onsdag 20 januari 2016

Mera stickat

Min stickoholism har resulterat i flera par små sockor och vantar. Här ett par som min syster skall få idag. Hennes lilla kusin i magen väntas typ vilken dag som helst nu. Så spännande! Har jag förresten nämnt att min andra syster också är gravid? Båda mina systrar är alltså preggosar. Det är så roligt. Tänk så fantastiskt för kusinerna som blir så jämngamla. Och för oss som får vara mammalediga samtidigt. 

Men det var inte det mitt inlägg skulle handla om. Utan jag tänkte skriva ungefärligt mönster hur man stickar de små vantarna. För de är urenkla. Hur man stickar sockorna kan ni kolla i min kategori, stickskola för sockor. Principen är den samma för babysockor. Men i dessa har jag haft bara 36 maskor. Och tunnare stickor. 

Men vantarna var det ja. Urenkla. Jag lovar! Du stickar en per kväll när du väl får upp farten. Börja med att göra upp 24 maskor och fördela dem på fyra stickor. Sticka ribbstickat (varannan rät, varannan avig) i typ 12 varv. Om man vill kan man randa med en annan färg, men det är absolut inte nödvändigt. Efter de 12 varven skall du öka en maska per sticka. Jag ökade mina i början på varje sticka. Sticka varven räta. Sticka 16 varv så. Sen börjar du ta ihop. På sticka 1 och 3 tar du och stickar ihop de två sista maskorna på varje sticka. På sticka 2 och 4 stickar du en maska, sen minskar du med överlyftningsprincipen (eller vad det nu heter på stickspråk?!). När du har två maskor kvar per sticka tar du och klipper av tråden och trär den på en nål och trär igenom öglorna. Fäst snoddarna. Stick en till likadan. Klart!

Det rosa garnet är ett babymerino som jag hade i korgen. Det grå är Novitas 7 bröder. Det var lite tjockare än det rosa, men det gick nog helt bra ihop. 
Jag brukar alltid sticka lite extra höga skaft då jag stickar babysockor så att de skall hållas på så bra som det nu går. 

Mina mini-vantar utan tummar. 

2 kommentarer:

  1. Då du är igång måste jag tipsa om tågsockor. Superbra baby/barnsockor som hålls på bra. Googla tågsockor så borde du hitta mönstret 😊

    SvaraRadera