torsdag 8 mars 2012

Stickskolan del 4


Dags för del fyra. Nu har vi kommit förbi den besvärliga hälen och skall börja sticka på själva foten på sockan. Men först måste vi plocka upp maskor så att vi kan sticka runt om hela sockan.


Att plocka upp maskorna är enkelt. Ta bara en tom sticka. Börja där var tråden ligger. Trä in stickan på passligt ställe och plocka med en ögla med tråd. Dra igenom och vips har du fått en maska. Gör lika alldeles bredvid och fortsätt längs med hela kanten. HÄR hittar du en video på hur man gör.
Nu skall de två stickor som hittills bara vilat då vi gjort hälen få komma med igen. Sticka dem med räta maskor. Plocka härefter upp maskor på samma sätt också på andra sidan.
När du plockat upp alla ser din stickning ut så här. Eftersom du behöver en sticka utan maskor på så fördelar du de som varit på mittendelen av hälen jämt på sticka nr 4 och 1. På fyran genom att sticka dit dem och till ettan genom att lyfta. Sticka därefter räta maskor genom hela varvet. Det vill säga sticka 1 2 3 och 4. Efter detta skall vi börja med "kil-intagning" på sidorna av sockan så att den blir mer dynamisk.
I slutet på sticka 1 tar du in genom att sticka ihop de två sista maskorna. I början på sticka 4 tar du in genom lyftningsihoptagning. Du lyfter den första maskan. Stickar maska två och lyfter sedan den ostickade över. Gör ihoptagningarna enbart på vartannat varv. Sticka 2 och 3 stickas bara vanligt.
Om du gör rätt kommer en liten "kil" formas på sidan av din socka.
Du har tagit ihop tillräckligt när du har lika många maskor kvar på stickorna 1 och 4 som på sticka 2 och 3. Då är du klar med "kil-intagningen" och kan fortsätta med att bara sticka runt runt runt räta maskor tills det sedan blir dags för att ta in vid tårna. Med det lämnar vi till den nästa gång...

4 kommentarer:

 1. Så enkelt å kul att kunna sticka efter din beskrivning, det mest lättfattade jag hittat. Tack, detta har du gjort bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra :) Jag gjorde den så att jag själv skulle har förstått hur man gör, alla andra beskrivningar jag hittade verkade så krångliga!

   Radera
 2. Hej Hanna!
  Jag googlade på hur man stickar hälar och hittade hit. Du har gjort en grymt bra beskrivning. Mitt förstagångresultat finns på min blogg, här:
  http://torasvavstol.blogspot.se/2013/09/hur-kommer-det-sig.html

  Det är mycket tack vare din fina beskrivning. Tack för det!
  Hälsar Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene, vad roligt att min stickskola kunde hjälpa till :)Sockan ser jättefin ut!

   Radera