söndag 17 november 2013

Lampfunderingar

Alltså det här med lampor är så svårt! Helt klart det svåraste då det kommer till inredande av våt hem tycker jag. Hurudan vill vi ha?! Varifrån hittar man snyggaste lamporna?! Och VARFÖR måste lampor kosta svinmycket?! Vi behöver flera nya lampor. Förra veckan var vi till både K-rauta, Kodin Ykkönen och Bauhaus och de hade typ ingenting. Bara fula fula lampor överallt. Det blev i alla fall små söta risbollslampor till Hubbes rum och en plafond till hjälpköket. Men vårt vanliga kök, matplatsen och vardagsrummet behöver ännu lampor. Men hurudana?! Vill vi ha en design? Eller en enkel vit? Eller med spots?! Eller en plafond? Tittar någon överhuvudtaget upp i taket hos folk för att kolla hurudana lampor man har....
Vitt och fint. Tine K:s lampa är drömmen. Rispappersbollar är betydligt förmånligare... och snyggt det med!
Eller lite Dansk design kanske?! Jag älskar den vita Louis Poulsen. Den stora snörbollen är också fin. 
Grå Tine K, Vit pappersboll  i ovalform eller vit Tine K...
Fast egentligen drömmer jag på något sätt om en kristallkrona. När jag var liten och vi promenerade i min barndomsstad så älskade jag alla hus där man kunde se en kristallkrona genom fönstren. Men jag tror inte riktigt Maken går med på kristallkrona.... Och dessutom skulle jag i så fall vilja ha en "äkta" gammal kristallkrona och de är verkligen varken lätt eller billigt att hitta. Den får inte vara för bling bling utan ändå "enkel" och sirlig. Fransk och fin. Lite så här:
Snygga kristallkronor! Och det passar fint med en i övrigt modern inredning och kristall tycker jag. Man behöver ju inte ha hela slottsinredningen bara för kronans skull...
Men var hittar man en sån här?!
Fina sirliga kristallkronor. Det är drömmen det...

10 kommentarer:

 1. ja, det är svårt med lampor. Själv skulle jag kanske satsa på nån typ av spotlights som huvudlampa och sen små myslampor i övriga inredningen i t.ex. vardagsrummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysbelys är också viktigt! Men det har vi redan en del. Spots är ju väldigt enkelt och neutralt och jag tror faktiskt det blir spots i alla fall i köket!

   Radera
 2. Lampor ör svårt! Löns att kolla svenska nätsidor. Annars har Ullanlinnan sähkö på Fabriksgatan ett ok utbud och det går bra att beställa via dom, eller Popana i Ekenäs har också fina lampor och bra märken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog kollat svenska sidor också en del. Men ändå inte hittat helt rätt än känns det som. Tack för tipsen med Ullanlinnan sähkö och Popana. Skall absolut kolla in dem :)

   Radera
 3. Risbollarna är skitsnygga. Får man dom verkligen i FInland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risbollar får man varifrån som helst. T.ex Ikea, anttila etc.

   Radera
 4. En sådan här har vi ovanför matbordet i vardagsrummet och jag har varit jättenöjd. Vi betala då bara 40 euro för den, men nu tycks den inte vara på rea. Hoppas ni hittar trevliga och förmånliga lampor till nya hemmet :)

  Mvh, Titi

  http://www.netanttila.com/images/catalog/small/Lamp_Gustaf-Larissa-riippuvalaisin-4157517.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också den där! Men maken var inte riktigt säker... Och månne vi inte hittar något så småningom :)

   Radera
 5. http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/valaisimet/lamp-gustaf-larissa-riippuvalaisin-4157517

  Det var denna länk jag skulle skicka :)

  SvaraRadera
 6. Jag älskar vår PH-lampa! Dansk design då den är som bäst :) Några inhemska designlampor jag gillar är denna lampa av Lisa Johansson-Pape: http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/valaisimet/innolux-lisa-riippuvalaisin-6097224 och denna Artek-lampa: http://www.artek.fi/fi/products/lighting/131

  SvaraRadera