torsdag 6 juni 2013

Matfunderingar

Om några veckor fyller Hubbe fyra månader och enligt rekommendationerna är det då ok att börja med så kallade smakportioner av riktig mat. Eller de egentliga rekommendationerna är väl helamning till sex månader och riktig mat först sen, men så länge orkar vi nog inte vänta tror jag. På senaste familjecenter efterträffen hade de en kostspecialist från Folkhälsan på besök. Vad jag förstod så skall man ta det väldigt försiktigt i början. Bara en tesked per dag, max. Ofta gillar inte heller babysarna maten de första gångerna och de vet inte heller hur de skall göra för att svälja. Jag tror vi börjar med batat eller morot utblandat med lite bröstmjölk. Men om man bara skall ge en tesked, vad gör man med resten? Fryser ner?!  Någonstans läste jag att man kan använda vitlökspressen för att göra de första portionerna då man inte behöver så mycket. Det lät smart tycker jag. Kvällsgröt skulle jag också vilja introducera så småningom ifall Hubbe kanske skulle börja sova hela nätter då. Eller skall man börja med välling istället?!
Bild via google. Klicka på bilden för att komma till bildkällan.
Ni som redan har lite större babysar, när började ni med mat till era småttisar? Hur reagerade de på maten, ont i magen, förvånade miner, intresserat? Har ni lagat själv eller kört med mat på burk? Hur snabbt började ni öka på matmängderna? 

9 kommentarer:

 1. När vårt barn (som nu är nästan två) började smaka på mat vid fyra eller fem månader så kokade vi ofta en grönsak åt gången och frös ner i iskubsformar, för det blev ungefär rätt storlek på portionen. Så när vi kokade en batat kunde det typ bli tolv portioner och det var himla behändigt att ta upp portionsvis ur frysen och slippa koka något varje dag. När hon blev lite större hade vi stor glädje av de här formarna: http://barnmatsburken.se/. Också recepten på den sidan och recepten här http://maxindeli.blogspot.fi/ var bra inspiration. Fast det var himla skönt sedan när hon fyllde ett och kunde börja äta samma mat som vi andra.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frysa i isbitar är bra! Det skall jag nog också göra :) Och tack för linkarna, de skall jag absolut kolla in.

   Radera
 2. Vi har också gjort så att vi fryst ner resten av grönsaken i isbitsformar, en tesked i varje hål så att man får passliga portioner.
  Majsvälling till natten har vi gett nu när Viggo blev 4 månader, men det har nog inte varit någon skillnad. Vissa nätter skall han fortfarande ha mat flera gånger och vissa nätter sover han riktigt gott, precis som det var då när han bara fick mjölk. Hoppas gröten mättar bättre sen!
  Fast det nu är flera veckor sedan vi började med smakportionerna så är det ännu inga stora mängder som går. Och det skall vara riktigt löst och absolut inga klumpar, för annars är det en argsint bebis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löst och klumpfritt, det skall jag komma ihåg, man vill ju inte ha en arg bebis :). Få se om vi också testar någon välling till natten. Hubbe sover ju nog rätt bra redan.

   Radera
 3. Gröt (gluten) rekommenderas först från 5 månader. Det finns en risgröt som är från fyra månader, den började vi med genom att blanda i mjölken så det blev som välling då min bröstmjölk inte rikigt räckte. Majs- och morotsvälling är också från fyra månader. Vi gav samma sort i flera dagar och då vi märkte att magen tyckte det var ok så pröva vi följande smak, ungefär en tesked åt gången.
  Välling/gröt gjorde nog inte så att vår son sov hela nätter, tyvärr (fast han har hela tiden sovit hyfsat bra med bara två-tre amningar per natt då han var i Hubbes ålder så jag skall inte klaga)! Det är nog väldigt få barn som sover hela nätter i Hubbes ålder. Vår son var drygt 7 månader då han började sova hela nätter (utan mat)och då var han nog tidigast i vår babygrupp. En del av hans jämnåriga (han blir snart 1) äter ännu också en eller flera gånger per natt).
  Vår son var 8.5 månader innan han började intressera sig för varm mat, frukt och gröt gillade han däremot. Vi gav dock varje dag för att han skulle bli van men det var nog lite han åt och sen då han började äta så dög bara burkmat, så det har vi kört nu vid sidan av plockmat och nu får han ju börja äta samma som vi andra. Det är skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, gluten först efter fem, då vet jag det :) Risgröt skall vi ocså testa tror jag. Men bara en grej i taget tror jag också att vi kör med. Så att man vet hur hans mage och hud reagerar! Hubbe sover nog också bra, med bara två amningar per natt, så inte klagar jag. Fast det är ju såklart så att det skulle vara ännu skönare med hela nätter ;-) Jag har själv som liten nara ätit burkmat då jag vägrade att äta allt som min mamma kockat... Får se om Hubbe är likadan!

   Radera
 4. Jag har till mina bägge barn kokat grönsaker skilt, sedan pyreat dem (skilt) och sedan lagt dem i iskubsformar (skilt såklart). ;) På detta sätt får du i början rätt små portioner och när du vill ge mera så är det bara att blanda flera iskuber och smaker. All typ av kött och fisk har jag också kokat på förhand och fryst ner i färdiga portioner (dvs. utan grönsaker) i de minsta minigrip påsarna. Då har man kunnat mixa och matcha helt enligt egen smak och tycke. Fungerar jätte bra och samma skall jag nu göra med vår trea. Jag kokar upp allt med två, tre veckors mellanrum och det tar ca 1,5 h i anspråk, så man vinner en hel del tid med att göra allt på en gång och i mängder. Jag har börjat ge grönsaker vid 4,5 mån och i början som sagt en tesked, men efter en vecka redan har de slukat mer. Svårt att säga när man skall öka, alla är individuella, men vid 5 mån åt de båda redan upp till fyra iskuber av diverse grönsaker. Frukter har jag varit lite försiktigare med, eftersom vår förstfödde började totalvägra grönsaker då jag gav honom frukt. Samma misstag gjorde jag sen inte med tvåan, utan gav honom alltid först något grönt och sen först frukt. Om de inte åt grönt fick de ingen frukt heller, så de har lärt sig! ;) Båda är riktiga matvrak nu och äter precis allt! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storkok låter smart! Det tänker jag nog säkert också köra med sen till hösten. Mix and match-metoden låter bra det med. Tack för tipsen :) Och frukten skall jag vänta längre med, man vill ju inte ha en krångelpyts direkt från början!

   Radera
 5. Vårt barn var drygt ett 6 månader när vibörjade ge annat än bröstmjölk. Det första som provsmakades var kokt morot och potais samt squash. Vi fick rådet att introducera nya smaker i rask takt eftersom jag helammat 6 måander enligt rekommendationerna. Från första början fick barnet äta själv mjukkokade rotsaks- och grönsaksbitar och det som blev kvar på tallriken mosades och blandades med bröstmjölk och matades. Det gick fint. Och aldrig gnälldes det över att maten var klumpig. Alltså ska man inte göra för mycket arbete åt sig.
  På barnmat.net hittar man ett bra matkompendium om mat för 0-12 månaders barn.

  SvaraRadera