torsdag 1 december 2011

Om att skriva gradu

Någon kommenterade här på bloggen för en tid sedan och ville vet lite om hur det går med min gradu. Jo tack, det går riktigt bra. Men att skriva gradu är ju nog inte något som jag njuter av särskilt mycket kan jag tala om. Jag gillar visserligen att skriva och jag är inte alltför dålig på det heller, men ändå så passar det här med akademisk text inte mig särskilt bra. Att skriva gradu är också, enligt mig, väldigt psykiskt tungt. Jag känner till exempel ofta att det jag skriver blir dåligt, att jag inte når mina egna mål och att det går riktigt trögt framåt vissa dagar, vilket är jättejobbigt. Att skriva gradu är dessutom samtidigt ett test i allt man lärt sig under sina studieår. Nu borde man vara på sin akademiska höjdpunkt i studierna. Och ja, det känns ju inte alltid riktigt så när man sitter och skriver. Jag känner mig alltsom oftast rätt likgiltig och negativt inställd till min text. Tyvärr.

Jag studerar på juridiska fakulteten vid Hfors universitet. Min gradu skrivar jag inom statsrättens ämne, närmare bestämt angående grundrättigheterna i Finland och hur de tillgodoses i arbetsrelaterad människohandel. Intressant men inte alltid så lätt. Att få till den berömda röda tråden och hålla ihop gradun till en helhet är enligt mig de svåraste. På juri är det också väldigt ovanligt att man gör en empirisk del i gradun utan allt är bara rättsdogmatisk teori, dvs tolkning och analyser av vad andra klokare typer skrivit om ämnet tidigare som jag sedan sammanfattar till något ännu klokare och fiffigare.Kanske empiri tar lite mera tid, men samtidigt så kommer du ju med något nytt då och kan på riktigt få dra dina egna framforskade slutsatser, vilket jag kan sakna lite i en teoretisk gradu.

Främst har jag försökt skriva hemma. Det blir så jobbigt då man måste släpa allt gradumaterial till bibban annars. Men rätt ofta (typ en dag i veckan eller så) har jag nog valt att skriva på bibban då det blir så mycket effektivare då. 
En teknik som jag tycker om är det så kallade pomodoro-tekniken. Det vill säga att man skriver i 25 minuter långa intervaller med minst 5minuters pauser emellan. Du kan bl.a. läsa mer om den (på finska) här. På sidan mytomatoes.com kan man lätt registrera sig och börja "skriva tomater". Testa om du skall skriva gradu eller andra studierelaterade texter. Det  hjälper i alla fall mig och min koncentration och motivation.

Om tre veckor siktar jag på att ha gradun helt klar. Ännu är det nog rätt mycket kvar, speciellt finslip och förbättring, men månne det inte skall gå med mycket flit och att man bara bestämmer sig?! Hoppas det i alla fall. För när gradun är inlämnad och godkänd! Ja då skall det korkas champagne.

Att skriva gradu, ett nödvändigt ont?!
2 kommentarer:

  1. Jag bloggade om samma sak i går kväll :) fast jag kämpade med en artikel för Studentbladet. Är färdig nu, lättare när man bara behöver skriva en och en halv sida.

    SvaraRadera
  2. Åh tänk om min gradu skulle behöva vara bara en och en halv sida! Vilken dröm :)

    SvaraRadera