måndag 23 mars 2015

Aktivitetstips för två-åringar

Allt eftersom Hubbe blir äldre blir det så mycket roligare att göra saker tillsammans. Jag märker också att han behöver program och underhållning på ett helt annat sätt än för till exempel ett halvt år sedan. Om vi inte har inbokat någon playdejt så måste jag nog nästan hitta på något, annars blir vi båda rastlösa och irriterade. Han leker visserligen fint själv, men en hel dag utan proggis, bara hemma  med mig funkar inte riktigt... Då gäller det att vara lite påhittig. Två-åringar klarar redan av en massa, betydligt mer än vad jag i alla fall tror!  Själv gillar jag ju att pyssla så det intresset försöker jag överföra också till Hubbe. Annars gillar han bäst att vara ute och leka, nånting jag själv kanske inte är lika förtjust i... Här är lite idéer för vad vi brukar hitta på tillsammans då vi är hemma på tumis:
 • Baka. t.ex. hälsosama chokobollar, eller kex, eller semlor. Hubbe är jätteduktig på att mäta upp ingredienser och röra. Och förstås extra duktig på att smaka... Där måste man nog faktiskt vara lite påpassande annars äter han gärna hela smeten.
 • Modellera. Jag har köpt billig wannabe playdoh på Tiger. Att kavla, forma djur, trycka ut figurer och skära är hur roligt som helst enligt Hubbe. 
 • Måla med vattenfärger. Enklast går det att måla på stooort A5 papper tycker jag. Så man inte  i misstag målar bredvid... Bra penslar för små händer har jag hittat på Ikea. Färger har jag köpt i vanliga matbutiken.
 • Att rita med kritor eller färga i färgbok är också pop. Hubbe fick en "Bilar"-färgbok i födelsedagspresent och i den har vi ritat många gånger.
 • Att limma tarror, washitejp eller utstansade figurer på papper är också poppis när vi pysslar. Jag har papperstansar som vi använder för att trycka ut blommor och stjärnor med och sen limmar jag lite papperslim på baksidan och så får Hubbe klistra fast dem på papper. Blir fint och roligt. 
 • Pärla. Jag har köpt stora "hama-pärlor" från Clas Ohlsson som vi brukar pärla med. Otroligt bra för finmotoriken, fast lite krångligt ännu. Nästa gång pärlorna får komma fram så tror jag vi testar trä dem på ett snöre till ett smycke istället.
 • Klippa i papper. Jag köpte en första sax från Tiger som har trubbiga ändor och är tillräckligt liten för Hubbes hand. Ännu går klippandet inte så där jättebra och kräver förstås assistans och övervakning, men spännande är det. 
Så här såg det ut när vi bakade havreflarn på veckoslutet. Hubbe kunde klicka ut smeten så fint, nästan utan hjälp. Vårt vanliga socker var förresten slut, så jag bytte ut det mot brunt råsocker vi hade hemma och det blev lika bra. Och kanske lite hälsosammare i alla fall.....
Och här lite tips på aktiviteter utanför hemmets väggar, en del lite kostsamma så de kan man inte göra så ofta, och en del helt gratis:
 • Parken är alltid en hit enligt Hubbe. Jag själv är dock inte av samma åsikt, speciellt om vädret inte är varmt och soligt vilket det sällan är i vårt land. Så mitt tips är att försöka få med sej sällskap! Någon granne? Syrran? Morfar?
 • Åka tåg/metro/spårvagn. För Hubbe spelar det ingen roll att man inte har någonstans man skall fara. Själva åkandet i sig är tillräckligt spännande. Har man vagnen med sej är det ju dessutom gratis!
 • HopLop. Hubbe ääälskar hoplop. Jag tänkte att han skulle vara för liten men det är han inte alls, han klättrar, rutchar, springer och hoppas helt själv (under övervakning och uppföljning förstsås). Men det kostar ju en del... Och på veckoslut är man inte precis ensam på plats!
 • Åka och simma. Nu har vi faktiskt inte varit och simmat i "vanlig" simhall ännu, men jag tror Hubbe skulle gilla det. Han älskade nämligen att simma då vi simmade på HolidayClub hotellet på vår vintersemester. Det enda minuset är att det ofta är så kallt vatten i vanliga bassänger så det skulle borda vara en simhall med uppvärmd barnbassäng/terapibassäng så varken han eller jag får frostskador... Har hört gott om både Hagalunds och Kyrkslätts simhallar som båda borde ha uppvärmda bassänger. Återkommer sen då vi varit på besök i dem! Flamingo kan jag också tänka mig att är perfekt för Hubbe, men lite dyrt då tyvärr.
 • Sealife är spännande. Där har Hubbe varit två gånger redan! Speciellt sandlådan med traktorer och andra leksaker var en hit... Snart öppnar ju också Borgbacken som har en massa karuseller för små toddlers alldeles gratis. Förra året älskade Hubbe det så det kommer vi garanterat besöka flera gånger också denna sommar. 
 • Det finns också flera museum i Helsingfors med omnejd som jag tänkt att vi skall besöka! Naturhistoriska museet och Serholmska huset, Barnens hus, till exempel. Men tyvärr är Barnens hus stängt för renovation ända tills nästa vår. Leksaksmuseet i Esbo kan också vara kul tänker jag. Men ingen av dessa har vi som sagt ännu besökt så säker är jag inte...
 • Besök biblioteket! Iso Omenas bibba är min favorit, De har dessutom lekrum för barnen. Hubbe vill aldrig komma därifrån... En hög med böcker följer också med allt som oftast.
Har ni fler tips på bra och roliga aktiviteter man kan hitta på med en två-åring?! Gärna både sådana som funkar hemma inomhus (för de dagar då man t.ex. känner sig extra gravid eller det snöar slask vågrätt) eller utomhus, på gården eller borta?!

