måndag 18 november 2013

Pott-träning

Förra veckan köpte jag en potta åt Hubbe. Jag tänkte att det börjar vara på tiden att inleda pott-träningen. Det går säkert lättare nu då han ännu är liten och inte riktigt förstår vad pottan är. Allt som är nytt är ju spännande. Och så älskar han att vara duktig, lära sig nya saker och få beröm. Så månne inte detta också skall gå smidigt. Och några krav på att bli torr eller förstå vad pottan innebär har jag absolut inte. Jag tänker bara introducera pottan som en naturlig del i vardagen. Alltid efter måltid har jag tänkt att han får potta sig en stund. Om det ens skulle hända något nu under första veckan skulle jag vara imponerad och väldigt nöjd. 
Det blev en potta från Babybjörn till Hubbe!
När har ni börjat med pott-träningen?! Hur har det gått och hur länge har det tagit?! När skall man räkna med att ens bebis borde börja klara sig helt utan blöja, vid typ två år?! 

10 kommentarer:

 1. Jag tänkte också att det är lättare att introducera pottan förrän han riktigt förstår vad det är frågan om och det har gått jättebra från första början. Han har hittills aldrig skrikigt eller på annat sätt visat att han inte skulle vilja sitta, så vi har bara fortsatt med att ha honom där efter tupplurar och måltider. För tillfället sitter han bara ner så länge han kissar/ kakkar och sekunden efter att han är klar stiger han upp och ska iväg. Men före han lärde sig det kunde han sitta en lång stund och leka med någon salvatub.
  Torr får han bli sen när han är mogen för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju verkligen gå jätte bra för er :) Hoppas Hubbe också kommer lära sej lika snabbt! De gånger han hittills suttit på pottan har det i alla fall gått riktigt bra. Han har varit glad och nöjd och lekt med just salvatub! Men pottan har nog än så länge förblivit tom...

   Radera
 2. Du menar när barnet börjar klara sig helt utan blöja va (inte potta)? :) Då jag jobbade på dagis i småbarnsgrupp satt alla barn på pottan men vid 2-årsåldern började det tränas utan blöja. MEn det är ju så jätteindividuellt. En del är helt torra vid 2, andra först vid 3. Vår dotter fyller två nu i slutet av november och hon går på pottan varje dag nog. Nr. 2 kommer så gott som alltid i pottan, nr 1 ibland på pottan men ofta mycket i blöjan också. Hon verkar inte riktigt förstå det här med att det kommer kisi... Så jag ids inte tvinga det på henne. PÅ natten kommer hon säkert att ha blöja ännu länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blöja menade jag förstås, ändrade det nu! Jag vill nog heller aldrig börja tvinga Hubbe till varken potta eller blöja... Månne inte de fattar det sen när de är mogna för det hela :) Och nattblöja är lite annan sak tycker jag.

