måndag 28 januari 2013

Karpaltunnelsyndrom

Jag har börjat lida av ännu en gravidkrämpa som jag nog aldrig ens kunde ana att man kan drabbas av i detta tillstånd. Nämligen så kallat karpaltunnelsyndrom. Det innebär att fingrarna i mina händer domnar jätte lätt och känns stela och otympliga. Främst under nätterna, men nu på sistone även om dagarna. Min högra hand är så gott som lite domnad jämt. Det känns så sjukt obehagligt. Inte gör det ju ont egentligen men stickandet och pickandet känns nog inte trevligt. Om nätterna kan det bli riktigt obehagligt. Jag kan vakna av att jag inte känner min högra hand över huvudtaget! Och det tar jätte länge innan jag lyckas skaka liv i den. Jag har nu googlat på lite övningar och stretchningar man kan göra som eventuellt kan lindra lite. Förra veckan fick jag även en skena från rådgivningen som jag borde sova med, men den är tyvärr helt för stor på min hand och den natten jag prövade så vaknade jag bara av att min tumme tog jätte ont och hela handen var ännu mer domnad än vanligt... Som tur är det inte mycket kvar av graviditeten och högst troligt är detta en krämpa som försvinner rätt snabbt efteråt.
Speciellt ringfingret och tummen domnar lätt. Domningarna beror på vätskeansamlingar och hormonförändringar i kroppen.. Lite konstigt tycker jag eftersom jag inte annars reagerat på att jag skulle ha svullna händer eller fötter... 

9 kommentarer:

 1. Så hade jag också, att det domnade alltså, men det gick om mot slutet av graviditeten. Som tur var! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas så att detta skall gå över, men det verkar bara bli värre och värre för var dag som går.

   Radera
 2. Jag hade också samma, trots att jag inte annars var så svullen (fötterna pikilite, men hej vad kan man vänta sig när de måste bära en så enorm vikt på sig), vissa kvällar kunde det riktigt värka i handen och faktiskt helt i slutet av graviditeten. Skulle spela ukulele på en konsert men hade så ont i lederna att det inte lyckades. :( Visste dock inte att det hade ett namn. Nå, nu vet jag det också. Kämpa på, sista tiden kan kännas tidvis tung men vips så blir man av med gravidkrämporna och har en massa andra saker att fundera på...;) Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min hand blir bara värre och värre! Fast enligt det jag läst på internätet så finns det inte riktigt något man kan göra åt det. Så störande. Hoppas verkligen det går om så fort bebin är här :)

   Radera
 3. Jag hade exakt samma! Jag var på lymfamassage på Organic spirit (specialicerar sig på gravida och babyn) och det hjälpte lite. Sedan fann jag lite lättnad av Ice power som jag smetade på. Usch, på morgonen kunde jag inte ens hyvla ost eftersom jag inte fick tag i hyveln ordentligt. Men det försvann nog genast efter att babyn föddes. Eller kanske lite före, minns inte riktigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ice power skall jag testa direkt! Min hand börjar också bli så att jag inte riktigt vågar hålla i något med den. Jag litar liksom inte på att den är stark nog.. Så obehagligt! Om det blir värre skall jag fundera på lymfamassagen också! Tack för tipsen.

   Radera
 4. Du kan även prata med mamma om detta. Hon blev ju sist och slutligen opererad för just detta.

  Pappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska göra det. Fast det här är ju lite annat då det beror på hormoner och så... Fast sympotomen är ju nog samma. Operation faller dock bort eftersom det börjar vara lite för sent för det i detta skede!

   Radera
 5. Jag hoppas verkligen det inte blir bestående för dig! Jag kan berätta att det är mindre trevligt att lida av det där med domnade händer och t.o.m. hela underarmen domnad och på nätterna vyssja i famnen en ca 10 kilos bebis som har svårt att somna om.

  SvaraRadera