torsdag 3 oktober 2013

Plockmat

Mjukkokt zuccini har vi bland annat testat. Svår att greppa tyckte Hubbe och smaken var inte heller någon höjdare....
Hubbe är som en helt annan bebis nu för tiden då det kommer till ätande, mot hur han var för en månad sedan. Han äter duktigt alla måltider, oftast en hel burk till både lunch och middag. Lite hemlagade puréer har också slunkit ner, bara jag blandar dem med lite burkmat. 

Jag känner mig också sugen på att testa det här med plockmat lite mer. Vi har nog testat lite nu och då, för en månad sen spottades allting ut emedan det nu är mer problem att maten vill fastna i halsen. Det är så obehagligt då Hubbe sätter i halsen tycker jag! Måste det vara så om man ger plockmat? Hör det liksom till och så lär det sig an efter? Jag testade med mjukkokta broccolibuketter och det ville inte alls gå utan att fastna. Samma med riskaksbitarna jag gett. Det enda som känns tryggt att ge är majskrokarna.... Mjukkokt potatis eller batat har jag tänkt testa men inte hunnit än. Men blir det inte för mjukt, det blir väl svårt för Hubbes små fingrar att greppa och få i sig utan att man har potatisbatatmos över hela köket?!

Kan inte ni som är proffs på fingermat dela med er av era erfarenheter och bästa tips?! Vad har funkat bäst? Hur gammal var babyn då? 

12 kommentarer:

 1. Här måste jag också se om du får några smarta tips! Jag är livrädd för att Molly ska sätta i halsen. Vilket säkert leder till att hon kommer att äta pureér ännu i högstadiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Men jag förstår dej, det är så obehagligt när Hubbe får i halsen att hjärtat stannar för en stund.

   Radera
 2. Hej! Jag har en sån som e exakt lika gammal som Hubbe, han tycker massor om kokt zuccini, gurkans mjuka del, små broccoli bitar och mjukt kokt morot. Idag gjorde jag en maträtt som fick gossen att säga mmmm och gapa som en fågelunge.
  Rypsolja i kastrullen, dit med hackad lök och en skalad tomat, låt de mjukna och sen i med en morot och potatis. Häll vatten på så att det täcker grönsakerna, låt koka tills potisen e mjuk, rör sedan slätt med stavmixern. Jag koka oxå broilerfile på sidan och la det till. Mums sa gossen och som belöning har han gett mig 2 kisin på pottan :)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för receptideén, detta skall jag testa :) Hittills har ju inte Hubbe varit så förtjust i mina hopkok men kanske detta skulle duga! Sätter din son aldrig i halsen av plockmaten då eller går det helt fint?! Potta har vi inte ännu börjat med eftersom Hubbe inte ännu sitter stadigt själv, men så fort han gör det har jag också tänkt att vi börjar.

   Radera
  2. Joo, alltid nu och då lägger han i halsen o jag blir jätteorolig, men han klarar de galant.
   Han kan nog inte sitta ännu själv, men snart för nu har han lite mera börja krypa än åla framåt och prövar på att sitta, men går ej ännu :)! Men jag håller i honom när han sitter på pottan så att han int kippar framåt och så sjunger vi!

   Radera
 3. Vår snart niomånaderstjej tycker att allt helst ska vara plockmat! Blomkål, batat, morot, potatis, broccoli i lagom stora och mjukkokta bitar gillar hon. Jag har fryst in och tinar några bitar åt gången. Banan, avokado, vattenmelon eller mjukkokt äpple är bra mellanmål. Bröd och små bitar knäckebröd är också populärt, och allra bäst är bär som man får plocka i sig ett och ett! Lycka till med plockandet, det är jättepraktiskt när babyn kan äta själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni har inte haft några problem av att sätta i halsen då?! För fast jag mjukkokat det jag gett så verkar de ändå inte gå så kontrollerat tycker jag...

   Radera
 4. Vår tiomånaders gillar plockmat, men får endast plocka små små kuber av mjukkokt zuccini (tar en evighet att skära allt i tillräckligt små bitar), risflarnsgröt som är kokt så man får grepp om den och grynost (finns även "extra mjuk" grynost, men vår baby verkar inte riktigt tåla laktos). Mosad banan att kladda med har jag ochså försökt ge men hen gillar inte banan. Oftast ja är hela hemmet nerkladdat efter måltiden och då jag försöker putsa babyn efteråt. Vet inte hur lätt en baby faktiskt sätter i halsen, men det är vekligen av de stora skräckerna. Praktiserade några veckor på barnpoli och då kom det in en baby som blivit blå och slapp då den tydligen satte gröt i halsen. Den hade kvicknat till hemma nästan genast, men den upplevelsen vill jag inte vara med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Hubbes fingermotorik inte riktigt ännu klarar av pyttebitar. Skall testa om ett par veckor! Banan går inte heller hem hos oss. Gröt som man får grepp om låter intressant?! Hur får man till sådan?!

   Radera
 5. Jag kom aldrig över min skräck med kräkningsreflexen. Men hos barn börjar den mycket tidigare än hos vuxna- testade det med E som baby då vi började äta mer bitar. Ännu i 1 års åldern hade han lite knepigt med "större" grejs nen det går sedan de får tänder och nu äter han nog allt..
  Man behöver inte ge plockmat om nan känner sig osäker tänkte jag då E var liten, så skippade det men direkt då han blev äldre dick han testa mer.. Vårt "problem" var att han inte tog en liten tugga utan proppa allt in i munnen och vi vet ju alla hur det går ;)

  Men min "osäkerhet" kommer från kvällen då vi måste återuppliva en man som storknat i sin köttbit.. Har aldrig kommit över det och varje gång Elliot satt något i halsen fick jag sådana flashbacks.. Inget skoj precis ..,

  Mitt tips: testa dig fram, ge det du känner dig säker med och ju äldre han blir klarar han bättre av det också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så sant. Man behöver ju inte ge plockmat om man inte vill! Jag skall lite se hur jag gör. Kanske jag testar på nytt lite nu och då och ser hur det känns. Återupplivning, kräkningreflexer och storknande är inte kul!

   Radera
 6. Banan och gurka i lite mindre bitar och så typ rostbröd (eller annat bröd) i små bitar. Bitarna ska vara som en vuxens nagel eller så :)
  //Ex Barnvakt för en ca 8 månaders baby :)

  SvaraRadera