   Radera
 3. Här kommer nu ett lite komplicerat exempel som du knappast har nån nytta av, men berättar nu ändå hur det kan vara då det inte går enligt läroboken.
  Vi började låta Agens bekanta sig med pottan då Agnes var drygt 10månader. Jag kan inte säga att vi började potträna direkt utan bara bekanta sig så smått till en början.
  Första gångerna var hon faktiskt nästan lite rädd och ville genast bort, efter typ 2 sekunder, vilket hon också fick. Vi lät henne komma bort genast hon visade tecken på att vilja det för att hon inte skulle börja förknippa pottan med nåt negativt. Men ganska fort började hon tycka att det var en rätt kiva grej det där med att sitta på pottan. Hon brukar få nåt intressant att titta på. Så småningom började vi med en rutin att alltid sätta henne på pottan efter måltiderna samt då hon vaknat på morgonen och efter dagssömnen. Rätt fort fattade hon grejen och gjorde ofta sina bestyr på pottan. Jag hann redan tänka att oj, så smidigt det går och att hon säkert rätt fort skulle övergå till att använda mest potta istället för blöja. Men där hade jag fel. För plötsligt, på våren då hon var ca 1år 4månader, så fick hon plötsligt för sig att hon absolut inte skulle sätta sig på pottan. Och vi tvingade förstås inte, dock försökte jag lirka några gånger men det var absolut nej. Jag har funderat på orsaken men har ingen aning om varför. Eftersom jag inte vill att det skulle bli en negativ grej att gå på pottan så tog vi helt enkelt paus. Så småningom började vi återinföra det igen men om hon inte vill så skippar vi det den gången och föreslår på nytt lite senare. I praktiken sitter hon på den en eller två gånger om dagen med mycket varierande framgång, inte alls alltid som det kommer nåt i pottan även om jag alltid försöker tima det så att det borde vara en hög sannolikhet att det kunde lyckas). Så hon lär inte precis bli torr till att hon är 2 år, heh (hon är nu 1 år 10 månader). Vore ljuvligt att slippa blöjan så småningom eftersom vi ju snart startar från noll med en ny liten en, men samtidigt så känns det viktigt att ge henne den tid som just hon behöver gällande detta och absolut inte stressa fram nåt. Jag har en känsla av att det kommer gå rätt fort sen då hon själv vill. För hon är ju redan så stor att hon ofta säger då det kommer i blöjan; "kisi" och "kaki" säger hon och en stund efter säger hon "byta blöja" och går till badrummet. Så potta skulle säkert redan funka- om hon själv skulle vilja vill säga :P.
  Vi är med andra ord inget bra exempel så jag hoppas du får bra råd av nån annan för vem det faktiskt har fungerat okomplicerat :) (Å andra sidan tycker jag att vi, då till en början, gick till väga på ett fiffigt och fungerande sätt så ganska konstigt nog att det blev totalstrejk. Borde kanske skriva ett eget inlägg och fråga om nån har likande erfarenheter :)).
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt långa svar! Konstigt med totalvägran när det tidigare gått så bra. Få se hur det kommer gå för oss. Att börja tidigt är ju nog inte alls någon garanti för att det kommer gå bra eller snabbare ändå.

   Radera
 4. Vi har inte ens börjat potträna. Vi skaffade nog en potta i somras men det har bara inte känts som Kevin skulle ha varit mogen för det. Eller kanske vi bara är lata :D Nå han har ju varit sådan ikiliikkuja att det tidigare skulle ha varit mycket svårt att få honom att sitta stilla där på pottan. Först nu börjar det lite lugna ner sig och han har faktiskt tålamod att sitta stilla en stund plus att han börjar fatta mer och mer vad man säger. Så kanske tiden snart är rätt. Men vi har nog ingen stress med saken. Jag fick själv någonslags vessatrauma när jag var liten så vi tar det lungt. Nog lär han sig sen när det är meningen att han ska lära sig. :)

  SvaraRadera
 5. Alva var 8 månader när vi började potta henne nu och då. Tog det hela med lugn, pottan skulle vara en kul grej och inget måste. Väldigt snabbt började hon göra nr två i pottan och vid kanske ett år endast där.
  När hon var två började vi ha henne utan blöja vaken tid men ännu vid snart 3,5 år har hon blöja på natten.
  Det är nog väldigt individuellt det här med att bli tprr och inget vi som föräldrar kan påverka så väldigt mycket. Jag har förstått att det inte är ovanligt med sex åringar som använder blöja när de sover. Pojkar brukar väl vara senare (även) med det här.
  Min personliga åsikt är att det inte kan vara bra att försöka göra ett barn blöjfritt som inte är färdigt för det.

  SvaraRadera
 6. Äsch, jag skrev just en kommentar som verkar ha försvunnit... Nå väl. Vår kille är ju ca 1 mån yngre än er och han har använt potta med stor framgång i ca 2 veckor nu. Vi testade det mest på skämt eftersom vi just fått en potta och blev mäkta överraskade när han prickade tvåan i den fem dagar i rad, direkt från början utan längre sittade eller effort. Det gäller ju att vara hemma när det kan bli aktuellt och se till att alla tycker att det är roligt!

  SvaraRadera
 7. Vår förstfödde började sitta rutinmässigt på pottan ganska fort efter att hon lärt sig sitta. Hon kissade eller bajsade aldrig i den. Sparade alltid allt till blöjan. Plötslig en dag när hon var ca 2 år och 10 månader bestämde hon sig för att kissa på toaletten. Blöjfri dagtid blev hon strax innan hon fyllde tre. Två månader senare kunde vi låta bli nattblöjan också.
  Du har förresten ett meddelande hos mig angående skorna. Fortfarande intresserad?

  SvaraRadera