tisdag 20 mars 2012

Stickskolan del 5

 Vi har kommit fram  till den avslutande delen i stickskolan för sockor. Nu är det nämligen dags att ta in vid tårna och fästa garnen. Efter att ni klarat hälen är detta moment rena rama barnleken.
 Testa hur långt du skall sticka genom att trä in foten och mäta. Om du stickar i present är detta lite svårare... Då får man bara uppskatta eller sen mäta foten...
 Intagningarna görs på varannat varv i slutet av varje sticka. På sticka ett och fyra tar du in genom att sticka två maskor ihop. I slutet av sticka 2 och 4 tar du in genom att lyfta näst sista maskan, sticka den sista och lyfta över den ostickade maskan över den, det vill säga samma sorts intagningar vi gjort vid hälkilarna! Sticka ett är alltså den som du börjat med alldeles i början av arbetet, där var det går en liten garnsnodd.
 När du tagit in  så mycket att det bara återstår fem maskor per sticka (på bilden finns bara fyra, jag glömde fota när det fanns fem...) så börjar du ta in på varje varv. Annars blir sockan lite spetsig och de vill vi ju inte. Snyggare med runt tå.
 Intagningarna är klara när det enbart finns två maskor per sticka. Då klipper du av garnet och trär på en nål. Trä in i öglorna på stickorna. Ta bort stickorna och dra åt tråden ordentligt. Sy några stygn så att det inte blir något hål vid spetsen. Vänd sockan avig och fäst tråden genom att sy "ytstygn" upp och ner ett var varv. Fäst även tråden som dinglar vi skaftet, där du började sticka, på samma sätt. Tadaa! Din socka är klar. Nu gäller det bara att sticka en likadan :) Gå tillbaka till stickskolan del ett ifall du inte minns hur man gör...
Så här blev mina sockor! Riktigt sköna och fina.

Får se om det blir fler stickskolor i framtiden. Kanske om hur man stickar en bebimössa?! Eller hur man virkar mormorsrutor, fast då är det ju virkskola och inte stickskola? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar