torsdag 29 september 2011

Försökskaninen

När jag var ett år var jag med i en landsomfattande undersökning för barn födda 1985 och nu 25 år senare så gör det uppföljningsundersökningar på samma personer för att se hur vi har utvecklats och hur våra bebis- och småbarnsår hänger samman med vuxenlivet. Undersökningen kommer fortsätta hela våra liv och de har också tagit data från skolhälsovården och så. 

Nåja, anyways så var jag alltså idag på två timmar hälsogranskning i morse. De testade allt som bara kan testas. Räknade bla. ut hur många kalorier min kropp behöver varje dag och hur mycket jag hade ätit igår i respektive näringsämne (proteiner, fett och kolhydrater). Jag fick veta min kropps sammansättning, bl.a. hur mycket mina ben väger och hur mycket av mig som är vätska De tog typ tio provrör blod ur min arm och vägde och mätte mig överallt. t.ex. är min huvudomkrets 54,1 cm, det kan ju vara bra att veta. Jag har också vuxit nästan en cent sen gymnasiet. Intressant och lite kul tycker jag. 

Med mig hem fick jag också tre grejer. På båda mina armar sitter två mojänger. Den ena mäter mina sömnvanor, hur mycket jag sover, hur många gånger jag vaknar per natt, osv. Den andra mäter min kroppstemperatur och hur mycket jag rör på mig. I tio dagar skall jag ha dem påklistrade och får bara ta dem av mig då jag går i duschen. Mycket spejsigt ser det ut. Får se om jag får några kommentarer på Peppes bokrelease party om mojängerna ikväll. Sen skall jag också göra spottest imorgon. Sju gånger skall jag mäta upp saliv på en bomullstuss olika utsatta tider och sen förvara det i kylskåpet. Mha dessa kan de mäta mängden kortisol i min kropp som är ett stresshormon som har visat sig ha samband med flera sjukdomar. Jag känner mig som värsta försökskaninen!


Imorgon fortsätter undersökningarna med två timmars psykologiska test på betéendevetenskapliga fakulteten. Få se vad jag får veta om mig själv då!

2 kommentarer:

  1. Men HJÄLP så intressant!!! Jag önskar nu att jag också var född 1985.

    SvaraRadera
  2. Håller med, sku vara roligt :-)

    SvaraRadera