tandborstar, en han får borsta själv med på morgonen först och sen "gula tandborsten " som bara mamma och pappa borstar med. På kvällen borstar pappa bara med gula tandborsten och brukar typ sjunga inse vilse så vet C också hur lång tid det tar. På morgonen brukar jag och C stå bredvid varandra och tvätta tänderna och stretcha benen och göra lite rörelser (det började närjag började använda mamma mage appen) :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hubbe har tre egna borstar som han får välja mellan, men kanske det skulle funka bättre med en som bara vi får använda?! Hm. Imsevimse skall vi också testa :) På morgnarna tvättar vi också alltid samtidigt, tänker att gott exempel skall funkar lite iaf men hittills har det inte heller haft ngn effekt.

   Radera
 6. Jag minns inte hur gammal Trey var då vi började prata om tandtrollen, men det är nog det enda som fungerat nästan varje gång. Vi säger att de slår sönder hans tänder om vi inte borstar bort dem, och det tar jätteont. Numera behöver man nog inte nämna dem ofta. Att tvätta ansiktet eller håret är ännu ett problem dock, eftersom han hatar att få vatten i ögonen. Tips för det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Hubbe gillar nog inte heller att tvätta håret. Vi brukar bara göra det så snabbt och försiktigt vi kan. Men det finns ju såndäna brätthattar som man kan sätta på barnet som gör att de inte får vatten i ögonen. Madde har en sån till E. Jag kan fråga henne var hon köpt den?!

   Radera