torsdag 17 januari 2013

BB-väskan

Min gravidapp på Iphonen meddelar att det börjar vara tid att packa BB-väskan. Jag tror nog inte jag kommer packa den förrän om nån vecka eller så, men en lista på vad som skall med har jag redan skrivit ner. Är det något som jag glömt som ni som redan fött barn tyckte var nödvändigt under dagarna på BB?! 

34 kommentarer:

 1. Tycker du har det bra där, inget jag kommer på sådär rakt? Men du kommer ihåg mina hulluga tissar, så om jag skulle ha förstått så skulle jag ha pumpat. Så skulle det inte tagit så sjukt, men de har de ju nog på bb om man lånar deras:)

  Och du måst komma efter bilstolen och vinterhalaren:) och en massa bomullsmössor:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske jag kan ta med bilstolen efter Blingopartyt?! Och kläder kanske vi hinner kolla när vi kommer och firar Elliot?!

   Radera
 2. :-D roligt att läsa först föderskans tankar om vad som behövs....
  de lönar sig låna allt du kan av vad de har på sjukhuset... amnings bh jätte bra... cd, ifall du vill höra egen musik på förlosnnings salen... bilstolen är onödig, den kan E hämta när han åker efter bilen när ni skall hem... dåligt med utrymme på sjukhuset....

  :-) njut, sjukt tar de men snabt går de o så är smärtan över, i samma sekund som ungen är ute :-) <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt känner jag att det kanske känns mera hemvant att använda egna kläder än sjukhusets, men det ser man sen hur det känns. T.ex. strumporna läste jag någonstans att de är jättehemska och inte alls hålls på, så då vill jag ju nog ha egna strumpor...

   Musik vill jag nog inte lyssna på, tror jag, och om ja vill det så kan vi lyssna från ipaden.

   Angående bilstolen så har vi ju ingen bil... Så jag tror vi kommer hem med taxi eller med skjuts så då är det nog lättast att vi har den med redan från början så behöver inte E fara efter enbart den!

   Och jag ser nog faktiskt fram emot förlossningen. Inte kommer det garanterat vara smärtfritt men alldeles säkert värt det!

   Radera
 3. Jag skulle lägga till en salva för såriga bröstvårtor, och amningsgummi. Och kanske egna bindor, sjukhusets är ENORMA! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips. Tack :) Skall lägga till bindor och bepanten. Amningsgummi hoppas jag klara mig utan och så har jag förstått att man får låna från sjukhuset om det behövs.

   Radera
 4. Och smärtan är INTE över efter att ungen kommit, tyvärr. Ofta tar återhämtningen ett par veckor, då både brösten ömmar och går sönder, och underlivet är trasigt både bak och fram! Hoppas du klarar dig lindrigt undan, men förbered dig ändå mentalt för att tiden efter förlossningen kan vara jobbig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog medveten om att det tar en stund att återhämta sig... Men förhoppningsvis så känns allt ändå lättare då man har sin bebis bredvid sig :)

   Radera
 5. Jag skulle inte ha klarat mig utan Lansinoh-krämen - jag borde bara ha fattat att börja använda den genast och inte sen när man redan har fått såriga bröstvårtor. Jag diggar den mer än bepanthenen, för man behöver inte tvätta bort den innan man ammar...
  Bindor skall du definitivt ta med, och vattenflaska borde jag också ha haft. Mat till dig själv är ingen pakko - du kommer ändå inte att ha matlust under förlossningen, men godis till dagarna efteråt är kiva. Ta med nån skvallerblaska eller nånting annat att läsa till sjukhustiden, det skickade jag A efter efter några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, lansinoh kräm skall inhandlas :) Tack för tipset. Och bok/tidning till mig skall jag också lägga till på listan!

   Radera
 6. Jag packade också med en del kläder åt mig själv men fick inte användning för så mycket. I alla fall på Jorv var det hud mot hud som gällde och då var det mest praktiskt att ha dom där enorma sjukhusskjortorna så att man fick babyn in under skjortan (till pappan rekommenderar jag också skjorta med knappar så får han också babyn hud mot hud). Bindorna man får är enorma men tyvärr så behövs det...och nätunderbyxorna tja, vad skall man säga om dom...inte de snyggaste men absolut bekvämast och så behöver man ine klotta ner sina egna. För man har nog en massa vätskor över allt så för mig kändes det bäst att använda sjukhusets kläder. Ville inte släpa hem en massa blodiga kläder. I Libero-kassen man får på sjukhuset kommer det med bindor så man behöver inte ta med.
  Mat tyckte jag att det var bra att ha med (hade t.ex myslistänger och kex och vichy)för jag var helt sjukt hungrig då jag var vaken på natten då sonen inte ville sova eller de andra barnen störde nattsömnen. Vi fick tyvärr inte familjerum för det var fullt på Jorv (fast dom sa då vi var där och bekantade oss att det är ovanligt att inte förstföderskor får familjerum). Men förbered dig mentalt för det att det finns en risk att man inte får familjerum. Jag tyckte det var jobbigt, var helt sjukt trött efter förlossningen och där var jag ensam tvungen att ta hand om en baby hela natten då pappan skickades hem. Eftersom vi inte fick familjerum och allt var ok med babyn fick vi åka hem efter två nätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert sant att det är mera praktiskt med sjukhusets kläder, så behöver man inte börja tvätta direkt när man kommer hem heller. Jag tar nog säkert med en del och så ser jag hur det känns sen :)

   Bra tips att det kommer bindor med i liberokassen! Fast några tror jag nog jag tar med för säkerhetsskull.

   Usch så jobbigt att inte få familjerum. Det hoppas jag nog verkligen att vi får. Ja, jag tänker nog nästan kräva det. Vägrar föda annars ;-) Haha! Men sant att det inte alls är självklart att man får ett trots att man är förstföderska.

   Radera
  2. Jag hade nog inte ens tänkt tanken att vi inte skulle få familjerum så därför var jag jättebesviken. Tyvärr vet man inte då man ligger där och föder om man får ett familjerum eller ej:) Vi hade tur att vi ens fick föda på Jorv för efter oss satte dom lapp på luckan för ett par timmar för det var så fullt. Jag skulle verkligen inte ha velat köra in till Hesa där mellan värkarna.

   Radera
  3. Jag skulle nog också bli besviken om vi inte får familjerum! Men kanske bra att ha det som ett alternativ så man inte blir sååå ledsen sen. Ifall det blir snitt har jag förstått att det också kan vara svårt att få familjerum eftersom mamman då behöver mera uppföljning...

   Radera
 7. Jag var själ inne på kvinnis i slutet på december o födde vår förstfödde. Det enda som jag saknade var just Lansinoh krämen som någon redan nämnde. Jag hade köpt den färdigt innan men tog inte med den till sjukhuset för jag tänkte att int bli brösten sjuka/såriga så snabbt...men oj vad jag hade fel. Amningen tog väldigt ont i början o sku ha borda använt krämen direkt från början. Men som tur hjälpte krämen sen när vi kom hem o jag kom igenom dom första 5 dagarna som amningen var nästan nåt jag tänkte skippa pga värken. Sen som sagt är sjukhusets bindor mer typ som blöjor, dvs huge! Men det tyckte jag var bara bra eftersom det kom så mycket blod att vanliga bindor sku int ha gjort nån nytta. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till er bebis :) Lansinoh-krämen skall jag absolut packa med! Visst får man den på apoteket?! Bra att veta att amningen kan ta ont och vara jobbig i början. Skall försöka förbereda mej mentalt för det också. Tack för dina tips och kommentaren.

   Radera
 8. Bra inlägg och jättenyttig diskussion! Har själv beräknad tid tre veckor efter dig Hanna, så följer bloggen och kommentarerna med stort intresse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så bra med en blogg där man kan fråga och ventilera sina tankar! Och ännu bättre bara att någon annan också kan ha nytta av den. Du börjar också närma dig slutet nu då, spännande eller hur?!

   Radera
 9. Vilken app har du förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har babycenters gravidapp på iphonen. På ipaden har vi också Liberos, Babygruppens och sprouts gravidappar :)

   Radera
 10. Jag skulle också säga bindor! Jag använde nog sjukhusets tegelstenar till bindor de två första dagarna för jag blödde som fan. Men efter det var det skönt att byta till en superdupersugande vanlig binda. Kändes liksom inte alls stort och klumpigt efter sjukhusbindan :D

  Jag hade också egna kläder med mig men under förlossningen och efter blev det nog att använda sjukhuskläderna. Fula som stryk men praktiska. Och dom blev ju ganska skitiga. Och man kunde byta till rena hur ofta man ville. Men sen hade jag nog en amningstopp och mysbyxor som jag tror att jag hade på mig under någon besökstimme. Jag är inte riktigt säker.

  Jag köpte aldrig lansinoh. Jag fick lite av salvan på BB och den klicken räckte långt.

  Men annars kommer jag inte på något nytt som inte nämnts. Kanske hårband? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bindor-check! Kläder tar jag med och sen ser jag hur det känns på plats. Hårband har jag nog alltid i min handväska men jag skall dubbelkolla så jag säkert har med, för det skulle ju nog vara sjukt störande att glömma en så viktig grej :)

   Radera
 11. Jag rekommenderar varmt app:en "värktimer"! Den håller reda på värkarna, hur lång tid det är mellan dem o s v så man själv inte behöver hålla på och skriva upp. Det tyckte jag var jättebra när förlossningen satte igång, så länge vi ännu var hemma och väntade på att få åka in till sjukhuset. Hittas på varktimer.se
  /Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas hoppas jag kommer få nytta av en värktimer-app... För just nu ligger ju min bebis åt fel håll och sätesbjudningsförlossning tänker jag inte ge mej in på.

   Radera
 12. Jag skulle säga små yllesockor till bebben. De har ofta rätt kalla fötter och om de behöver ta blodprov från hälarna är det bra att hålla de små fötterna varma. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det tipset! Jag har faktiskt stickat en liten socka, måste nu ta och sticka den andra så vi har ett par att ta med :)

   Radera
 13. Såhär en vecka efter förlossningen är mitt hetaste tips LANSINOH (som så många redan tipsat om). Jag fattade inte att jag borde ha tagit med det, tänkte liksom inte att problemen börjar redan dag 1. På Jorv hade de bara Bepanthen att erbjuda, men har förstått att man iaf på Kvinnis får Lansinoh. Men sådär just in case.
  Jag bytte direkt till sjukhusets kläder, vilket jag var tacksam för, eftersom nattlinnet konstant hade blodfläckar. Underlättar även alla undersökningar + hudkontakten med babyn, som någon redan nämnde. Strumporna var dock sjukt oformliga och obekväma, så där rekommenderar jag egna (inte för att jag orkade byta dem heller...). Hann/orkade inte läsa något, knappt dendär Vauvamatkalla-häftet som de hela tiden hänvisade till. Men å andra sidan påtade jag nog på min iPhone hela tiden. Och jag hade ju ganska mycket sömnbrist från tidigare, så det är ju förstås olika för alla.
  Vitsi så jännä att läsa hur det går för dej, hoppas Hubbe skulle fatta att vända på sig nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lansinoh skall jag helt klart inte glömma!! Tack för tipset, jag tror jag börjar fatta att det är ganska viktigt med den krämen :) Bra pointer också med kläderna, jag tror inte jag riktigt inser hur klottigt det är att föda barn ;-)

   Jag måste säga att det är lika jänna att följa er första tid med lilla Bouncy. Grattis ännu så mycket. Hon är helt underbart söt :)

   Radera
 14. Hahaha, vilken brutal kommentar där tidigare om att smärtan inte alls går över direkt då bebisen är ute. I och för sig sant men man fixar nog den smärtan också (dessutom har inte alla jätteont "överallt" men förstås är det ju bra att veta att man faktiskt KAN ha rätt ont ett tag efteråt så att man är förberedd. Jag var tex inte riktigt medveten om det). Gällande lansinoh-krämen så fick jag också av den på bb (Kvinnis) och den lilla klicken räckte i flera veckor framåt ( men jag var i och för sig i väldigt lite behov av den) Den minimala tuben som jag köpte har vi ännu kvar av ett år efter :) Men har man inte behov av att använda den på bröstvårtorna, vilket jag hade tur att inte behöva, så kan man sen använda den på bebisen tex på små sår om den river sig i ansiktet.
  Jag tyckte att det var ljuvligt med egna, mjuka kläder efteråt istället för sjukhuskläder. Visst är de kanske lite mera praktiskt med sjukhuskläderna men jag tyckte ändå bäst om att ha egna.
  Smaksatt vichy tyckte jag var fräscht att ha både under och efter förlossningen. Komprimerad energi som myslibar, choko, nötter kan vara bra att ha med och förlossningen blir lång.
  Det jag själv saknade var egen musik, så det är bra att ha med. Sen vet jag de som faktiskt spelat spel och sett på film under förlossningen (!!!!) men det var definitivt aldrig aktuellt för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo folk kan vara så finkänsliga i sina kommentarer... Och smärtan efter är väl lite annan än den som man har under öppnings- och krystningskedet, vad jag förstått. Och garanterat mycket enklare att hantera då man redan fått sin belöning :)

   Man kan ju hoppas att man inte behöver lasinoh-kräm, men säkert bäst att skaffa en tub och ha med (även om de sku ha på kvinnis). För säkerhetsskull liksom!

   Jag har också på känn att jag kommer känna mig mer bekväm i egna kläder. Men det ser jag sen hur det känns. Vill ändå gärna ha båda möjligheterna så jag tänker nog ha med en del kläder.

   Radera
 15. Havredynor e.d. att värma (för smärtlindring)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag äger inga havredynor. Har de månne på sjukhuset man kan få låna?!

   Radera
 16. Jag tror inte det finns att låna eftersom de kanske inte hålls rena under hela processen.
  En havredyna fixar du lätt eftersom du verkar vara en som pysslar gärna. Sy en avlång påse av bomullstyg och fyll den med havre du köpt av en bonde och sy ihop. Ifall du inte får tag på havre, kan du fylla påsen med risgryn, men de lär inte lagra värme lika bra som havre.
  Eller så traskar du iväg till Ruohonjuuri och köper en havrepåse där. http://kauppa.ruohonjuuri.fi/paras-ystava-hoitopakkaus/FRANTS-6416384110015/dp?openGroup=666
  Hur du än gör rekommenderar jag ett avdragbart överdrag till påsen, som man kan tvätta vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Känner ingen bonde så jag tror nog det blir ruohonjuuris variant i så fall :)

   Radera