onsdag 4 september 2013

Matvanor

Mugg och skål från Ikea. Båda har varit jättebra. 
Hubbe äter allt mer, både i mängd och antal gånger per dag. Nu är vi uppe i fyra måltider per dag. Gröt på morgonen, då oftast en lite mindre portion. Lunch med grönsakspuré, som tyvärr går lite trögt. Ungefär en halv burk brukar jag få ner, varvat med ca. 1/3 burk frukt. Sedan middag vid femtiden, som är den nyaste måltiden vi tagit med. Då ger vi också grönsaker eller något med lite kött i. Fruktmos till efterrätt om han vill ha. Och så favoriten, kvällsgröten som alltid äts med god aptit. Nästan en hel portion enligt Muksu-paketets anvisningar går åt. Till maten ger vi vatten i pipmugg.

Hubbe äter nog rätt duktigt tycker jag (förutom pruttandet och sprutandet av puré överallt då, men det har minskat lite denna vecka tycker jag). Med grönsakerna går det helt klart sämre än de med fruktsmak. Bättre går det ner om man lite luras med varannan frukt... Ni varnade ju mej om att det lätt blir så att babyn bara vill ha frukt om man börjar med det för tidigt. Vi började nog med bara grönsaker men började efter ett par veckor ge gröt med någon sked fruktmos i. Det gillade Hubbe massor, och det är ju så roligt då den mat man ger uppskattas och äts upp och inte bara krånglas med... Kanske han bara är en finsmakare?! Majs till exempel går fint ner. Broccoli är det värsta han vet, då skruttas hela söta Hubbe-ansiktet ihop till en grimas och allt flyger ut och munnen blir som ett streck efter det.

Vi har mest gett burkmat. Främst för att det är det han gillar mer. Mina hopkok är inga storfavoriter. Tyvärr! Jag hade nämligen tänkt vara ambitiös duktig förstagångsmamma och kocka en hel del själv. Nåh, kanske bataten och blomkålen vi har i frysen börjar smaka om en månad eller två?! En grej som jag lagat själv uppskattas. Men det hopkoket skall få ett eget inlägg.

Ammar gör jag fortfarande mellan alla mål. Oftast direkt då Hubbe vaknat från sina dagssömner, på kvällen då han skall gå och sova och på morgonen när vi vaknar. Ibland ammar jag också på morgonnatten. Jag märker dock att han inte är lika hungrig på att amma längre och ibland vill han inte ha alls. 

Vad för mat har era babysar gillat bäst? Har ni några bra recepttips? Kött och fisk borde vi också börja ta med lite mer... Men det känns svårt att laga själv på nåt sätt. Har ni som haft krångliga babysar några tips för hur man får barnet att gilla maten mer?

18 kommentarer:

 1. B började äta mycket bättre när han fick äta själv: mjukkokta blomkåls- eller broccolibuketter, cornflakes, små brödbitar, mjuka bitar av batat, zucchini eller morot... Han diggar lax jätte mycket - den brukar jag laga i ugnen och sen frysa in små bitar av i isbitsformar, sen är det bara att ta fram en eller två och slänga med nån grönsak.
  Ratatouille i någon form går också bra hem - bara att koka ihop zucchini, tomater, lite morot, kanske aubergine och en hög med örter tills man glömt att man höll på laga mat. Sen kan man mixa om man vill. Klart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När kan man börja med fingermat då?! Hubbe har inga tänder än, har det någon skillnad?! Majskrokar äter han själv och det går jättefint. Kanske det skulle gå med annat också :) Lax skall jag absolut testa, och ratatoillen låter just bra. Tack för tipsen!!

   Radera
  2. Om han äter majskrokar så skulle jag bara köra på med annat också!
   B hade kanske en liten tand när han började... Jag skumläste en baby-led-weaning bok och en av de få grejerna som fastnade på minnet var att om maten är så mjuk att du kan krossa den med tungan mot gommen så kan dom äta fastän dom inte har tänder.
   Zucchini gav jag i mjukkokta skivor i början, han åt "köttet" och lämnade skalet, banan och persika äter han också själv bra, men speciellt bananbitar är ganska hala att få tag i.
   Jag såg att ni skaffat en playtray - häll ut lite bitar bara framför honom och se vad han gör.
   Tills han blev bättre på att plocka i sig allt själv så gjorde jag så att lunchen bestod av puré + nånting i bitar - jag matade puré med sked och så åt han det han kunde plocka själv från brickan samtidigt.

   Radera
  3. Oj oj, så spännande. Zuccini skall vi testa på idag tror jag :)

   Radera
 2. Har en 6,5 månader gammal son och mitt tips är att blanda en halv burk majs eller tredje dels burk i egen kokta grönsaker om du vill att han också ska äta hemlagat. Broccoli, blomkål, zuccini mm. går iaf här ner om det blandas med majs eftersom han verkar gilla det massor. Jag har även kokat lax och lagat i småportioner som kan blandas med detta. Men även här verkar sonen föredra burkmat så det blir nog mycket sånt också.

  Tack för en bra blogg!

  Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, smart att blanda med majsen! Det skall jag också testa på. Undrar vad det är som gör att majsen smakar så gott för våra små?! Kul att du gillar bloggen också, våra babysar är ju nästan exakt gamla också :)

   Radera
 3. Låt barnet äta själv. Vi lät barnet äta själv från första stund och har bara hjälpt med sked det sista av matportionen samt grötportionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog lekt med sked i handen vid matstunderna men ännu förstår han inte riktigt att sätta skeden rätt i munnen, så att äta själv tar vi igen om en månad eller två tror jag. Han är annars också lättdistraherad vid matbordet så jag tror han inte riktigt är färdig för det helt enkelt :)

   Radera
  2. Det var underförstått att låta barnet äta själv med FINGRARNA. Det är ju det barnet av naturen gör om man låter det röra maten, tar i bitarna och stoppar i munnen (och kanske sätter på golvet och i matstolen, klämmer ut mellan fingrarna och högst antagligen "målar" matbordet). Hos oss lärde sig barnet äta med sked först som drygt ett år gammal och ännu några månader senare sätter barnet skeden eller gaffel åt sidan och äter med fingrarna när det ska gå fort undan.

   Radera
  3. Så du har låtit ditt barn äta gröt med fingrarna?! Alltså jag förstår nog att det blir klottigt när det är matstund med en spädis, men nja... någonstans går nog gränsen :) Och för mig går den garanterat vid att äta pure eller gröt med händerna! Hubbe sätter nog redan skeden i munnen om han får leka med den, men med puré på så missar nog det mesta målet. Men jag tror nog att han kommer äta fint med sked så småningom. Speciellt om den får vara med på ett hörn nu och då.

   Fingermat i form av kokta grönsaker och annat skall vi dock introducera snarast. Det tycker jag låter både vettigt och kul för Hubbe! Den idén Nina skrev nedan att man låter barnet ha en bit i handen samtidigt som man matar tycker jag också låter som något bra för oss.

   Radera
 4. Glömde skriva att så snart barnet smakat på några olika livsmedel från varje livsmedelsgrupp (ca 1 månad efter att fast föda började serveras), åt hela familjen samma mat, enligt rådgivningens råd. Vi lämnade bort mjölkprodukter från vår mat tills det var tid för barnet att börja äta komjölksprodukter, inga problem. Salt sätter vi aldrig i den mat vi gör och kött eller fisk köper vi omarinerat, så det var hur lätt som helst att göra mat som alla kunde äta. Kryddorna skulle vi inte spara på, utan det hette att helt obehindrat låta barnet så tidigt som möjligt bli bekant med så många olika smaker som möjligt, för då tenderar barn bli mindre kräsna av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, tror detta faktiskt gör det krångligare än enklare i vår familj... Just nu i alla fall. Men så småningom börjar vi nog äta samma allihop, absolut!

   Radera
 5. Vi började ju med fruktpuré (trotsig mot rekommendationerna som jag ibland är) och övergick sedan till batat, batat-morot, batat-morot-palsternacka osv... Och alltid med örter i för smakens skull. Men jag skulle inte sätta alltför mycket kryddor ännu, för mat är så god som den är, bara man inte vänjer smaklökarna med för mycket (jag själv har avvänjt mig med mycket konstlade smaker, och använder oftast bara salt, svartpeppar, chilipulver och tabasco i maten. Och örter). Till och med majsbågar smakar gott!! :D

  Tidigare har jag kokat stora mängder och satt färdiga puréer i frysen... Men nu när Leon börjar närma sig 8 månader (han har inga tänder ännu) har jag börjat ge lite grövre bitar än puré. Då kokar jag det som finns i kylskåpet, en liten bit av varje bara; batat/potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli, paprika, zucchini, tomat. Mosar med gaffel tillsammans med ett kokt ägg och blandar i en ordentlig klick osaltat smör. Nötkött och kyckling har jag frusit in puréer av i matskedsstora högar, som jag blandar i en av vid lunch och middag.

  Prova med det osaltade smöret och ägget!! Det blir så gott att jag funderat på att börja koka så att det räcker åt mig själv också. :) och smöret och ägget håller magarna mätta länge!

  Ps. Jag skrev om Leons matvanor i ett inlägg ganska nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hubbe är bara inte så förtjust i de pureerna jag lagat själv... Men vi skall nog ta ett nytt försök nu känner jag! Och fingermat skall vi absolut testa på känner jag. Tack för tipsen :)

   Radera
 6. Haha, det där med broccoli känner jag igen! Viggo började tillslut gråta när jag försökte mata honom med det :)

  Matkrånglande bebis har vi erfarenhet av. Jag är nästan helt säker på att det är Viggos tänder som är den största orsaken, för nu efter att den sjunde tanden på drygt en månad kom fram så har matningen börjat gå riktigt bra.
  Vi har testat på ungefär det mesta tror jag. Men bara några skedar gick ner, ingen skillnad om det var frukt eller grönsaker, och sen förvandlades munnen till ett streck.
  Att han någon kokt grönsak att hålla i tillika som vi matade honom med puré var kanske det som fungerade bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det ändå är tänderna som bråkar här också?! För igår hade vi en jätte jobbig mat-dag! Här går nog dock frukt och gröt klart bättre än grönsakerna... Strecket känner jag verkligen igen. Men jag har blivit ganska bra på att luras och lirka i lite till ändå :) Jag skall absolut testa med en grönsak i handen och se om det hjälper! Låter smart! Och roligt att Viggo äter bättre igen :)

   Radera
 7. Broccoli är nog inte en lätt smak! :)
  De lönar sej absolut att blanda den med något annat. jag brukar koka färdigt allt i en och samma kastrull, potatis,morot,zuccini/broccoli, majs/ärter...
  Då vi är någonstans brukar vi köra med färdiga burkar
  På det sättet har vår V fått vänja sej vid att äta både mammas och köpis. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då jag gett broccoli har det varit blandat... Hubbe får riktigt kväljningar och hela ansiktet skruttar ihop sig.

   Jag hade också tänkt köra som ni, med hemlagat hemma och burk borta. På landet var det dock skönt att inte hålla på och purea varje dag (frysen är minimal) så vi hade med en del burkar och då blev det klart att burkmat är mycket godare än Mammas hopkok! Nu försöker jag nog med hemlagat nån gång i veckan, men det brukar inte gå så bra...

   Radera