fredag 29 november 2013

Hur man syr världens enklaste gardin

Hubbes ena fönster före gardinprojektet inleddes.
Under veckan som gått har jag haft projekt "sy och hänga upp gardiner" i Hubbes rum. Och jag måste säga att jag är riktigt nöjd med resultatet. Lätt som en plätt var det också. För att fixa egna gardiner behöver du följande: tyg, rundstav i samma bred som du vill att gardinen skall vara, en rundstav i lite tunnare för den nedre kanten och en lite tjockare (så den håller att skruvas i utan att spricka) för den övre, öglekrokar och upphängningskrokar. 
Detta är vad som behövs. Jag har dubbelt eftersom jag sydde två gardiner till de båda fönstren i Hubbes rum. 
Mitt tyg råkade vara exakt så brett som fönstret så jag behövde inte fålla i kanterna alls. Jag kunde bara direkt sy in fållorna för rundstavarna. Den tunnare rundstaven skall ner i den nedre kantens fålla och den lite tjockare i den övre. 
Nåla och sy raksöm. 
Skruva sedan fast öglekrokar i den tjockare rundstaven. Klipp ett litet hål för tyget så går det lättare. Jag spikade också en "börja" för att få skruven att fästa så den gick lättare att skruva fast. I min gardin satte jag tre ögleskruvar. Måtta sedan upp på väggen och rita en prick vid varje ögla. Skruva fast upphängningskrokarna enligt prickarna. 
Öglekrokar skruvas fast på gardinen
 Sen är det bara att hänga upp gardinen. Rulla upp den så högt du vill ha den och fäst med band som du hänger på uppifrån. Jag sydde band i samma tyg som själva gardinen. Egentligen ville jag ha ljusblått eller naturvitt bomullsband men jag har inte hittat någonstans så det fick nu bli så här. Mina band blev dessutom lite för långa märkte jag efter att jag hängt upp gardinen. Det skall jag åtgärda så fort jag tar fram symaskinen nästa gång....
Färdigt upphängd gardin. Riktigt fin tycker jag den blev. Och mycket enkel att både sy och hänga upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar