onsdag 8 januari 2014

Sluta nattamma

Redan då vi flyttade hit till radhuset för över två månader sedan hade jag planer på att sluta nattamma. Men just då ploppade Hubbes första tänder ut och nätterna blev ett enda kaos där vi istället fick ovanan att amma två gånger istället för bara en... Sedan dess har vi ammat två gånger varje natt, ibland till och med fler om vi haft oroliga nätter. När Hubbe piper på natten och jag är zombietrött är det liksom det jag gör per automatik. Tar honom till vår säng och ammar honom halvsovande. Oftast fungerar det fint och han somnar om direkt efter att jag lägger honom tillbaka i sin säng. Men nu är han ju faktiskt redan tio månader. Jag vet att han inte behöver mjölken på natten! Det är bara en ovana som fastnat och som jag inte haft ork eller energi att ta tag i. Men nu, nu skall det bli ändring har jag tänkt. På veckoslutet är det slut på nattammandet! Eller det är tanken och förhoppningarna. Så vad är era bästa tips för att sluta amma på natten?! Ge vatten istället?! Låta babyn skrika? Att mannen sköter nätterna?! Annat?! Hur läge tar det för babyn att vänja sig att inte amma om nätterna?! Förhoppningen är att vi då Hubbe blir ett skulle sova hela nätter utan att amma, eller är det bara en utopi?!
Tillsammans skall vi nog klara av att sluta amma nätterna igenom...

10 kommentarer:

 1. Vi försökte få bort nattamningen (Jon vaknade alltid fem-tiden för en slurk) när han var 8 månader. Det gick inte alls, han bara skrek och skrek i flera timmar, så vi bestämde att sluta. Då var det mest min man som försökte få Jon att somna om. Nu under jullovet försökte vi på nytt, och denna gång fungerade det efter tre nätter. Första natten gav jag lite mjölk från en flaska istället för att amma, följande natt fick han vatten, och tredje natten vaknade han inte alls.

  När Jon "var redo" gick det alltså ganska smärtfritt. Mest har det varit min man som stigit upp på nätterna för att försöka få Jon att somna om. Vi har använt en bärsele som vi vandrat med för att få honom att somna, det har fungerat jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså jag tror nog att Hubbe är "redo" men misstänker nog att det kommer bli skrik... Fast jag hoppas förstås att det skall gå lika smärtfritt som för er :) Håll tummarna! Imorgon börjar vi!

   Radera
 2. Smultronmamman8 januari 2014 20:45

  Storebror vaknade som sämst ca 15 gånger per natt så när jag äntligen beslöt mig för att sluta nattamma fick mannen fixa det, jag var två nätter borta hos mina föräldrar. Mannen paijade och lugnade honom när han var ledsen men tog inte honom i famnen, första natten va jobbig andra natten mycket bättre och trwdje natten när jag redan var hemma o gömde mig under täcket var han ca 5 min ledsen. Lillebror ammade två gånger per natt, med honom var jag hemma. Första natten fick mannen stiga upp och lugna honom, han varfrån o till ledsen ca 40 min och sov sedan. Andra natten var han tio min lite små orolig men grät inte egentligen och tredjenatten var det ca 3 min. Vi gjorde med honom på samma sätt, lugnade honom paijade och sa nattnatt sov gott. Så jag tycker att det sist o slutligen gått jätte bra. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Hubbe ändå sover i annat rum så tror jag att jag kan vara hemma, men jag hoppas och tror att det går bättre om det är Maken som sköter skriket. Tre nätter verkar vara någon regel när det kommer till nya vanor och babysar tror jag! Hoppas vi får till det lika snabbt :)

   Radera
 3. Jag tror vi gjorde så sist att vi gav redigt med mat på kvällen, och sen tog C över nätterna ett tag. Jag tror t.o.m. att jag sov i ett annat rum i några nätter. Sen var det det med det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hubbe äter nog duktigt sin gröt om kvällarna så jag tror inte han är hungrig. Skall testa att öka mängden ännu lite mer :) Och sen får Maken ta skrikfesterna de först nätterna tänker jag! Hoppas det går lika lätt som för er!

   Radera
 4. Tänk sån skillnad det kan vara, Kisen har sovit sedan fem månader hela nätter, men så är han ju ersättningsbarn också och rådgivningen börja tala om att lämna bort nattmjölken ren när han var tre-fyra månader! Då kändes det nog för tidigt för mig att börja göra det, men så gick det av sig själv. Min guddotter i nio-tio månaders ålder (också ersättningsbarn) började igen plötsligt kräva mjölk på natten. Då sa hennes rådgivining att hon bra kunde få mjölk ännu på natten för att hon var så liten, fyra-tiden var det oftast så ganska länge hann hon sova. Men vid ett års rådgivningen tyckte dom sen igen att de sku vara slut på det så...

  Utan egen erfarenhet, men mina bekanta har trotta i sina barn massvist med mjölk/gröt på kvällarna och sedan har pappan sömnskolat och det har oftat börjat fungera snabbt. Ni klarar det säkert galant, några nätters konsekvent jobb och så sover ni alla gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skulle Hubbe ta ersättning tror jag också det skulle vara mycket lättare! Njut av sköntsovande Kis :) Här håller vi tummarna för att sömnskolandet går galant.

   Radera
 5. Jag har ingenting att komma med i den här diskussionen men oj så söt bild på dig! Vi måste förresten höras på fb om när vi ska ses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj tack! Jo vi måste absolut få till en träff :)

   Radera