söndag 10 februari 2013

Söndagssemlor

Att baka semlor är både lätt och gott. Hemligheten bakom goda semlor är att knåda degen minst 5 minuter, samt att låta de färdigt utbakta semlorna jäsa till räckligt länge (en timme brukar vara bra). Ifall man tycker det tar lång tid att baka på morgonen så går det utmärkt att baka ut degen kvällen innan och sätta plåten med semlorna i kylen att jäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in dem i ugnen och så får man nygräddat bröd!

Blanda jäst, salt, vatten och sirap tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjöl. Knåda på mjölad bänk i minst fem minuter, tillsätt den sista decilitrarna mjöl när du knådar. När degen inte längre klibbar, är smidig och blank så är den klar. Baka ut semlor och doppa dem i lite mjöl, sätt på plåt och låt jäsa i ca. en timme eller över natten i kylskåpet. Grädda i ugen på 225 grader ca. 12-15 minuter. Ät varma med t.ex. ost eller marmelad½
Mina färdigbakta semlor. Goda och rätt så nyttiga då de innehåller båda kli, graham- och rågmjöl!

5 kommentarer:

 1. Härliga! Tack för receptet :)

  h, Titi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :) De var faktiskt lika goda ännu i morse också!

   Radera
 2. Ser god ut, måste prova nån gång :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo gör det, extra bra är det just att baka degen på kvällen så man bara sätter dem i ugnen på morgonen. Jag är säker på att både Man och barn skulle uppskatta där hemma hos dig :)

   Radera
  2. låter som en bra fredags plan... så före man smiter ut ur huset för lördagsträningen så slänger man dom in i ugnen :-)

   Radera