måndag 10 mars 2014

Äggfri fyllkaka och äggfria cupcakes

Nåja. Nu har jag äntligen fått tid till att skriva ner recepten för kakorna och muffinsen som jag bakade till Hubbes kalas. Bägge två var alltså totalt äggfria! Om man vill göra dem mjölkfria kan man byta ut smör mot margarin och mjölk och grädde mot.ex. havrealternativ. Jag tycker själv att man faktiskt inte märker att det inte innehåller något ägg utan bottnen är fluffig och saftig. Dessutom är den lättbakad. Både kakans botten och muffinsen är av samma smet. 

Äggfri sockerkaka/muffins/kakbotten:
3dl vetemjöl
2dl socker
2 tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
50g smör
2 dl mjölk

I muffinssmeten tillsatte jag även 1 msk citronsaft och det rivna skalet av en citron

Kaka: Smöra och bröa en kakform med löstagbart botten (min form är 18cm i diamtern). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter på 175 grader.
Muffins: klicka i formar så att ca 2/3 av formen fylls och grädda i ugnen ca. 10 minuter på 175 grader.

Muffinsen fick frosting enligt Dannis morotscupcake-recept. Men man kan även äta dem som så.

Kakan fick två olika fyllningar. En citronmousse och en hallonmousse. Bägge enligt Baka-baka liten kaka-Toves recept. Fast citronmoussen modifierade jag lite eftersom jag lagade en egen äggfri lemoncurd. Den blev också helt fantastiskt god och smakade precis som "vanlig" lemoncurd. Här kommer receptet på den:

Receptet räcker till 4 stora barnmatsburkar fyllda med curd. Till moussen behövs enbart 1½ burk så man kan halvera receptet om man inte vill ha en extra burk att sätta på t.ex. toast

Äggfri Lemoncurd
6 citroner ( skal et från alla och saft från 4)
4 dl socker
100g smör
4 msk maizena
2 dl mjölk

Sjud upp citronsaft och skal med smör och socker. Blanda ut maizenan i lite kall  mjölk. Då citronsmeten sjuder så rör i maizena-mjölk-vätskan och rör tills curden tjocknar. Det tar ca. 5 minuter. Häll upp i rena burkar och låt kallna. Curden håller sig bra i kylskåp i ca. en vecka. 

Citronmousse

200g naturell färskost
3-4 dl hårt vispad grädde
Ca. 1½ burk av lemoncurden ovan eller en burk färdigköpt (400g)

Vipa grädden hårt. Vispa i färskost och lemoncurd. Klart. 

Hallonmousse

200g frysta hallon, koka upp och låt koka i 5 minuter, passera bort kärnorna genom en sil
1 knapp dl florsocker
100g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Efter att du hettat upp och passerat bort hallonkärnorna så vispa ut hälften av hallonmoset med florsocker och färskort. Smält de blötlagda gelatinbladen i den andra halvan av hallonmoset. Vispa grädden och blanda ihop allt. Ställ i kylskåpet i ca. 5 minuter. 

Under tiden så kan du skära kakbottnen i tre delar och fukta dem med en vätska blandad av 3dl vatten, 30g socker och 2 msk citronsaft, som du värmt på spisen tills sockret smultit. Fukta ordentligt, annars bli kakan torr. Gör SÅ HÄR för att fylla tårtan. Moussarna räcker till just två tårtor med diametern på 18 cm!

Låt stå i kylskåp över natten. Spackla kakorna med smörkräm (115 gram rumsvarmt smör som vispas fluffigt, 250g florsocker tillsätts under omrörning och 2tsk kokande vatten) och täck med sugarpaste. 

Tadaa!!

Mina färdiga cupcakes och kakor! Totalt äggfria medn jättegoda ändå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar