tisdag 8 december 2015

Lucka 8: Julfin fågelmat

Fåglarna förtjänar också lite julmat och -pynt tycker jag. Dessutom ser dessa fina ut i busken på gården. Det som behövs för att göra egen fågelmat är kokosfett (den i margarinförpackning, inte dyr kokosolja i glasburk!), fågelfrön, aluminiumfolie, pepparkaksformar, tandpetare och snöre. Smält kokosfettet i en kastull. Blanda i lämplig mängd frön, inte för mycket för då stelnar inte allt i formen. Skopa upp massan i formarna som du täckt med dubbel aluminiumfolie underifrån och runt. Sätt i en tandpetare där du vill få in snöret. Ställ kallt en stund. Lossa den stelnade massan från formarna och trä ett snöre genom hålet. Häng upp i närmsta buske. Bon apetit och God Jul alla småfåglar!

Sätt ordentligt med folie runt så det inte läcker av kokosfettet. Jag lade mina formar på en bricka så att det var lättare att ställa in i kylskåpet.  
Jag hade använt lite för mycket frön i min smet så vissa av figurerna höll inte då jag tog loss dem från formarna. Men jag fick ändå flera fina fågelmatsfigurer att hänga upp på gården.
Nu väntar jag bara på att småfåglarna hittar dem! Ännu är det ju inte så ont om mat för dem då det inte kommit någon snö ännu. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar