lördag 30 januari 2016

Veckans vardagsmat: Purésoppa

Ni kanske trodde att jag hade glömt veckans vardagsmiddagstips. Och det hade jag nästan också. Så nu blir det vardagsmiddagstips fast det är veckoslut... Ni får ta och laga soppan nästa vecka istället. Faktiskt så passar purésoppa utmärkt på en måndag till exempel. Nu på sistone har vi ätit purésoppa nästan en gång i veckan. Det är så lätt, gott och billigt. Jag brukar variera innehållet med olika rotfrukter, batat, morot, palsternacka, rödbeta eller potatis... Och krydda med ingefära, chili, lök eller vitlök. Antingen bara med grönsaksbuljong eller så med kokosmjölk. Lätt att variera efter vad man har hemma med andra ord. För att få det hela lite matigare brukar vi också toppa med crème fraiche, grynost, koriander och/eller frön. 

För 4 portioner soppa behöver du:

1 lök
2-3 klyftor vitlök
1-2 batater, lite beroende på deras storlek 
2 morötter
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
lite vatten

en stavmixer

Fräs löken. Häll på grönsakerna du skurit i mindre bitar. Sätt i buljongtärningen. Häll på kokosmjölk och vatten så pass att det just och just täcker. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt. Ät med valfri topping. Fröknäcke eller havrebagette är också utmärkt tillbehör!

Mmm. Soppa är perfekt vintermat. Med lite grynost och frön så blir det matigare och mer mättande. 

Rester av middagen är också utmärkt lunch följande dag.

2 kommentarer:

  1. Linser gör soppan ännu matigare o en bit ingefära passar också fint till. En klick peanutbutter på soppan blir också ganska gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingefära brukar jag ofta ha i, och lite chili. Linser och nötter funkar inte för alla i familjen pga allergier. Men bra tips till de som inte lider av såna :)

      Radera