tisdag 6 augusti 2013

Fem-månaders Hubbe

Hubbe leker med en solhatt på landet. Giraffen Sophie som ligger där bredvid är för övrigt en stor favorit!
I slutet av juli blev vår Hubbe fem månader. Han växer och utvecklas nu med en hujsig fart. Ibland tycker jag till och med att han vuxit under natten sen föregående kväll. Det verkar som att han hela tiden förstår mer och mer. Han är med uppmärksam på sin omgivning, iakttar och vill vara med. Han börjar också utveckla en vilja, personlighet och temperament. Man kan nu förstå när det är något han gillar och när det är något han inte tycker om alls. Hubbe är en social bebis som gillar sällskap och att vara med folk. Då skrattar han och sjåpar sig. Flirtblicken kommer också då i användning, han vänder hakan lite neråt och blinkar med ögonen. Haha! Flickorna bör akta sig om femton år eller så... Fortfarande är han en, i mitt tycker, lätt bebis. Han är för det mesta nöjd och skriker sällan. Gnällig kan han bli om han vill ha sällskap, är trött eller hungrig. 

Den största förändringen som skett nu under sommaren är att vi numera enbart ammar en gång per natt. Hubbe somnar oftast inför natten kring åtta på kvällen. Jag ammar alltid innan jag själv går och lägger mig, vid ca. 23 tiden. Jag tar bara upp honom och ammar även fast han halvsover. Då äter han jättebra och det verkar hålla honom mätt nästan hela natten. Vid halv 6 tiden brukar jag amma en gång till, då vägrar han nämligen somna om med bara tutten, det fungerar annars bra ifall han piper till under natten. Nåt tag mellan sju och åtta tycker sedan Hubbe det är morgon. 

Fasta rutiner har vi nog ännu inte heller fått. Men nu på sommaren har det fungerat fint ändå, eftersom man inte har några tider att passa. Nu till hösten skulle det dock vara skönt att få lite rutin på dagsömnerna. Ibland sover han tre eller till och med fyra lurar och ibland bara två. Ibland är de så långa som två och en halv timme och ibland bara 30 minuter... Så man vet liksom aldrig vad som komma skall. Allra oftast ser vår dag dock ut så här:

7.20. Vaknar, leker lite i Mammas och Pappas säng
8.00 Ammar
9.00 Somnar för kort morgonlur
10.00 Vaknar, ammar, leker och är glad
12.00 Somnar för andra luren
14.00 Vaknar, ammar, får grönsakspuré till lunch
17.00 Somnar eventuellt för en kortare kvällspowernap
17.45 Vaknar
19.00 Får kvällsgröt
20.00 Somnar för natten
23.00 Ammas i sömnen
5.30 Amning

Hubbe håller som bäst på att lära sig att svänga sig. Ett par gånger har det lyckats åt båda hållen, men helt medvetet och kontrollerat är det nog inte ännu. Jag tror han inte riktigt vågar, är rädd att stöta huvudet när det rullar runt. Men det kommer han nog att kunna göra ordentligt vilken dag som helst nu. Hubbe är också stadig på benen och älskar att stå då man håller i honom. En hoppgunga skall absolut skaffas så snabbt som möjligt, jag är säker på att det skulle vara en succé. Han sitter också stadigt med stöd, så snart kan vi nog säkert byta till vagnens sittdel och babysettet på Triptrappen. Snart är han inte ens en baby längre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar