onsdag 30 januari 2013

Fortfarande sätesläge

Vår bebis ligger fortfarande envist åt fel håll. Det bekräftades just på mitt läkarbesök, jag anade ju nog att så var fallet men helt säker kan man ju aldrig vara, i synnerhet så här som förstagångsgravid... Så nu får vi remiss för extra ultra till Kvinnis där man skall kolla noggrannare hur bebin riktigt ligger och vad det finns för alternativ. Själv ser jag nog inte sätesbjudningsförlossning som något alternativ. En yttre svängning vet jag inte riktigt heller om jag vill ge mej in på, jag känner rätt starkt att det nog inte får bebin att svänga sig alla fall! Det finns helt enkelt inte plats. Skulle det finnas det skulle hen ha svängt sig redan. Så då blir det väl planerat snitt då. Inte helt vad jag hade tänkt mig det heller, men om det är en sak som är säker när det gäller bebisar och graviditet så är det att man nog aldrig skall föreställa sig eller planera särskilt långt. Det går liksom aldrig som planerar eller tänker dig ändå!
Dagens mage; med innehåll åt fel håll fortfarande.....

8 kommentarer:

 1. Oftast vet mamma bäst, ifall du tror de inte är möjligt för yttre vändning så skall du inte gå med på att allt för hårt försöka.... Fint att ni har extra ul så ni vet med säkerhet att blir de snitt eller inte....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är svårt att våga lita på sin kropp då man inte riktigt känner igen den längre... Men jo, jag tror nog inte bebin kommer svänga sig och jag tror inte att en svängning skulle lyckas. Men det borde man se på ultrat också om jag förstod rätt :) Och jag tänker nog inte gå med på något som inte känns helt hundra.

   Radera
 2. Det är sant, det blir inte riktigt som man själv tänker när det kommer till bebisar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag börjar märka det :)

   Radera
 3. Hej där!

  I mitt fall märkte man at bebben låg i sätesläge först då jag kom in till Kvinnis. Rådgivningen och läkaren hade alla trott att bebben låg med huvudet neråt. Där fick vi sen bestämma oss på 30 min om de skulle bli snitt eller normalförlossning. Med en normal förlossning bakom mig(som i princip gick bra men tog lång tid och var inte helt smärtfri...) var valet inte så svårt - det blev snitt. Främsta orsaken till snittet var ändå det att risken är så stor att det blir snitt i alla fall om man föder i sätesläge och det kändes dumt att börja föda normalt och riskera babyns hälsa. Och jesses så skönt det var med snitt, 45 min och allt var färdigt. Jo, det tog ONT i såret efteråt i kanske 5-6 dagar, men I tell you - det gör det efter en normal förlossning också...

  En grej som jag inte visste men som kanske också talar för en svängnig av bebben är att barn som varit länge i sätesläge kan få höftfel (då de sitter som grodor). Detta kan korrigeras med en ställning som bebben ska ha i 6-8 veckor (alltså inget allvarligt) men är ju onödigt om man kan undvika det genom att svänga bebben (vilket jag tror att man kanske kan om du ännu har 4 veckor kvar av graviditeten. Fråga på Kvinnis!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bebin har legat i säte sedan jul ungefär, kanske till och med längre. Eftersom jag är förstagångsfödare och en sätesförlossning alltid är jobbigare och riskfylld så tänker jag inte ge mej in på det.

   Själv är jag också lite skeptiskt till att en svängning skall lyckas, jag tror helt enkelt inte att bebin har tillräckligt med plats att svängas. Efter ultrat får vi veta vad läkaren anser om möjligheterna. Såklart skulle det vara det bästa eftersom jag då dessutom skulle kunna få en vaginal förlossning som jag nog ändå, trots att det finns flera fördelar med snitt också, skulle föredra.

   Jag har också läst om höftproblemen och förstått att risken är lite större vid sätesbjudning men ändå inte alls så farligt stor ändå?! Men det ser man sen. Och precis som du skriver så är det i sig inte en så farlig sak. Även om det garanterat känns jobbigt då. Huvudsaken är ju att bebin är frisk i övrigt :)

   Radera
 4. Svar
  1. Oj, tack! Vad snäll du är :)

   Radera