torsdag 26 mars 2015

Chiafrön och overnight porridge

Jag är ju väldigt förtjust i att äta frukost. Utan frukost klarar jag inte av dagen. Helst vill jag äta inom en halvtimme från det att jag vaknat. När det kommer till vad jag äter är jag en periodare. Vissa veckor äter jag bara yoghurt med banan, bär och kokos. Andra veckor bara rågbröd med ost, en tredje period blir det kanske havregrynsgröt med smöröga och mjölk. En stor kopp te och ett litet glas juice brukar jag dricka varje morgon. Kaffe dricker jag först senare. 

Nu på sistone har jag läst väldigt mycket om chiapudding och så kallad overnight-porridge. Men ännu har jag inte kommit mej för att testa. Det låter ju nästan för bra för att vara sant. Hälsosamt så det förslår och klart direkt man vaknar?! Men är det verkligen gott? Jag har förstått att chiafrön lätt får en slemmig konsistens men att de egentligen inte smakar så mycket. Så fort jag går förbi en "Punnitse och säästä"-butik skall jag nog köpa med mej frön hem, man kan ju inte veta innan man testat. Overnight porridge skall också testas inom snar framtid, allra senast när jag blir mammaledig! Är det månne bäst att blanda havregryn (eller andra frön och gryn?) med kokosmjölk? Eller havremjölk? Eller kanske vanlig komjölk eller mandelmjölk? Om ni har några smarriga recept, tips eller åsikter om någondera så får ni mer än gärna dela med er?!
1. Chiagröt recept och bild härifrån
2. Så kallad "davosgröt" recept och bild här
3. Quinoagröt med frusna bär, receptinspis härifrån
4. Övernattengröt med torkade frukter och frön, recept och bild härifrån

4 kommentarer:

 1. Min favorit övernattengröt: 1dl havregryn, 1dl yoghurt, 1dl mjölk, solrosfrön, linfrön, en halv banan (bitar), kanel, kardemumma.
  -Kati

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Låter supergott :)

   Radera
 2. Jag äter ofta övernattsgröt och blandar då 1 dl havregryn, 1 dl naturell yoghurt, 1 dl vanlig komjölk, hemgjord äppelmos, lite chiafrön, kanel och några russin. Gröten går ju att variera i det oändliga, basen som jag använder är alltid havregryn, yoghurt, mjölk och chiafrön sen varierar jag efter humöret. :) Med ett ägg till håller jag mig mätt till lunchen utan problem. Jag har provat att äta chiapudding (2 msk chiafrön, 2 dl vätska, typ yoghurt, mjölk, kokosmjölk) men det höll jag mig inte mätt på. Nu blandar jag istället i chiafrön i gröten och får nyttigheterna på så vis istället.

  Jag gjorde här tidigare ett helt inlägg om mina frukostvanor om man vill läsa och få inspiration:
  http://thessii.blogspot.fi/2015/02/frukostvanor.html

  Det är sant att chiafrön blir lite så där "slemmiga" men de smakar just inget och jag har inga problem med konsistensen. Men det är klart, har man obehag av typ gelatin kanske man inte gillar chiafrön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för linken! Jag tror att jag skulle gilla overnight oats mer än bara chiapudding. Så skall absolut testa ditt recept :)

   Radera