Färdiga havreflarn. Det Hubbe har lite svårt med ännu är att förstå varför man inte får äta hur många man vill och varför man inte får äta kex innan maten....

9 kommentarer:

 1. Nu ska ni inte skynda till Barnens hus för det har varit stängt i snart ett år o öppnar först våren 2016 ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåmen bra att du sa! Tydligen kan jag inte läsa... Nästa vår då istället :) Ändrar i inlägget också så inte nån far iväg i misstag :)

   Radera
 2. Familjecaféer är skoj tycker jag och sen ordnar Luckan en del barnkultur för olika åldrar. Kan vara skoj att kolla in! Bra tips annars! När började du baka tillsammans med Hubbe? Vår 1,5 åring känns ännu lite för liten, men kanske man ändå borde prova...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa! Familjecaféer har jag helt glömt bort att nämna. Vi brukar absolut springa på sådana också, eller speciellt då jag ännu var mammaledig på heltid var det perfekt aktivitet. Vi började baka när Hubbe var just kring 1,5år tror jag. Man kan ju se hur det gå. Det lönar sej att ta fram allt i god tid och förbereda plåtar etc så det går lättare när man väl börjar :)

   Radera
 3. Vår 2-åring älskar att sparka fotboll ute på gården :) Han gillar också baka. Tack för tipsen! Fast vi har en flicka från förut, så tycker jag ändå att det är svårt att förstå hur mycket 2-åringar egentligen klarar av. Han är ju min bebis ännu ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu då snön smält måste vi absolut testa fotboll! Fast jag är nu kanske inte den smidigaste fotbollsspelaren med min boll på magen precis ;-) Kanske Maken får spela istället för mig. Jag kan faktiskt tänka mig att det bli ännu svårare att förså hur mycket nr 2 kan, då man säkert alltid ser hen som baby och mycket mindre än ettan!

   Radera
 4. Backasgatans simmhall är jättebra och hagalund är väl det också? Vi var och simmade massor ännu i höst men nu med magen känns det lite för ansträngande. I alla fall i vårt fall får man alltid bära ut ett högst motvilligt och halt barn när det väl är dags att gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Backasgatans simhall är bara så långt borta för oss, på fel sida av stan liksom. Och jag tror nog inte heller att jag skall gå och simma ensam med Hubbe nu längre med magen, men med Maken eller någon annan med skulle det säkert funka!

   Radera
 5. Bra lista med tips! Tvååringen älskar att måla och vi har börjat måla ute: hon har en lite större pensel, får vatten i sin lilla hink och får sen måla med vattnet på ett plank, en sten eller liknande. Bakning är också en favorit! Vi har gjort egen mysli flera gånger som man blandar ihop och rostar i ugnen, roligt att smaka på och samtidigt nyttigt :)

  SvaraRadera