torsdag 13 mars 2014

Första resan

Om bara två veckor skall denna lilla familj för första gången ut i världen. Det blir inte något långväga exotiskt resmål utan "bara" Oslo. Maken har en jobbresa och vi passar på att resa dit några dagar innan och se staden och njuta lite hotell-liv. Passligt kort flygresa och ett välfungerande land som jag i alla fall kan tänka mig är rätt barnvänligt (?!). Men spännande är det ändå att åka iväg för första gången. Hur mycket stuff måste man ha med åt Hubbe?! Tar man med all mat eller köper man där? En prampack för Buggan skall vi få låna. Men behöver man bärselen? Det finns barnvagnar att låna på flygfältet har jag förstått? Månne det finns det också på Grademoen? Hemresan skall Hubbe och jag klara av på tumis så det gör det ännu extra spännande. Men vi har valt en tidpunkt som borde vara perfekt med tanke på sömn, mat etc så det borde nog gå bra. Ni som rest med en ettåring, vad är det man bör tänka på?! Vad funkar, vad funkar inte?! Alla tips mottages med tacksamhet så att jag kan lugna mina nerver lite....
Snart snart kommer hela lilla familjen befinna sig uppe i luften!

13 kommentarer:

 1. Jag rekommenderar nog bärselen, vi hade det alltid med oss när vår son var lite under 1 och lite på... Maten skulle jag nog köpa på plats, bara det som behövs på flygen har vi haft med.
  /P

  SvaraRadera
 2. Skulle rekommendera manducan nog, eller ni har väll babybjörns :) speciellt med tanke på att du flyger hem ensam. Kommer inte ihåg att vi sku ha sett sittvagnar man kan låna på hesavanda flygfält.. Kan ju hända att man måst fråga...
  Några hätävara matburkar skulle jag ta med nog, allt annat borde ju finnas där :) men blöjor skulle ja å ta med och sätta i vagnen om de ryms :)
  Vi hade 3,5 h timmes flyg och bästa var typ nycklar och famos glasögonfodral :) så det behövs inte mycke entertainment ännu i den åldern :)

  SvaraRadera
 3. Vi ska också resa snart igen (med mellanlandning och jobbig tidtabell) så har funderat lite kring samma tema.

  Vad jag tidigare lärt mig är att bärsele är en nödvändighet och så måst du ta med rena kläder åt både dig och lillen i hansbagaget. Sjöskog har typ 2 kärror allt som allt och dessa är lämpliga för ca 4-åringar. Inget att räkna med alltså.

  Själv tar jag bara med mat för flygresan & havregryn för hela semestern. Vi åker till italien på några veckor och där finns bra men annorlunda mat som grabben kan äta. Själv brukar jag också packa med ett litet medicinkit, just in case. Sen för resan kan det vara roligt med en ny leksak som kanske tom kan vara presentpackad (mer att göra). Vi ska också resa snart igen (med mellanlandning och jobbig tidtabell) så har funderat lite kring samma tema.

  Vad jag tidigare lärt mig är att bärsele är en nödvändighet och så måst du ta med rena kläder åt både dig och lillen i hansbagaget. Sjöskog har typ 2 kärror allt som allt och dessa är lämpliga för ca 4-åringar. Inget att räkna med alltså.

  Själv tar jag bara med mat för flygresan & havregryn för hela semestern. Vi åker till italien på några veckor och där finns bra men annorlunda mat som grabben kan äta. Själv brukar jag också packa med ett litet medicinkit, just in case. Sen för resan kan det vara roligt med en ny leksak som kanske tom kan vara presentpackad (mer att göra). Behöver ni bilstol i oslo eller åker ni kanske med tåget från/till gardemoen? Behöver ni bilstol i oslo eller åker ni kanske med tåget från/till gardemoen? Att ta med bilstolen (och vagn) är ju jobbigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog tänkt klara oss utan bilstolen! Och efter att ha läst detta kommer nog selen absolut med :) Vi måste säkert öva lite hemma först så Hubbe inte blir helt chockad, han har inte suttit i selen sen förra sommaren.

   Radera
 4. Vi åkte till Oslo också när storebror var 1 år 1 mån. Det gick bra men blöjorna vi tagit med tog slut och vi köpte ett annat märke än vad vi annars brukar ha. Det ledde till diverse läckage vilket inte var så trevligt alla gånger. Tänk på vad du vanligtvis behöver när du är hemma med barnet, det brukar hjälpa med packandet. Allt som behövs finns dessutom nog i de norska butikerna om ngt tar slut..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns det inte Libero eller Pampers i Norge? Jag tror nog vi försöker packa med de vi kan behöva... Och visst att fundera på det man behöver vanligen är exakt det jag tänkt ta med, men sen undrar jag om det är något som jag inte tänkt på!? Något annat utöver det vanliga som kan göra det att resa med barn enklare :)

   Radera
  2. Jag förstår :). Jo de har Libero och Pampers i Norge!

   Radera
 5. På Gardermoen har dom små handbagage-vagnar, som liknar butiksvagnar, som mitt barn suttit i. Det ända som är billigare i Norge är blöjor :) Du hittar både Pampers och Libero plus billigare märken. Brukmat finns, fast utbudet är inte lika stort som i Finland.
  Oslo är en riktigt barnvännlig stad och det är massor med barnvagnar överallt. På café måst man ofta lämna vagnen utanför dock...
  Hälsningar av en föredetta Oslo-bo

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jestas vad mitt inlägg blev konstigt. Vill bara påpeka att det skett något tekniskt - så där yr är jag inte.

  SvaraRadera
 8. Ni har så kort flygresa så om du ser till att packa med en massa naksun/riskakor/russin/vadsomhelstsomhangillar så är han säkert tillräckligt underhållen.
  Det är ju här yoyon kommer in i bilden, hur bra sku den inte vara att ha på flygfält ;)?
  Kärrorna som dom har på Vanda är hemska men han sitter ju stadigt så nog funkkar dom. Selen är bra jo men jag har åtminstone alltid tyckt att det på nåt vis varit lite bökigt då man vill sitta själv och sånt och hålla på med att plocka i och ur barnet... Vi har förresten en såndär som man har som stöd för att bära barnet på höften, den tar ingen plats och är super smidig, om han får raivare när ni testar Babybjörnen så hör av dej, ni kan låna den om ni vill!
  /ia

  SvaraRadera
 9. Vi är ju inte några aktiva bärseleanvändare, men på resan var den nog bra, el. spec. på Fuerteventuras flygfält, där de inte fanns några kärror. Tyckte nog det fanns helt gott om vagnar på Hfors/Vanda o Isla älskade sitta i den! Och eftersom hon inte stod själv ännu då, så underlättade kärran mycket. Men man får ju inte ta med den genom security checken o senast där tar händerna slut, spec. om du e ensam. Isla trivdes nog bra i bärselen trots att vi inte heller använt den sedan sommaren.

  SvaraRadera
 10. Bärsele har vi haft med på båda resorna, och det har varit skönt att ha händerna fria. När vi reste till Berlin tänkte vi att vi köper en del av maten och blöjorna där, men att hitta matbutik, veta vilka burkar och blöjor som är bra osv var ganska jobbigt. Jag skulle rekommendera att ni tar med allt ni behöver, om det bara är för några dagar och det ryms med.

  Till Teneriffa hade vi allt vi behövde med, och det var så skönt att inte behöva stressa med att hitta mat.

  Flygresorna har båda gångerna gått över förväntningarna. För oss har det varit lättast om Jon varit trött när vi går ombord, han somnade jättebra då planet lyfte, ljudet och den tunga känslan man får i kroppen måste ha gjort det. Till och från Berlin sov han så gott som hela tiden. Mat fungerar också bra som tidsfördriv, och någon liten leksak.

  Andra tips, tänk på att allt tar längre tid med liten, så reserva gott om tid till allt. Kolla på förhand upp barnvänliga cáféer eller kanske någon park att vara i. Borde ju finnas gott om dem i Oslo men skönt att ha något skillt ställe att gå till.

  Ta ingen stress! Det går nog bra :)

  SvaraRadera